Μεταξύ των έξι ευρωπαϊκών πόλεων-φιναλίστ για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020, το οποίο απονέμεται στην πόλη που είναι πιο φιλική στους πολίτες και κυρίως, τους ανάπηρους και τους ηλικιωμένους, σε κάθε δραστηριότητα, βρίσκονται τα Χανιά.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τα ονόματα των 6 επικρατέστερων πόλεων για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2020 με αλφαβητική σειρά: Βαρσοβία (Πολωνία), Εβρέ (Γαλλία), Καστελό ντε λα Πλάνα (Ισπανία), Σκέλεφτε (Σουηδία), Ταρτού (Εσθονία) και Χανιά (Ελλάδα).

Η νικήτρια του βραβείου και οι επιλαχούσες θα ανακοινωθούν στις 29 Νοεμβρίου 2019 σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την ευρωπαϊκή ημέρα ατόμων με αναπηρία στις Βρυξέλλες.

Τα Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης, που φέτος γιορτάζουν τη 10η επέτειό τους, αναγνωρίζουν πόλεις οι οποίες, βελτιώνοντας την προσβασιμότητα, διευκολύνουν τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, σε παιδότοπους, σε περιβάλλοντα εργασίας, στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στις τεχνολογίες των πληροφοριών και των επικοινωνιών.

Φέτος, 47 πόλεις από σε ολόκληρη την ΕΕ υπέβαλαν αιτήσεις. Νικήτρια του διαγωνισμού για το 2019 ήταν η Μπρέντα (Ολλανδία).