Η φετινή πορεία του ελληνικού τουρισμού (αφίξεις 17 εκατομμύρια, έσοδα 11 δισ. ευρώ) δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του συνδικάτου εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού-τουρισμού, ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων του νομού Αττικής.

Το συνδικάτο εξήγγειλε τετράωρη στάση εργασίας 16:00-20:00 και συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος για την Τετάρτη 10 Ιουλίου.

Την περίοδο της κρίσης, όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής, διαλύθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήθηκε κατακόρυφα ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων με μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 40%, ενώ η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία ξεπέρασε το 60%. Παράλληλα, όπως είπε, μπορεί να εμφανιστεί ποσοστό αύξησης στην απασχόληση συνολικά, ωστόσο αυτό θα συμβεί γιατί για κάθε μία θέση που χάνεται, προσλαμβάνονται δυο και τέσσερις ακόμα εργαζόμενοι με χαμηλότερα ημερομίσθια.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε ότι στον κλάδο του επισιτισμού ακόμα και τώρα δουλεύουν εργαζόμενοι απλήρωτοι και έφερε ως παράδειγμα το ξενοδοχείο «Πεντελικόν» και την «Αίγλη» στο Ζάππειο, όπου έχει προγραμματιστεί και στάση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων. Ίδια εικόνα, όπως είπε, παρατηρείται και σε πολλά ξενοδοχεία της περιφέρειας, εστιάζοντας στη Ρόδο όπου, όπως τόνισε, υπάρχουν επίσημες καταγγελίες για 90 ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν εγκαίρως τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του συνδικάτου, όπως ανέφεραν, θα καλέσουν όλα τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα σε συντονισμό της δράσης τους για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτισμό με την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης στην Αθήνα την Τρίτη 16 Ιουλίου στην Αθήνα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.