Κλίμα έντασης επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων με ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη, πρόταση η οποία -κατά την ψηφοφορία- δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του σώματος.

Στην αίθουσα συνεδριάσεων μπήκαν από νωρίς εργαζόμενοι του δήμου και συνδικαλιστές, αντιδρώντας στην προς ψήφιση πρόταση ανάθεσης σε ιδιώτη. Η συνεδρίαση διακόπηκε αρκετές φορές από τις παρεμβάσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων, οι οποίοι για αρκετά λεπτά κράτησαν ανοιχτό πανό μπροστά στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου και τον δήμαρχο, όπως περιγράφει το ΑΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου, ο Θωμάς Μπέγκας, τάχθηκε κατά της εκχώρησης, λέγοντας ότι «πρόκειται για κοροϊδία, γιατί δεν μπορούμε να αναθέσουμε σε εργολάβο, ύστερα από προσλήψεις». Προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα εγκριθεί η διαδικασία από τα αρμόδια όργανα. Κατά την ψηφοφορία στις 2.30 τα ξημερώματα υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για μη εκχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτη.

Ο δήμος Ιωαννιτών, σε δελτίο Τύπου σχετικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Αντιμέτωπη με τα σοβαρά προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων θα παραμείνει η πόλη των Ιωαννίνων και με τον κίνδυνο πλήρους αδυναμίας αποκομιδής οι δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας, καθώς η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και την πρόταση της δημοτικής Αρχής να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης, για χρονικό διάστημα ενός έτους και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες.

Η συνεδρίαση υπήρξε μαραθώνια και χαρακτηρίστηκε από πολλές στιγμές έντασης, καθώς παραβρέθηκαν συνδικαλιστές της ΠΟΕ- ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ και του Συλλόγου ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, όπως και εργαζόμενοι του τομέα καθαριότητας του δήμου.

Χαρακτηρίστηκε, επίσης, από το κοινό μέτωπο που δημιούργησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες ταυτίστηκαν σε διαφορετική πρόταση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, όπως αυτή κατατέθηκε από την παράταξη του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα.

Η πρόταση της δημοτικής Αρχής για τη δέσμευση πίστωσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί ιδιώτης στις δημοτικές ενότητες Ανατολής και Περάματος για διάστημα ενός έτους, έλαβε 21 ψήφους, ενώ 24 δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Ενότητας Πολιτών.

Η απόφαση θα κριθεί ως προς τη νομιμότητά της από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, η πρόταση της παράταξης του Θωμά Μπέγκα δεν συνοδευόταν από αιτιολογική έκθεση της υπηρεσίας του δήμου. Επί της ουσίας αφορούσε στην κατάργηση των κωδικών για την ανάθεση της αποκομιδής των δημοτικών ενοτήτων σε ιδιώτη και την ενίσχυση του κωδικού για την μεταφορά του εργοταξίου του δήμου.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής είναι να μην δρομολογείται άμεση λύση για τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και να κινδυνεύουν με πλήρη αδυναμία αποκομιδής απορριμμάτων οι δημοτικές ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας, καθώς σε έναν μήνα περίπου λήγουν οι συμβάσεις με ιδιωτική εταιρία που κάνει την αποκομιδή εδώ και χρόνια».

(φωτογραφία αρχείου)