Για 11η χρονιά, θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα το Greece Race for the Cure®. Ο αγώνας δρόμου 5K και περίπατος 2Κ που πραγματοποιείται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», σε συνδιοργάνωση με τον ΟΠΑΝΔΑ και με την έγκριση της αμερικανικής Οργάνωσης Susan G. Komen ®, αλλά και οι παράλληλες δράσεις που λαμβάνουν χώρα το διήμερο, αποτελούν μία «γιορτή ζωής».

Κι έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού, την προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης και την ενδυνάμωση των ασθενών. Με αφορμή το 11ο Greece Race for the Cure®, η πρόεδρος του Άλμα Ζωής, κα Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου μίλησε στο Newsbeast.gr για τη διοργάνωση, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάμεσα σε 140 διοργανώσεις που πραγματοποιούνται παγκοσμίως.

Μας μίλησε, επίσης, για το «Άλμα Ζωής», που μετρά 31 χρόνια ζωής, για το όραμα και τους στόχους του Συλλόγου, ενώ συγκινεί και δίνει κουράγιο, με την προσωπική της εξομολόγηση, καθώς η ίδια είναι μία «νικήτρια της ζωής», κερδίζοντας πριν χρόνια τη μάχη με τον καρκίνο του μαστού.

Τι είναι ακριβώς, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα Ζωής» και πώς ξεκίνησε;

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο, το οποίο ιδρύθηκε πριν 31 χρόνια από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά την ασθένεια, με σκοπό να βοηθήσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και άλλες γυναίκες που βίωναν την ίδια εμπειρία.

Από τη στιγμή της ίδρυσής του έως και σήμερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα Ζωής» αποτελείται αποκλειστικά από γυναίκες που έχουν βιώσει τον καρκίνο του μαστού. Η μοναδικότητα του Συλλόγου βρίσκεται σε αυτό το γεγονός. Όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού.

Το όραμα του Συλλόγου ήταν και είναι μέχρι και σήμερα κάθε γυναίκα που θα νοσήσει με καρκίνο του μαστού, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδος και αν βρίσκεται να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία της καθώς και στην επαγγελματική και προσωπική της ζωή.

Σήμερα, ο Σύλλογος μετρά 2000 μέλη, το έργο και οι δράσεις του συντονίζονται και σχεδιάζονται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εγκρίνονται από πολυμελή Διεπιστημονική Επιτροπή και οι άνθρωποί μας εργάζονται με σκοπό να πραγματοποιούν όλο και περισσότερες δράσεις, ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να λαμβάνουν την βοήθεια που χρειάζονται. Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Άλμα Ζωής έχει ιδρύσει δύο ακόμα ανεξάρτητους Συλλόγους, το Άλμα Ζωής Πάτρας και το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης προκειμένου γυναίκες και σε αυτές τις πόλεις να αξιοποιούν τα προγράμματα ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του «Άλμα Ζωής»;

Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η ενημέρωση του γυναικείου πληθυσμού πανελλαδικά σχετικά με τον καρκίνο του μαστού καθώς και για τις μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του, που μπορούν να  σώσουν ζωές!

Στόχος είναι, επίσης, να παρέχουμε στις γυναίκες που έρχονται αντιμέτωπες με την ασθένεια οργανωμένη αλληλοβοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη για τις ίδιες, αλλά και για τα μέλη της οικογένειας τους.

Επιπλέον, ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματά τους και φυσικά η διεκδίκηση ποιοτικής φροντίδας των ασθενών.

Όλα τα παραπάνω μπορούμε και τα πραγματοποιούμε μέσα από τα σταθερά προγράμματα του Συλλόγου, τα οποία όπως αναφέραμε σχεδιάζονται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εγκρίνονται από πολυμελή Διεπιστημονική Επιτροπή.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του «Άλμα Ζωής» και με ποιο τρόπο μπορεί να στηρίξει και πρακτικά το έργο του;

Κάθε γυναίκα που έχει βιώσει ή βιώνει τώρα καρκίνο μαστού μπορεί να κάνει την εγγραφή της στο Σύλλογο μέσω του site μας, στο www.almazois.gr ή εναλλακτικά να μας επισκεφθεί και να κάνει την εγγραφή της στα γραφεία του «Άλμα Ζωής».

Το σύνολο των εσόδων του Συλλόγου, εφόσον πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, προκύπτουν από τις συνδρομές των μελών, από δωρεές και χορηγίες. Έτσι, οποιοσδήποτε επιθυμεί να συνεισφέρει ουσιαστικά και πρακτικά στο έργο του Συλλόγου, μπορεί να κάνει τη δωρεά του μέσω του almazois.gr.
Τα έσοδα του Συλλόγου αξιοποιούνται σε όλο και περισσότερα προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης γυναικών που έχουν βιώσει τη νόσο καθώς και σε προγράμματα ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού. Εδώ θέλω να επισημάνω πως το «Άλμα Ζωής» υφίσταται διαχειριστικό έλεγχο από την Deloitte.

Επιπλέον, κάποιος μπορεί να συνεισφέρει στο έργο του Συλλόγου συμμετέχοντας στον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου ως δρομέας ή περιπατητής ή ακόμα και ως εθελοντής.

Τέλος, μπορεί να διαδίδει με κάθε μέσο το μήνυμα για την ευαισθητοποίηση απέναντι στον καρκίνο του μαστού.

Φέτος, διοργανώνεται για 11η χρονιά το Greece Race for the Cure®, που έχει γίνει πλέον θεσμός. Πείτε μας λίγο γι’ αυτή την αθλητική διοργάνωση με κοινωνικό σκοπό; Πώς ξεκίνησε και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Για ακόμα μια χρονιά δίνουμε ραντεβού την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο, στο 11ο Greece Race for the Cure®  για να γιορτάσουμε τη ζωή, για να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά με την ασθένεια, για να ενημερώσουμε τις γυναίκες για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, η οποία σώζει ζωές και να μεταδώσουμε δυνατά το μήνυμα πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να νικηθεί!

Ξεκινήσαμε τη διοργάνωση του Greece Race for the Cure® δειλά το 2009 με 5000 συμμετέχοντες και φυσικά δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως 10 χρόνια μετά θα μιλούσαμε για 40.000!

Η συμμετοχή και η αγάπη του κόσμου για τη διοργάνωση είναι πραγματικά συγκινητική και μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε πιο δυνατά τον αγώνα μας ενάντια στον καρκίνο του μαστού.

Μαζί έχουμε καταφέρει, στα 11 αυτά χρόνια της διοργάνωσης, να κάνουμε το Greece Race for the Cure® το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα και τον δεύτερο μεγαλύτερο αγώνα Race for the Cure® παγκοσμίως.

Συνδιοργανωτής και πολύτιμος συνοδοιπόρος μας τα τελευταία χρόνια είναι ο Δήμος Αθηναίων. Φέτος, μάλιστα, έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού τον 33ο Γύρο του ΟΠΑΝΔΑ, με μια διαδρομή 10χλμ με τσιπ χρονομέτρησης.

Βέβαια, η ουσία του αγώνα είναι όσα καταφέρνουμε μέσα από αυτόν. Μέσα από τα καθαρά έσοδα του αγώνα χρηματοδοτούνται προγράμματα ενημέρωσης, αλλά και στήριξης ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από τα καθαρά έσοδα του 10ου Greece Race for the Cure® πραγματοποιηθήκαν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης και πρόληψης, το πρόγραμμα γενετικής συμβουλευτικής και ανάλυσης, η δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας και η εκστρατεία ενημέρωσης για τον μεταστατικό καρκίνο μαστού που ξεκινά από τον ερχόμενο μήνα.

Φέτος, λοιπόν, συνεχίζουμε ενάντια στον καρκίνο του μαστού με το 11ο Greece Race for the Cure® την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Ζάππειο και σας περιμένουμε!

Μην ξεχνάτε πως οι εγγραφές μας κλείνουν τη Δευτέρα 23/09!

Μιλήστε μας λίγο και για τη διαδικασία δωρεάς μαλλιών.

O Σύλλογος σε συνεργασία με την Pantene και την ΑΒ Βασιλόπουλο πραγματοποιεί για 5η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα δωρεάς μαλλιών «Χάρισε Δύναμη», το οποίο έχει ως στόχο την παροχή περούκας σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία.

Όσο περισσότερες κοτσίδες μαζεύονται, τόσο περισσότερες γυναίκες μπορούν να πάρουν την περούκα τους δωρεάν.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω πως η συμβολή του κόσμου είναι συγκινητική και πολύτιμη.  Στα 4 χρόνια αυτά που τρέχει το πρόγραμμα έχουμε καταφέρει μαζί να συλλέξουμε πάνω από 30.000 κοτσίδες και ήδη 415 γυναίκες έχουν πάρει τη δική τους περούκα μέσω του προγράμματός μας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι δωρεές μαλλιών που χρειαζόμαστε πρέπει να είναι τουλάχιστον 20cm, χωρίς χημική επεξεργασία, με λιγότερο από 5% λευκά.

Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να κόψει τα μαλλιά του και να μας τα στείλει. Δεν υπάρχουν “συμβεβλημένα” κομμωτήρια, ενώ για τη διευκόλυνση της διαδικασίας το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν αποστολή των μαλλιών μέσα από προπληρωμένη μεταφορική εταιρεία.

Όλοι όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για τον τρόπο κοπής των μαλλιών καθώς και τη φόρμα δωρεάν αποστολής στο αντίστοιχο πεδίο του site μας: www.almazois.gr/harise-dynami/.

Δώσατε και η ίδια τη δική σας μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις που κάνατε, μόλις βγήκε η διάγνωση;

Η  πρώτη σκέψη που έκανα, όπως κάθε γυναίκα που ακούει διάγνωση καρκίνου του μαστού, ήταν «μέχρι εδώ η ζωή μου». Ο θάνατος για πρώτη φορά ήταν τόσο κοντά που νόμιζα ότι τον αγγίζω!

21 χρόνια, όμως, δεν τον άγγιξα και είμαι εδώ ζωντανή και δημιουργική.

Η ασθένεια άλλαξε τη φιλοσοφία της ζωής σας;

Βέβαια και άλλαξε! Έμαθα να ξεχωρίζω τα σημαντικά από τα ασήμαντα και δεν θεωρούσα πλέον τίποτα δεδομένο! Έμαθα να ζω πιο ουσιαστικά και να χαίρομαι πολύ ακόμα και με πράγματα που μέχρι τότε θεωρούσα μικρά και ασήμαντα!

Ο Σύλλογος πώς βοηθά μία γυναίκα που έχει μάθει πως νοσεί με καρκίνο του μαστού;

Κατ’ αρχάς ο Σύλλογος βοηθά κάθε γυναίκα που διαγιγνώσκεται με καρκίνο μαστού, εφόσον η ίδια το ζητήσει, αλλά και τις υγιείς γυναίκες ενημερώνοντάς τες γενικότερα σχετικά με μεθόδους πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης.

Η γυναίκα που νοσεί ζητώντας βοήθεια από το Σύλλογο μπορεί να λάβει στήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας, δηλαδή από Κοινωνική Λειτουργό ή Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια, με ατομική συμβουλευτική για όσες συνεδρίες χρειαστεί ή με ψυχοθεραπευτικές ομάδες, που η ίδια θα επιλέξει.

Η γυναίκα που μένει εκτός Αθηνών, στην περιφέρεια ή υγεία της δεν της επιτρέπει να έρθει στα γραφεία του Συλλόγου και να λάβει τη βοήθεια που χρειάζεται μπορεί να καλέσει στην Τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης (210 8 253 253) και να συνομιλήσει με Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια για όσες φορές το χρειασθεί.

Ο Σύλλογος προσφέρει, επίσης, από την ίδρυση του  μέχρι και σήμερα το πολύ σημαντικό πρόγραμμα οργανωμένης αλληλοβοήθειας Reach to Recovery. Στο πλαίσιο του προγράμματος, εκπαιδευμένες εθελόντριες του Συλλόγου, γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, επισκέπτονται άλλες γυναίκες που αυτή τη στιγμή περνούν την περιπέτειά τους, τους δίνουν πρακτικές συμβουλές και παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη. Είναι πολύ σημαντικό αυτό καθώς οι ίδιες οι γυναίκες αποτελούν πρότυπο επαναδραστηριοποίησης και ελπίδας.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε σταθερές βάρδιες, μία φορά την εβδομάδα στα Νοσοκομεία:

ΙΑΣΩ, Τρίτη 11:00-14:00

Έλενα Βενιζέλου , Τρίτη 10:00-12:00

Metropolitan Hospital, Πέμπτη 11:00-13:00

Μεταξά, Πέμπτη 10:30-12:30

Αν μια γυναίκα που βιώνει αυτή τη στιγμή την ασθένεια επιθυμεί να έρθει σε επαφή με μια γυναίκα που την πέρασε πριν από χρόνια μπορεί να τηλεφωνήσει στο Σύλλογο και οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Συλλόγου θα προσπαθήσουν να βρουν την εθελόντρια που ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ της.

Επιπλέον, γυναίκες που βρίσκονται σε φάση θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού μπορούν να λάβουν δωρεάν πρακτικές συμβουλές ομορφιάς, περιποίησης δέρματος και διατροφής από αισθητικό και διατροφολόγο κάθε Τετάρτη 11 πμ – 2μμ στα γραφεία του Συλλόγου κατόπιν ραντεβού και κάθε Πέμπτη 4:30μμ – 7μμ  γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού μπορούν να λαμβάνουν τηλεφωνικά δωρεάν νομικές συμβουλές από δικηγόρο.

Τέλος, ο Σύλλογος διοργανώνει τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια «Αποφασίζω γιατί Γνωρίζω»  τα οποία απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού. Όσες γυναίκες συμμετέχουν σε αυτά έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση από ειδικούς, η οποία θα τις βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής κατά τη διάρκεια της περιπέτειας τους με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και μετά από αυτήν!

Έρχονται στο Σύλλογο και τα μέλη της οικογένειας μίας γυναίκας που ασθενεί, για να τα στηρίξετε;

Για το «Άλμα Ζωής» τα μέλη της οικογένεια τής γυναίκας που ασθενεί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Ως εκ τούτου παίρνουν την ανάλογη στήριξη για να μπορέσουν και αυτά να είναι κοντά στη σύζυγο, την μάνα, την κόρη που περνάει αυτή τη δοκιμασία.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μία ιστορία γυναίκας, που έχει χαραχθεί στη μνήμη σας;

Είναι η ιστορία μιας γυναίκας, που πριν από 30 χρόνια περίπου ασθένησε από καρκίνο μαστού και οι γιατροί της είχαν δώσει ζωή το πολύ μέχρι 5 χρόνια. Τότε, λοιπόν, ενώ εργαζόταν σε ένα νοσοκομείο και άλλαξε δουλειά. Πολλά, πολλά χρόνια μετά, πάνω από είκοσι δηλαδή, η γυναίκα αυτή συναντήθηκε τυχαία κάπου στην Αθήνα με μια παλιά της συνάδελφο. Εκείνη έμεινε άφωνη, διότι έβλεπε μπροστά της την «Μαίρη» την οποία νόμιζαν ότι είχε ήδη τελειώσει η ζωή της. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τη χαρά και την έκπληξη!

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στις γυναίκες που δίνουν τη «μάχη» τους με τον καρκίνο του μαστού;

Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα σε όλες εκείνες τις γυναίκες που τώρα κάνουν το ταξίδι τους με τον καρκίνο του μαστού, ότι πρέπει να οπλιστούν με δύναμη και να κάνουν όλες εκείνες τις θεραπείες που θα τους προτείνουν οι γιατροί τους.

Ξέρω, βλέπετε, από πείρα όταν 21 χρόνια πριν πήρα τη ζωή μου στα χέρια μου και αποφάσισα ότι θέλω να ζήσω, ότι εάν βάλουμε στην ζυγαριά από τη μια τις δυσκολίες των θεραπειών και από την άλλη τη ζωή, πάντα η ζυγαριά γέρνει προς τη ζωή.

Γιατί η ζωή είναι ωραία!

  • Στη διοργάνωση μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε επιθυμεί, είτε με ατομική συμμετοχή είτε ομαδικά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν εγγραφές ως και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου!