Στη θάλασσα των Σπετσών δίνουν και πάλι το ραντεβού τους σε λίγες μέρες σκάφη, καΐκια και λατίνια από όλο τον κόσμο, με τα πολύχρωμα πανιά τους να ανοίγονται κόντρα στον άνεμο, μεταφέροντας τους επισκέπτες του νησιού στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.

Στις 13 Ιουνίου οργανώνεται στις Σπέτσες το 3o Spetses Classic Yacht Race, που θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Ιουνίου. Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση στη χώρα, που καταφέρνει να συγκεντρώσει μερικά από τα ομορφότερα κλασσικά σκάφη και παραδοσιακά καΐκια, στα ιστορικά στενά των Σπετσών, τιμώντας και αναδεικνύοντας παράλληλα τις αξίες της ελληνικής ναυτοσύνης και φιλοξενίας και του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Διοργανωτής του αγώνα είναι ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, ο οποίος μάλιστα φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια λειτουργίας του, και Διοργανωτής Φιλοξενίας το διεθνώς βραβευμένο «Poseidonion Grand Hotel».

Ο αγώνας έχει ουσιαστικά συμβολικό χαρακτήρα, αφού στόχος διοργανωτών και συμμετεχόντων είναι να τιμηθεί η ελληνική ναυτική παράδοση, που είναι τόσο καλά εδραιωμένη στο νησί των Σπετσών. Οι επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα ιστορικά καρνάγια των Σπετσών που λειτουργούν αδιάλειπτα από την Επανάσταση μέχρι σήμερα αποτελώντας μέρος της πολιτιστικής και θεσμικής μνήμης της χώρας.

Τα σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Κλασικά σκάφη- με τρεις υποκατηγορίες ανάλογα με το έτος ναυπήγησης: Vintage (μέχρι το 1947), Classic (1948- 1975), Spirit of Tradition (1976 και μετά)
Παραδοσιακά Καΐκια
Λατίνια

Στον περσινό αγώνα, στις δύο κατηγορίες ιστιοδρομιών συμμετείχαν περισσότερα από 50 Κλασσικά σκάφη (με το πιο παλιό να έχει ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 1900), μεταξύ αυτών το «FLAMINGO» του 1928 κατηγορίας 8-Meters, το «CANDIDA» του 1929, κατηγορίας J-Class, το ‘GLARAMARA’ του 1947 καθώς και 17 παραδοσιακά καΐκια, όπως η «ΑΦΡΟΕΣΣΑ», η «ΜΑΡΙΔΑ» και η «ΚΙΡΚΗ» και 12 λατίνια, που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

Σημειώνεται ότι σημαντικό μέρος των εσόδων του Spetses Classic Yacht Race 2012 δόθηκε στο Σωματείο «Αγαμέμνων» για την προστασία των καρνάγιων.

Για τη φετινή διοργάνωση, αναμένονται ακόμα περισσότερες συμμετοχές από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το μαγευτικό J Class «Shamrock V» το οποίο θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, θα ταξιδέψουν σκάφη και καΐκια από την Κρήτη, την Σύρο, την Πάρο, την Άνδρο και την Κέρκυρα ειδικά για το SCYR. Επίσης, στο φετινό SCYR θα συμμετάσχουν και σκάφη τύπου «Dragon» που είναι η κατηγορία σκαφών με την οποία η Ελλάδα κατέκτησε το 1ο Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην Ιστιοπλοΐα στη Ρώμη το 1960 με πλήρωμα τον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο, τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και το Γιώργο Ζαΐμη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Chivas Regal συμμετέχει ως Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης, ενισχύοντας μάλιστα τον θεσμό του Spetses Classic Yacht Race με την απονομή του βραβείου «Spirit of Chivalry – Chivas Honour Award –Spetses Classic Yacht Race 2013».

Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών. Αρωγοί του αγώνα είναι το «Μουσείο Μπουμπουλίνας» στις Σπέτσες και η «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών».

Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ.