Την ανάγκη καθιέρωσης σε μόνιμη βάση του θεσμού της δικαστικής υποστήριξης των υπερχρεωμένων καταναλωτών, που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της διαδικασίας και ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, επισήμαναν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι δύο καταναλωτικές οργανώσεις «Η Ένωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) και το Νέο ΙΝΚΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος δωρεάν δικαστικής συνδρομής υπερχρεωμένων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, που εξάγονται, μετά την ολοκλήρωση της κοινής δράσης των δύο καταναλωτικών οργανώσεων, με τίτλο «Δωρεάν Δικαστική Συνδρομή Υπερχρεωμένων Καταναλωτών για την Εφαρμογή ΤΟΥ Ν. 3869/2010», η χρηματοδότηση της οποίας έγινε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), προέκυψαν τα εξής:

Το 62,96% των ωφελουμένων είναι άνεργοι, το 14,61% συνταξιούχοι αναπηρίας, ενώ ακολουθούν, σε μικρότερα ποσοστά, συνταξιούχοι, ιδιωτικοί/δημόσιοι υπάλληλοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Όσον αφορά το ατομικό εισόδημα των καταναλωτών, που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, η συντριπτική τους πλειοψηφία εμφανίζει μηδενικό ή χαμηλό εισόδημα έως 500 ευρώ μηνιαίως (ποσοστό 77,53%). Το 55% των καταναλωτών αφορά οικογένειες με τουλάχιστον ένα προστατευόμενο μέλος, το 13,48% αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και το 7,87% πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον, στο 55,06% των καταναλωτών, που εντάθηκαν στο πρόγραμμα, υπάρχει ένα τουλάχιστον μέλος στην οικογένεια, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Τέλος, το 12,36% των ωφελουμένων και οι οικογένειές τους εξασφαλίζουν τη σίτισή τους από την εκκλησία, τους δήμους ή άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό αφορούσε στην υποστήριξη των υπερχρεωμένων καταναλωτών, μετά τη αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και κοινοποίησή της.

Όπως αναφέρθηκε, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, το πρόγραμμα λειτούργησε σε πιλοτικό στάδιο και αφορούσε περιορισμένο αριθμό καταναλωτών, που διαμένουν εντός Αττικής. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 89 άτομα (45 άτομα από την ΕΚΠΟΙΖΩ και 44 άτομα από το Νέο ΙΝΚΑ), παρά τον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ένταξης, που υποβλήθηκαν στις δύο καταναλωτικές οργανώσεις. Τα κριτήρια επιλογής ήταν οικονομικά, αλλά και κοινωνικά, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στις «ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες (άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, ΑμΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ).

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία, εκπρόσωποι των δύο καταναλωτικών οργανώσεων τόνισαν ότι είναι χρέος της Πολιτείας να εξασφαλιστεί η νομική προστασία των ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.