«Η φωτιά αυτήν την ώρα δείχνει να κατευθύνεται στο χωριό Γαβαλά το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί», δήλωσε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ για τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά ο κ. Μπουραντάς ανέφερε ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν εμπρησμό.

Η Πυροσβεστική έδινε μάχη όλη τη νύχτα για να κατασβέσει την πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην Τοπική Κοινότητα Μανίκια.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν κι έσπευσαν στην περιοχή ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων της Τοπικής κοινότητας Μακρυχωρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν δύο νέες πυρκαγιές και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Πυργί και Αγίου Γεωργίου, οι οποίες εξελίχθηκαν ταυτόχρονα. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της πυροσβεστικής επιχείρησης εισηγήθηκε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς: Λοφίσκος, Δάφνη, Νεοχώρι και Γαβαλά η οποία πραγματοποιήθηκε από το αρμόδιο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

«Πέντε άτομα έχουν διακομισθεί με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς. Όπως ανέφερε, μεταβαίνει στο σημείο της φωτιάς, για την καλύτερη συνεργασία με την πυροσβεστική και την πρόληψη τυχόν περιστατικών.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν:

175 πυροσβέστες με 78 οχήματα, 60 πυροσβέστες πεζοπόρων τμημάτων, 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ενώ στο έργο της κατάσβεσης συνδράμει η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 12 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.

Με το πρώτο φως επιχειρούν από αέρος 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται ήδη στην περιοχή διερευνώντας τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.