«Σε περίπου 18 μήνες αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της μονάδας καθαρισμού αποβλήτων της ΒΙΠΕΘ» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο, με θέμα τα προβλήματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, κατά την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων.

Ο κ. Καράογλου τόνισε ότι η αναβάθμιση της μονάδας θα έχει ευεργετικές συνέπειες για τον κόλπο, σημειώνοντας ότι «πρακτικά σημαίνει ουσιαστικά καθαρός Θερμαϊκός κόλπος».

Όπως επεσήμανε συμφωνήθηκε πως το κόστος εκσυγχρονισμού θα επιβαρύνει την ΕΤΒΑ της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου, ενώ στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις, αναβαθμισμένες και καλύπτοντας τα λειτουργικά ζητήματα που έχουν σχέση με τα βιομηχανικά λύματα, θα περάσουν στην ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ Παγίων.

Την ευθύνη και λειτουργία θα έχει η ΕΥΑΘ, η οποία διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία για να διαχειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ως το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση, που θα υπογραφεί από την ΕΤΒΑ, ΒΙΠΕΘ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ Παγίων και θα βάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

«Σήμερα ο Θερμαϊκός έχει σημάδια βελτίωσης συγκριτικά με το παρελθόν, διότι αφενός έχουμε τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και αφετέρου την ελάφρυνση της βιομηχανικής όχλησης, εξαιτίας της αποβιομηχάνισης» υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τις προσπάθειες που καταβάλλονται επιδιώκεται η περαιτέρω διαφύλαξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος του, από περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.