Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιούν παλιννοστούντες ομογενείς ζητώντας την αλλαγή του νόμου 4093/12 με τον οποίο σταματούν να χορηγούνται και επανελέγχονται αναδρομικά από 1.1.2013 οι συντάξεις του ΟΓΑ σε υπερήλικες ανασφάλιστους παλιννοστούντες από την πρώην ανατολική Ευρώπη, την ΕΣΣΔ και την Αλβανία.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη τύπου, στο ΕΚΘ, εκπρόσωποι τους και εκπρόσωποι ομογενειακών σωματείων, υποστήριξαν ότι οι προϋποθέσεις του «μνημονιακού» νόμου για την επαναχορήγηση της σύνταξης, όπως η εικοσαετής «μόνιμη και νόμιμη» παραμονή στην Ελλάδα και η μη λήψη σύνταξης «ανεξαρτήτως ποσού» από ξένη χώρα αποκλείει από το δικαίωμα σύνταξης «σχεδόν το σύνολο» των υπερηλίκων παλιννοστούντων ομογενών «με κινδύνους για την επιβίωση τους», αλλά και με «εθνικές προεκτάσεις» και ζήτησαν να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την αλλαγή του νόμου.

Αντιπροσωπεία των ομογενών, συνοδευόμενη από τους βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ Γ. Αβραμίδης και Χ. Γιαταγάνα και του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου έγινε δεκτή από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου, στον οποίο και εξέθεσε τα αιτήματά τους.