Υπουργείο Δικαιοσύνης: Βελτιώσεις και αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα

Πότε ψηφίζεται στη Βουλή


ΕΛΛΑΔΑ
12:09
20/05/2019
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Βελτιώσεις και αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα
3
loading

Με σημαντικές βελτιώσεις και με ενσωματωμένες τις προτεινόμενες αλλαγές από τον Υπουργό Δικαιοσύνης πρόκειται να εισαχθούν σύντομα στην Βουλή οι νέοι κώδικες, Ποινικός και Ποινικής Δικονομίας, με στόχο να ψηφιστούν αμέσως.

Η ριζική αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την ενσωμάτωση όλων των προτεινόμενων αλλαγών, οδηγείται στην Βουλή προκειμένου να περάσει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, για την ψήφισή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την διαδικασία της διαβούλευσης έχουν προκύψει σημαντικές βελτιώσεις και ιδιαίτερα στις διατάξεις εκείνες που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο νομικό κόσμο όσο και σε κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές που αφορούν το αδίκημα του βιασμού, αλλά και αυτό που αφορά την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Όπως είχε προαναγγείλει και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές κατέληξαν σε συγκεκριμένες αλλαγές, που ικανοποιούν το σύνολο των διαφωνούντων και πλέον η επί δέκα χρόνια επιχειρούμενη μεταρρύθμιση της ποινικής νομοθεσίας γίνεται πράξη για τα δικαστήρια και το νομικό κόσμο της χώρας.

Οι Κώδικες έχουν κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και πλέον περιμένουν το τυπικό έναυσμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να εισέλθουν στην Βουλή όπου αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, καθώς τα κόμματα έχουν δείξει ότι σε αυτό το θέμα υπάρχει συναίνεση. Η πλειονότητα άλλωστε του νομικού κόσμου, έχει ταχθεί υπέρ της αναγκαιότητας προσαρμογής της ποινικής νομοθεσίας στη νέα έννομη τάξη, ελληνική, ενωσιακή και διεθνή, αλλά και στην σύγχρονη αντιμετώπιση των νέων δεδομένων στο έγκλημα.

Νομικοί κύκλοι τονίζουν ότι η άμεση ψήφιση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κρίνεται αναγκαία, καθώς σε δεκάδες περιπτώσεις εν εξελίξει ποινικών υποθέσεων, τηρείται στάση αναμονής , είτε από δικαστήρια είτε από ανακριτές, καθώς με τα νέα δεδομένα προκύπτει για κατηγορούμενους διαφορετική ποινική αντιμετώπιση από την ισχύουσα σήμερα, σε κάποιες δε από αυτές ευνοϊκότερη όσον αφορά τις ποινές. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται κρίσιμο και το θέμα του χρόνου εφαρμογής των νέων κωδίκων, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες ανισότητες και προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Όπως έχει διατυπωθεί από το σύνολο του νομικού κόσμου (δικαστές, δικηγόρους, ακαδημαϊκούς), η αναμόρφωση του ποινικού κώδικα ήταν επιβεβλημένη για δεκαετίες, ωστόσο η μεταρρύθμιση πολλές φορές βρέθηκε προ πολιτικής ατολμίας. Τα νομοθετήματα που εισάγονται πλέον στην Βουλή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου είναι το αποτέλεσμα μίας μακράς και επίπονης προσπάθειας ειδικών, που εισάγουν την χώρα σε μία σύγχρονη φιλοσοφία για το έγκλημα, την καταδίκη και την αντιμετώπιση του, στοιχεία που εν τέλει αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Τριθυξιας

  Επιτέλους βρέθηκε μια κυβέρνηση που χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος έκανε το μεγάλο τόλμημα και έβαλε στην κυριολεξία τα χέρια της στη φωτιά σε ένα θέμα που καίει ολόκληρη την κοινωνία και κανείς μέχρι τώρα δεν ακουμπούσε για ευνόητους λόγους φυσικά. Εύγε και πάλι εύγε στους μεταρρυθμιστές τους αληθινούς στις πράξεις και όχι μόνο στη θεωρία και στα λόγια
  Μπράβο σας παληκάρια συνεχίστε έτσι και δεν έχετε να φοβηθειτε τίποτε . Μια ζωή θα κυβερνάτε . Keep walking.

  1. avatar Μιτσος1

   Παπαγαλάκι?

 2. avatar Περταλιας

  Ποιες βελτιώσεις ρε? Εδώ καταργείτε ένα σωρό αδικήματα, έχετε ξεφτιλίσει το θεσμό. Επικρατεί πλήρης ατιμωρησία. Δεν έχουν άδικο που λενε ότι σε λίγο καιρό θα δικάζονται μόνο οι γριούλες που θα πιάνονται στη λαϊκή. Σιχάματα, υποκριτές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει