Γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Αθήνας αλλά και του θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν.
Ο Νίκος Ορφανός συμμετείχε σε πληθώρα θεατρικών παραστάσεων και τηλεοπτικών σειρών ενώ έχει παίξει και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες. Είναι χαρακτηριστικοί οι ρόλοι του στο «Μπαμπά μην τρέχεις» και στο «Νησί».

Το 2012 έκανε την έκπληξη και συμμετείχε σε διαφήμιση γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας όπου μαζί με την Μαρία Διακοπαναγιώτου υποδύεται τον Κίτσο και αυτή την Τασούλα.

Μιλώντας για την παράσταση, ο ηθοποιός έχει πει ότι «υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο που με φωνάζουν Κίτσο».
Τον τελευταίο καιρό ο ηθοποιός παίζει στην παράσταση «Γιαγιά» που ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη και τώρα παίζεται στην Αθήνα. Μιλώντας για την παράσταση, ο ηθοποιός έχει πει ότι πρόκειται για μια αιχμηρή κωμωδία. Ουσιαστικά, ένας τύπος ντύνεται γιαγιά για να εισπράττει τη σύνταξη της πεθαμένης αλλά αδήλωτης γιαγιάς του και ένας αλλοδαπός διαρρήκτης μπαίνει να τον ληστέψει.

Η παράσταση δεν πραγματεύεται το μεταναστευτικό ούτε την εγκληματικότητα. Σατιρίζει, όπως έχουν πει οι ηθοποιοί, μια πραγματικότητα της κοινωνίας.

Ουσιαστικά η παράσταση καθρεφτίζει τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, γι’ αυτό ο ηθοποιός έχει υποστηρίξει ότι δεν σεβόμαστε τη χώρα μας, όπως της αξίζει. «Δεν έχουμε αξίες και αρχές», έχει πει.

Ο Νίκος Ορφανός μάλιστα πιστεύει ότι η ηθοποιία είναι το θέατρο. Και γι’ αυτό έχει αναφέρει ότι όσοι έκαναν τηλεόραση για να γίνουν πολύ γρήγορα γνωστοί, κάποια στιγμή θα τους πετάξει το σύστημα.

Ο ηθοποιός στον ελεύθερό του χρόνο διαβάζει πάρα πολύ και γράφει. Του αρέσει να δημιουργεί, όπως έχει πει. Και ενημερώνεται για τα τρέχοντα ζητήματα. Πιστεύει βέβαια ότι η Ελλάδα, κάτι που λέει διαρκώς, είναι σε φθίνουσα πορεία εδώ και αρκετά χρόνια.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».