Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κλήση που έλαβε 12χρονος από τον Βόλο

Οι διευκρινίσεις για τις «παραβάσεις του ΚΟΚ που βεβαιώθηκαν»


ΕΛΛΑΔΑ
20:10
02/05/2019
Η απάντηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κλήση που έλαβε 12χρονος από τον Βόλο
30
loading

Ανακοίνωση με την οποία δίνει διευκρινίσεις σχετικά με το πρόστιμο που εστάλη από τον Δήμο Θεσσαλονίκης σε 12χρονο μαθητή από τον Βόλο για παράνομη στάθμευση, εξέδωσε η διοίκηση του δήμου.

Του ανταποκριτή μας από το thestival.gr στη Θεσσαλονίκη

Όπως τονίζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι υπηρεσίες του Δήμου ενήργησαν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος, αφού όπως διευκρινίζει, «βεβαιώθηκαν παραβάσεις του ΚΟΚ το 2013 και το 2014 για το ΙΧ αυτοκίνητο του πατέρα του ανηλίκου», ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

«Κατόπιν εισηγήσεως προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2018, με δεδομένο ότι ο οφειλέτης απεβίωσε, εγκρίθηκε η διαγραφή των οφειλών από τον αποβιώσαντα και η επαναβεβαίωσή τους στους κληρονόμους του, ένας εκ των οποίων είναι και ο 12χρονος, στον οποίο και καταλογίστηκε μέρος του χρέους και στη συνέχεια εστάλησαν οι ατομικές ειδοποιήσεις οφειλής από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης», σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με τη βεβαίωση προστίμου σε 12χρονο από τον Βόλο για παράνομη στάθμευση, η Διοίκηση του Δήμου διευκρινίζει:

-Βεβαιώθηκαν παραβάσεις του ΚΟΚ το 2013 και το 2014 για το ΙΧ αυτοκίνητο του πατέρα του ανηλίκου, οι οποίες βεβαιώθηκαν ταμειακά το έτος 2017.

-Από το τμήμα αναγκαστικών μέτρων διαβιβάστηκαν στο τμήμα τελών ελεγχόμενης στάθμευσης στοιχεία θανάτου και κληρονόμων του οφειλέτη, ο οποίος στο μεταξύ απεβίωσε, μαζί με πλήρη πιστοποιητικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

-Κατόπιν εισηγήσεως προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2018, με δεδομένο ότι ο οφειλέτης απεβίωσε, εγκρίθηκε η διαγραφή των οφειλών από τον αποβιώσαντα και η επαναβεβαίωσή τους στους κληρονόμους του, ένας εκ των οποίων είναι και ο 12χρονος, στον οποίο και καταλογίστηκε μέρος του χρέους και στη συνέχεια εστάλησαν οι ατομικές ειδοποιήσεις οφειλής από τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης».

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για λάθος, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, αλλά ότι οι υπηρεσίες του Δήμου ενήργησαν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Δημοτόμπατσος

  Καλό θα ήταν λοιπόν στη Θεσσαλονίκη να τηρούν πλήρως τη νομοθεσία.
  Αν Λοιπόν πάμε με το γράμμα του νόμου θα έπρεπε μέσα σε 5 μήνες από τη βεβαίωση της παράβασης να έχουν ενημέρωση την εφορία και εκεί να φαίνεται η υποχρέωση πληρωμής μέσα από το δίκτυό της.
  Μπορεί ο άνθρωπος που είχε παρκάρει να μη βρήκε ποτέ την κλήση πάνω στο αμάξι του, δεν θα είναι και η πρώτη φορά.
  Να ενημερώσω ότι η υποχρέωση του πενταμήνου έχει ψηφιστεί το 2007 και έχουμε 2019 και ακόμα δεν εφαρμόζεται...
  Αρθρο 104, παράγραφοι 3 και 5 Του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
  Βάσει αυτού ακόμα και τις προσαυξήσεις πρέπει να τις βάζει η ΑΑΔΕ και όχι ο Δήμος.
  Αλλά και να δεχτούμε το γεγονός ότι οι προσαυξήσεις των δήμων είναι νόμιμες, υπάρχει πάντα το πρόβλημα της αλληλογραφίας.
  Υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν λαμβάνει την αλληλογραφία του για διάφορους λόγους. Είχα συναντήσει άνθρωπο που ενώ ήθελε να είναι καθαρός με όλα δεν ήξερε ότι χρωστούσε.
  Και ενώ υπάρχει το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο άνετα μπορούμε να βλέπουμε τις οφειλές μας, οι δήμοι αρνούνται να στείλουν τις κλήσεις ώστε να ενημερωθεί και να μπορούμε και εμείς να γνωρίζουμε τι πραγματικά χρωστάμε.
  Και μην ξεχνάμε το ορίζει και ο νόμος από το 2007 και μετά!
  Άποψή μου είναι ότι το κάνουν ηθελημένα...
  Το λόγο δεν έχω καταλάβει ακόμα.
  Εχω αρκετούς στο μυαλό μου αλλά όχι κάτι επιβεβαιωμένο.
  Αυτά τα ολίγα γιατί δεν μπορώ να πω παραπάνω κινδυνεύει και η θέση μου.
  10 χρόνια Δημοτική Αστυνομία και συνεχίζουμε...
  ( όπως μπορούμε...)

 2. avatar Ploigos

  Δέχομαι τις απόψεις ότι ο Νόμος ορίζει οι κληρονόμοι ενήλικοι ή ανήλικοι να επωμίζονται τα χρέη και τις παραβάσεις των θανόντων ΑΛΛΑ έχω την εξής απορία : Πως είναι δυνατό να ξέρει κάποιος ότι μετά από κάποια χρόνια θα εμφανισθεί κάποια / κάποιες υποχρέωση / υποχρεώσεις του θανόντος ώστε να κρίνει αν θα κάνει αποδοχή κληρονομιάς ή όχι ?? Εδώ λοιπόν βλέπουμε να έρχεται ο Δήμος κάποια χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του και να του καταλογίζει το πρόστιμο και καλά σε αυτή την περίπτωση το ποσό προφανώς θα είναι σχετικά υποφερτό. Αν ήταν κανένα μεγάλο χρέος τι θα γινόταν , θα του έλεγαν έπρεπε να φανταστείς ότι υπήρχε κάποιο χρέος που δε στο κοινοποιήσαμε με το θάνατο του πατέρα σου για να δεις τι θα κάνεις , αλλά πλήρωστο μιας και δεν έχεις κάνει αποποίηση ???

 3. avatar 1962

  ΤΟ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ ΜΕ ΞΕΠΕΡΝΑ.Η ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΟΧΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΨΗ ΠΡΩΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΓΝΩΣΗ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ.

  1. avatar Διόσκουρων

   Γράφεται με έψιλον....

  2. avatar @1962

   Πολύ σωστά: "Η ΑΠΟΔΟΧΗ Η ΟΧΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ". Άλλωστε στο Πρωτοδικείο δεν έρχονται ποτέ να αποποιηθούν οι έχοντες την επιμέλεια των ανηλίκων, αλλά μόνο προσωπικά τα ίδια τα ανήλικα με τα καροτσάκια ή τα ποδηλατάκια τους, πράγμα για το οποίο πρέπει να έχετε γνώση εάν θέλετε να έχετε άποψη...

  3. avatar Ploigos

   Η αποποίηση κληρονομιάς, όταν πρόκειται για ανήλικο τέκνο, πρέπει να γίνει από τους γονείς του, αφού αυτοί εξασφαλίσουν ειδική άδεια προς τούτο με την έκδοση δικαστικής απόφασης.
   Η αίτηση για την έκδοση απόφασης κατατίθεται από τους γονείς του ανηλίκου στη γραμματεία του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, που είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου κατοικεί ο ανήλικος και το οποίο συνεδριάζει με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας. Ως κατοικία θεωρείται, άλλωστε, η κύρια και μόνιμη εγκατάσταση φυσικού προσώπου σε ορισμένο τόπο (άρθρο 51 ΑΚ). Ο ανήλικος που είναι υπό γονική μέριμνα έχει κατοικία την κατοικία των γονέων του ή του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα (άρθρο 56 §1 εδ. α' ΑΚ).

 4. avatar Άννα Α

  Διαβάζω τα σχόλια που κάνετε και απορώ. Η κληρονομιά είναι ότι αφήνει είτε κέρδη είτε χρέος. Δηλαδή στην περίπτωση ενός πρόστιμα των 70 ευρώ ήταν χρέος 100 χιλιάδες ευρώ σε δάνειο; τι θα τα χάριζαν; απλά δεν θα δεχόταν την κληρονομιά

 5. avatar Παρακάτω…

  βλέπουμε ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής νεοελλήνων, οι οποίοι με ανάθεμα και κραυγές προσπαθούν να αποδείξουν το λάθος, όταν εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου, ενώ οι ίδιοι κάλλιστα θα αναθεμάτιζαν όποιον δεν εφαρμόζει το νόμο. Με τις υγείες μας

 6. avatar Χ-Tuareg500

  Τόσο τα δικαιώματα όσο και οι υποχρεώσεις του αποβιώσαντος κληρονομούνται, είτε ο κληρονόμος είναι νεογέννητο, είτε είναι 50, είτε είναι 100 χρονών. Η λογική του ότι εγώ κληρονομώ μόνο την περιουσία του μακαρίτη, ενώ τα χρέη του προς τρίτους τα τρώει η μαρμάγκα, ή εξατμίζονται, όσο και αν ενθουσιάζει πολλούς, απλά δεν ισχύει στον πραγματικό κόσμο. Αν κρίνεις ότι σε συμφέρει η κληρονομιά, τότε την αποδέχεσαι και με τα χρέη της, αλλιώς αν δεν σε συμφέρει την αποποιείσαι, πράγμα το οποίο δεν έκανε όποιος είχε την επιμέλεια του 12χρονου, (προφανώς έκρινε ότι συνέφερε η αποδοχή), οπότε σωστά ο δήμος του επιμέρισε το πρόστιμο που αναλογούσε στην κληρονομιά του.

 7. avatar lololo

  Κατά τ' άλλα δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα τα πρόστιμα του ΚΟΚ... Αφού ρε [...] αυτός που έκανε την παρανομία έχει πεθάνει και αρά το μόνο σίγουρο είναι πως δε πρόκειται να το ξανακάνει γιατί είναι μεταβιβάσιμο το χρέος? Τι μαθαίνει αυτό το παιδάκι τώρα, πως να είναι σωστός πολίτης, ή ότι το κράτος είναι [...]χανείο και άρα να το εξαπατάει σε κάθε ευκαιρία γιατί αυτό μόνο του αξίζει??

  1. avatar ΘΩΜΑΣ ΒΕΡ.

   το παιδακι αυτο μαθαινει οτι δεν χρειαζεται στο μελλον να πληρωνει τις υποχρεωσεις του, οπως εδω το σιγονταρουν οι περισσοτεροι με κραυγες και επιχειρηματα νηπιαγωγειου...

 8. avatar 321

  Τελικά η Ελλάδα είναι φρενοκομείο. Συλαμβάνουν γιγιά 90 χρονών και της ζητούν να πληρώσει φόρους και ζητούν από 12χρονο να πληρώσει για παράνομη στάθμευση όταν δεν μπορεί να πάρει άδεια οδήγησης και αφετέρου είναι ορφανός

  1. avatar γιατί εσύ ποιός

   νόμιζες ότι θα τα πληρώσει?Επειδή προεκλογικά η και πρίν χρόνια ,πρίν αρπάξουν στασίδι με εξαπάτηση,σου έλεγαν ότι είναι ηθικοί αριστεροί/μορφωμένοι,προοδευτικοί και τσίμπησες? Surpise!!!!!!!!!

 9. avatar Μπεεεεεεεεεε

  Ο Ιβάν ο αδικημένος προεδρεύει της επιτροπής; ρεζίλι γίνατε..

 10. avatar samos5312

  γελοιους ψηφιζουμε, γελοιους εχουμε.... τι δεν καταλαβαινετε ;;;;;

 11. avatar Καψώλας

  Ο πιστωτής - εν προκειμένω ο Δήμος - αν έχει αποβιώσει ο οφειλέτης μπορεί να στραφεί για την είσπραξη της απαίτησης στους κληρονόμους του, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Εάν ο κληρονόμος θεωρεί ότι η οφειλή που του καταλογίζεται είναι μεγαλύτερη από την αξία των κληρονομουμένων μπορεί να κάνει "Αποποίηση"

  1. avatar σε αυτές τις

   περιπτώσεις ο /η κληρονόμοι πρέπει να είναι ενήλικα άτομα και όχι ανήλικα και μάλιστα ορφανάαφού χάθηκε ο πατέρας.

   1. avatar roimat118

    στον δικο σου φανταστικο κοσμο, σίγουρα ετσι ειναι. Στον πραγματικο κοσμο όμως τα χρεη της κληρονομιας ποτε δεν χαριζονται...

  2. avatar Τι λες βρε

   νομικέ της δεκάρας. Ο Νόμος ορίζει ότι αποποίηση γίνεται εντός του 4μήνου από τότε που έγινε γνωστό το επαχθές γεγονός. Επειδή δε εδώ πρόκειται για το παιδί του , αυτό είναι δύσκολο να ισχυρισθεί ότι δεν ήξερε ότι πέθανε ο πατέρας του και να έρθει τώρα να κάνει αποπόίηση. Γίνεται δε γνωστό ότι την αποποίηση ανηλίκου την κάνουν οι γονείς ή ο/η κηδεμόνας.
   Τέλος πιστεύω ότι η ιστοσελίδα που βρήκα : https://www.forin.gr/articles/article/24683/pote-euthunontai-oi-klhronomoi-gia-ta-xreh-tou-thanontos-pros-to-dhmosio#toc_4 είναι πολύ κατατοπιστική και ειδικά στις ενότητες :
   3. Ευθύνη κληρονόμων για τις εν γένει υποχρεώσεις δημοσίου δικαίου
   4. Το κληρονομητό ή μη της ευθύνης από διοικητικές κυρώσεις. Διακρίσεις
   5. Μέτρα κατά των κληρονόμων για την είσπραξη των χρεών

   1. avatar […]

    Η ιστοσελίδα που παρέθεσες λέει αναλυτικά αυτά ακριβώς που έγραψα εγώ εν περιλήψει. Ότι ο κληρονόμος μαζί με τα περιουσιακά στοιχεία επιφορτίζεται και τις οικονομικές υποχρεώσεις (απλήρωτα πρόστιμα, φόροι κλπ) του αποθανόντος.
    Πρόσφατα μου ήρθε κι εμένα ένα πρόστιμο από την εφορία για λογαριασμό της μακαρίτισσας μάνας μου. Το πλήρωσα και είπα κι ένα τραγούδι που λέει ο λόγος.

 12. avatar Ξεφτίλες

  Ξεφτίλες τεμπέληδες ρουσφετολογικά διορισμένοι της δημοτικής αστυνομίας...
  Που γράφουν όποιον βρουν μπροστά τους!
  Γι'αυτό... Μαύρο στις εκλογές στους δημάρχους που δίνουν κλήσεις!

 13. avatar οταν

  κληρονομείς κινητά και ακίνητα ΕΠΩΜΊΖΕΣΑΙ και τα χρέη !!!! οπότε παιδάκια ηρεμήστε και αφήστε τους απλοϊκούς- παιδαριώδεις συνειρμούς, και τα αναθέματα !! Γιαυτό υπάρχει και η ώστε να απεμπλεκονται οι κληρονόμοι, από τυχόν οφειλές του μακαρίτη !

 14. avatar Κλαιω

  Αντί να πουν συγνώμη κάναμε μ.... α μας λένε ότι ενεργησαν σωστά και αντί να δώσουν την κλήση στην γυναίκα του σαν κληρονομιά το δίνουμε στο πιτσιρίκι που πάει ακόμα σχόλιο και να πληρώσει το πρόστιμο από το χαρτζιλίκι του...

 15. avatar τι περιμένετε τζιμάνια;

  Στη φυλακή να τον βάλετε μαζί με τη γιαγιά που πουλούσε τερλίκια...τα μεγαλολαμόγια κοιτάξτε να αποφύλακίζετε με την πρώτη ευκαιρία

 16. avatar Ζώα στη σούβλα

  Ρε απαταωνες ο μικρός είναι 12 ετών λογικά θα πιάσει δουλειά στα 18 αλλά η εφορία θα βάζει τους τόκους κανονικά για 6 χρόνια το τελικό ποσό ποίο θα είναι τελικά για κάτι που δεν έχει την παραμικρή ανάμιξη

 17. avatar Elxis

  Και πως θα πληρώσει αφού δεν έχει δικαίωμα εργασίας;

 18. avatar περαμα

  Δηλαδη εαν εγω κανω ληστεια και πεθανω θα παει φυλακη το παιδι μου;

  1. avatar Klopklop

   Αν ο υιός σου εκτός από τα κλεμμένα , κάνει αποδοχή κληρονομιάς και άλλων περιουσιακών στοιχείων τότε ΝΑΙ !!! Θα είναι κληρονόμος και κλεπταποδόχος !!!

 19. avatar ΚΡΟΤΑΛΙΑΣ

  Συγχαρητηρια στην υπηρεσια.Αν δεν πληρωσει ο πιτσιρικας,προτεινω να φυλακισθει για χρεη..Απαραδεκτοι ειστε.Ολη μερα ...ωλοβαρατε και. τετοθες περιπτωσεις,γινεστε ακεραιοι.

 20. avatar ΚΛΕΩΝ

  Δηλαδη το Δημοτικο Συμβουλιο ενεκρινε να μεταφερθει το προστιμο στο 12χρονο γιο του αποθανόντος!
  Μπραβο σε ολους!!!!
  Να τους ξαναψηφισετε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει