Αργά το μεσημέρι, ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις, ο διάσημος ηθοποιός, που φέτος διεκδικεί Όσκαρ για την ερμηνεία του στον «Λίνκολν», πέρασε την πόρτα του Μουσείου της Ακρόπολης για ξενάγηση που κράτησε μια ώρα «κεκλεισμένων των θυρών», αφού απαγορεύτηκαν αυστηρά οι τηλεοπτικές κάμερες, τα φωτογραφικά φλας και οι δημοσιογράφοι, που από νωρίς είχαν συγκεντρωθεί στον πεζόδρομο του Μουσείου.

Για «έναν γοητευτικό και πολύ γλυκό άνθρωπο» έκανε λόγο η αρχαιολόγος του Μουσείου Ίρις Πλαϊτάκη που ξενάγησε τον ηθοποιό και τόνισε: «Έχει ωραίο χαμόγελο, αλλά το πιο ελκυστικό σ΄ αυτόν είναι ότι είναι ένας εξαιρετικά, φιλικός και απλός άνθρωπος».

Ο διάσημος ηθοποιός έφθασε στις 13:45 συνοδευόμενος από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και παρά το γεγονός ότι ήταν «πιεσμένος από τον χρόνο», όπως ο ίδιος εξήγησε, παρέμεινε μια ακριβώς ώρα, κάνοντας σχεδόν τον γύρο του Μουσείου.
Έδειξε πολύ ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό ενώ ξεχώρισε την περίφημη αίθουσα των Αρχαϊκών, στις Καρυατίδες, καθώς και στην αίθουσα των Παρθενώνειων Γλυπτών, στο ανώτερο επίπεδο του Μουσείου.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις δηλώνει φίλος της Ελλάδας. Την έχει επισκεφθεί αρκετές φορές και κατά τη διάρκεια της ξενάγησης δήλωσε: «Καιρός να ξανανέβω στην Ακρόπολη, γιατί πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία φορά».

Συνοδευόταν από μέλη της οικογενείας του και συνεργάτες. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο, δεν μίλησε «για τη σύγχρονη Ελλάδα» .

Μετά την ξενάγηση αναχώρησε για γνωστό εστιατόριο της περιοχής, όπου γευμάτισε.