Συνεχίζεται και σήμερα Τετάρτη η επέλαση της έντονης κακοκαιρίας που εδώ και αρκετές ώρες πλήττει τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τους θυελλώδεις ανέμους, τις έντονες βροχές, τις ισχυρές καταιγίδες αλλά και τις χιονοπτώσεις σε πολλά μέρη της χώρας.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται από το βράδυ της Τρίτης στα ορεινά της Φθιώτιδας, προκαλώντας ήδη τα πρώτα προβλήματα και εγκλωβισμούς οχημάτων. Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με το lamiareport.gr, εντοπίζονται στο γνωστό «16» της Εθνική Οδού Λαμίας – Καρδίτσας, όπου εξαιτίας του χιονιού «δίπλωσε» νταλίκα. Δόθηκε απαγορευτικό για όλα τα οχήματα μέχρι να καθαριστεί πλήρως το οδόστρωμα από τα πέντε μηχανήματα που ήδη έχουν βγει στον δρόμο. Ακόμη, απεγκλωβιστούν δέκα περίπου οχήματα που «κόλλησαν» στο σημείο. Η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο για Ι.Χ. που φέρουν αλυσίδες, ενώ θα παραμείνει το απαγορευτικό για τα βαρέα οχήματα.

Από τις 8:30 το βράδυ επικρατεί έντονη χιονόπτωση από το 56,4ο χλμ της Εθνικής Οδού Λαμίας – Καρπενησίου και προς το Καρπενήσι με τον κρατικό μηχανισμό να έχει πάρει θέση μάχης.

Αστυνομικοί του ΑΤ Σπερχειάδας βρίσκονται στο σημείο μαζί με τα τοπικά εκχιονιστικά, ενώ συνδράμουν ήδη τρία ακόμη μηχανήματα της Περιφέρειας.

Ενθαρρυντικά είναι τα πράγματα ευτυχώς στο κομμάτι των υδάτων του Σπερχειού ποταμού. Τα νερά φαίνεται ότι προέρχονται από την έντονη βροχόπτωση και δεν υπάρχει ποσότητα από τις ορεινές πηγές. Το γεγονός μάλιστα ότι το χιόνι ξεκίνησε κάτω από τα 1.000 υψόμετρο και αναμένεται να επεκταθεί ακόμη πιο χαμηλά, δεν δημιουργεί φόβους να κατεβεί απότομα πολύ νερό στις εκβολές. Ωστόσο η Πολιτική Προστασία είναι σε επιφυλακή και ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων θα δοθούν οδηγίες.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση τις πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ μέχρι το μεσημέρι θα έχουν ηρεμήσει και οι πολλοί θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Την Τετάρτη βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο, σύμφωνα με το meteo.gr. Σταδιακά τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά και το Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, κατόπιν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, και προς το βράδυ θα σταματήσουν. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ θυελλώδεις με εντάσεις έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Χιόνια στη Λαμία

Πυκνό χιόνι στη Βόρεια Λαμία σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον υδράργυρο να πλησιάζει τους 0 βαθμούς, ενώ ακόμη και στο κέντρο της πόλης έπεσε χιονόνερο.

Τα έντονα φαινόμενα ξεκίνησαν στα ημιορεινά και τα ορεινά από τις 8:30 διαμορφώνοντας συνθήκες για χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. εξαιτίας και των ισχυρών ΒΔ ανέμων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία λόγω θυελλωδών ανέμων

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό, λόγω των ισχυρών ανέμων, από τις 17:30 χθες, προχώρησαν με σχετικές αποφάσεις τους, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις Ροδόπης και Ξάνθης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, έντασης 6-7 μποφόρ, η βροχόπτωση, κατά τόπους έντονη και η πτώση της θερμοκρασίας, συνθέτουν το σημερινό καιρικό σκηνικό σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, το οποίο άλλαξε άρδην μετά από ένα τετραήμερο, ηλιοφάνειας και υψηλών θερμοκρασιών.

Ειδικότερα, βάση των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους- Ξάνθης, ενώ εφίσταται η προσοχή των οδηγών που κινούνται στα σημεία που επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται πως η εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση του απόπλου σήμερα του Ε/Γ/-Ο/Γ ΣΑΟΝΗΣΟΣ από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη.

Κλειστά σχολεία σε δήμους της δυτικής Μακεδονίας

Στη δυτική Μακεδονία χιονίζει από νωρίς χθες το απόγευμα, ενώ το θερμόμετρο σε περιοχές όπως η Φλώρινα και το Αμύνταιο είναι στους -3 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Φλώρινας, και του δήμου Αμυνταίου, με αποφάσεις των δημάρχων, την Τετάρτη 13 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά.

Επίσης, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στον δήμο Σερβίων Βελβεντού στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λιβαδερού τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν, ενώ στις δημοτικές ενότητες Σερβίων και Βελβεντού τα μαθήματα θα ξεκινήσουν στις 10.15 π.μ. Ακόμη, στον δήμο Εορδαίας τα σχολεία θα ξεκινήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Οι παιδικοί σταθμοί στους παραπάνω δήμους θα λειτουργήσουν κανονικά.