Σήμερα είναι η τελευταία μέρα για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με πάγια Υπουργική Απόφαση. Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και για τους συνταξιούχους το δώρο Χριστουγέννων του 2012 θα είναι το τελευταίο που θα καταβληθεί.

Οι εργαζόμενοι που εργάσθηκαν από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου, δικαιούνται το σύνολο του δώρου των Χριστουγέννων που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσοι εργάσθηκαν για μικρότερο χρονικό διάστημα, είτε λόγω απόλυσης είτε λόγω οικειοθελούς αποχώρησης, θα λάβουν ποσοστό του δώρου Χριστουγέννων .

Το δώρο Χριστουγέννων καταβάλλεται πάντα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους και υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, ενώ δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων από τον εργοδότη προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως έξι μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του οφειλόμενου ποσού.

Σήμερα, επίσης, θα καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ και το δώρο Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους, καθώς και στους δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας. Η καταβολή θα γίνει με πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.