Τη αντίθεσή της στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», εξέφρασε στη χθεσινή της συνεδρίαση, η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η ΠΝΟ επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί μεταβολή προς το δυσμενέστερο, ενώ θα προειδοποιεί με κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής.

Η εκτελεστική επιτροπή, που αποτελείται από τους προέδρους των 14 ναυτεργατικών σωματείων, αποφάσισε την άμεση αποστολή εξώδικης δήλωσης προς τα αρμόδια υπουργεία και τις εφοπλιστικές ενώσεις, στην οποία θα ζητείται η πλήρης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, αλλά και του σχετικού άρθρου στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αυξάνει τους συντελεστές φορολόγησης στους Έλληνες ναυτικούς.

Παράλληλα, θα ζητείται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, η πλήρης εξόφληση δεδουλευμένων των ναυτικών έως την Παρασκευή 21/12 (πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες οφείλουν δεδουλευμένα σε πληρώματα τρεις και τέσσερις μήνες).

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΝΟ επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι αλλαγές στη φορολόγηση των ναυτικών θα επιφέρουν ένα ισχυρό πλήγμα στο ήδη σκληρά δοκιμαζόμενο εισόδημα των Ελλήνων ναυτικών που ήδη έχει υποστεί σοβαρότατες μειώσεις. Επίσης, για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας στο οποίο, για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας για πλοία άνω των 3.000 κόρων και για σκάφη αναψυχής, εκπρόσωποι ναυτεργατικών σωματείων ανέφεραν ότι για πρώτη φορά μετά το 1944 καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα κατώτερα πληρώματα στα ποντοπόρα και τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, καθώς επίσης ότι ανοίγει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων συνθλίβοντας εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των ναυτεργατών εργαζομένων.