Καθηγητής του Πολυτεχνείου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέπτυξε ένα νέο μαθηματικό μοντέλο, που μπορεί να προβλέψει τις βλάβες ενός νέου κτίσματος στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Ακόμη, να υπολογίσει σφάλματα σε παλιά κτίρια, έτσι ώστε να γίνουν οι κατάλληλες ενισχυτικές παρεμβάσεις.

Πρόκειται για τον καθηγητή αντισεισμικών κατασκευών, Αλέξανδρο – Δημήτριο Τσώνο, το μοντέλο του οποίου έχει αναγνωριστεί από πανεπιστήμια του εξωτερικού και μάλιστα χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης για τις επιστημονικές τους προσεγγίσεις.

Το μοντέλο αυτό μπορεί να ενσωματωθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές των πολιτικών μηχανικών για να υπολογίσουν με αξιοπιστία κατά πόσο θα αστοχήσει η κατασκευή ενός στύλου ή μίας δοκού από μπετόν αρμέ, στο ενδεχόμενο ενός σεισμού. Πέρα από το μέγεθος της βλάβης, το μοντέλο αποκαλύπτει και το είδος της, έτσι ώστε οι μηχανικοί να έχουν τη δυνατότητα να επισκευάσουν ή να ενισχύσουν τις υπάρχουσες κατασκευές προκειμένου να αντέξουν σε μελλοντικούς σεισμούς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το μοντέλο «μπορεί να προσεγγίσει με ακρίβεια και ασφάλεια την πραγματική βλάβη που θα υποστεί ένα κτίριο, καινούργιο ή παλιό, και έτσι να δώσει τη δυνατότητα εφαρμογής αντισεισμικών ενισχύσεων στην οικοδομή».

Το μοντέλο έχει καταχωρηθεί στις επιστημονικές αναφορές του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έτυχε θετικών κριτικών από αναγνωρισμένους επιστήμονες διεθνώς.