«Καλούμαστε να ανοίξουμε τις καρδιές των ανθρώπων και να δούμε το πρόβλημά τους», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, από το Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής, στο Ρουφ, όπου τελέστηκε ο αγιασμός για την έναρξη των νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης.

Εστίασε, μάλιστα, στην ανάγκη να ψάξουμε, να βρούμε τη ρίζα του προβλήματος και να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι συμπαράστασης στον συνάνθρωπό μας, ενώ αναφέρθηκε και στο σημαντικό έργο που επιτελούν ιερείς, αλλά και λαϊκοί με τη στήριξη που παρέχουν σε ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τα επιμορφωτικά σεμινάρια, επισήμανε ότι «οι συναντήσεις είναι για πολλούς ανθρώπους σωτήριες. Δεν έχουν, όμως, όλοι τα ίδια προβλήματα ούτε με τον ίδιο τρόπο θα τα αντιμετωπίσουν, διότι ο καθένας έχει τα χαρίσματά του. Το θέμα είναι να τα αξιοποιήσει ανάλογα με τα χαρίσματά του για να βοηθήσει τον άνθρωπο, να μπορεί να αντιμετωπίσει τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα. Η ποιμαντική είναι ένα δύσκολο έργο γι’ αυτό χρειαζόμαστε εφόδια», πρόσθεσε.

Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας δεν παρέλειψε, όπως συνηθίζει εξάλλου, να μιλήσει για τη σημαντική προσφορά των εθελοντών στα διάφορα ιδρύματα και στον αγαπητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «Σκοπός μας δεν είναι να μας πουν μπράβο. Εμείς έχουμε στην καρδιά μας και στη σκέψη μας ότι θέλουμε να βοηθήσουμε τον αδελφό μας, τον συνάνθρωπό μας. ‘Αλλωστε, ο Κύριος έλεγε πως το νόημα της ζωής κρύβεται στην εντολή να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπό μας σαν τον εαυτό μας».

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη χαρά του για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, την ικανοποίησή του από την ανταπόκριση που βρήκε, όπως προκύπτει από τον υψηλό αριθμό των συμμετεχόντων, αλλά έκανε λόγο και για την ανάγκη επιμόρφωσης και τη σπουδαιότητα των επιμορφωτικών σεμιναριακών προγραμμάτων του Ιδρύματος. Σε αυτό το σημείο, έκανε αναδρομή στην εποχή που ήταν μητροπολίτης Θηβών, όταν είχε την πρώτη του εμπειρία σε αυτόν τον τομέα και στην ιστορία αυτής της προσπάθειας.