Δύο διαφορετικές θέσεις σχετικά με την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνουν οι μεγάλες εφημερίδες των ΗΠΑ, «New York Times» και «Wall Street Journal».

«Τα δεινά και την οργή των Ελλήνων διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ, μετά από πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά», τονίζεται σε σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας «New York Times», στο οποίο ασκείται έντονη κριτική για την πολιτική λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, σε άρθρο της «Wall Street Journal» προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι εάν το ντουλάπι είναι τώρα άδειο, δεν είναι γιατί οι Γερμανοί έκλεψαν τα τρόφιμα, αλλά γιατί οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις διέπραξαν πολιτική απάτη.

Οι «New York Times» αναφέρονται στο ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι τα δεινά και την οργή των Ελλήνων, τα οποία επέφεραν οι πολιτικές προϋπολογισμού που επεβλήθησαν ως αντάλλαγμα για το δάνειο της ΕΕ λόγω της κρίσης χρέους.

Η κ. Μέρκελ αναγνώρισε τις θυσίες που οι Έλληνες έχουν ήδη κάνει, όπως σημειώνεται, ωστόσο επέμεινε ότι μόνο περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες, γεγονός που δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο σφάλμα, υπογραμμίζοντας ότι την Τρίτη, δεκάδες εκατοντάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Επίσης, τονίζεται ότι ακολουθώντας τις γερμανικές επιταγές, οι επίσημοι δανειστές εμμένουν τώρα σ’ ένα πακέτο βοήθειας που προβλέπει νέες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δαπανών ύψους άνω των 17 δισ. δολαρίων, καθώς και σ’ ένα γύρο πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της αγοράς, πριν αποδεσμεύσουν την επόμενη δανειακή δόση ύψους 40 δισ. δολαρίων. Εάν δεν λάβει τη δόση αυτή μέχρι τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα μπορεί να εξαναγκαστεί σε χρεοκοπία.

Στο δημοσίευμα διατυπώνεται, επίσης, η θέση ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά που απαιτούν τώρα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορεί να αποδειχθούν εκρηκτικοί στην Αθήνα. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι απηυδισμένοι με ένα πολιτικό κατεστημένο διαβρωμένο από σκάνδαλα, το οποίο ψηφίζει στη Βουλή για επιβολή θυσιών, την ίδια στιγμή που χρησιμοποιεί την πολιτική του επιρροή για να παραμείνει στο απυρόβλητο.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται «οι Έλληνες ψηφοφόροι εγκαταλείπουν μαζικά τα μετριοπαθή κεντρώα κόμματα, συρρέοντας σε ριζοσπαστικές επιλογές: είτε στην άκρα αριστερά, όπως στο ΣΥΡΙΖΑ, που συνιστά πλέον την κύρια αντιπολίτευση, είτε στην άκρα δεξιά, όπως στους τραμπούκους της Χρυσής Αυγής», σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας.

Αναφορά στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα γίνεται σε κύριο άρθρο και της «Wall Street Journal», στο οποίο παρουσιάζεται με διαφορετική άποψη, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διαδηλωτές, στις πρόσφατες βίαιες διαμαρτυρίες τους με σαρκαστικά συνθήματα, επικεντρώθηκαν στο λάθος κακό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το να χρησιμοποιείς ως αποδιοπομπαίο τράγο τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ για τα δεινά της Ελλάδας δεν συνιστά καινούριο φαινόμενο στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης, ωστόσο η τελευταία εκδήλωση θυμού υπογραμμίζει το χάσμα που επικρατεί στην Ελλάδα μεταξύ της λαϊκής αντίληψης και των πραγματικών αιτιών της κρίσης. Και η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα θα είχε χρεοκοπήσει το 2010, εάν η Γερμανία και οι εταίροι της δεν είχαν παραβιάσει όλους τους κανονισμούς της ΕΕ, προκειμένου να διασώσουν τη χώρα με εκατοντάδες δισ. ευρώ.