Τα… μάγια συνεχίζονται για τις περίφημες «Μαγεμένες», τα αμφίπλευρα αγάλματα που αφαιρέθηκαν από την αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης, μεταφέρθηκαν στο Παρίσι στα τέλη του 19ου αιώνα και επρόκειτο να επιστρέψουν στην πόλη με αφορμή και τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Οι «Μαγεμένες» δεν θα έρθουν στη γενέθλια πόλη τους -τουλάχιστον φέτος, στο πλαίσιο των εορτασμών -ούτε ως αντίγραφα καθώς όπως έγινε γνωστό η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας που είχε δεσμευθεί να προσφέρει το αντίτιμο των 186.000 ευρώ (για την κατασκευή των μητρών για τα αντίγραφα στο μουσείο του Λούβρου) φέρεται να καθυστερεί τελικά την προσφορά της.

Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας για την καταβολή του αντιτίμου από την πλευρά της επιχειρηματία, που ανέλαβε τη χορηγία, αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως τελικά θα διευθετηθεί η εκκρεμότητα.

Σύμφωνα πάντως με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης η επιστροφή των «Μαγεμένων» δεν αναμένεται εντός του «εορταστικού» για τη Θεσσαλονίκη, έτους 2012, μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η επιχείρηση, αίτημα επιστροφής των «Incantadas» (όπως ήταν στα σεφαραδίτικα ο τίτλος των «Μαγεμένων» που κλάπηκαν με την άδεια των οθωμανικών αρχών στις 4 Νοεμβρίου του 1864), ξεκίνησε χρόνια πριν, από την περίοδο προετοιμασίας της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (το 1997), επανήλθε με αφορμή την ανάπλαση της Αρχαίας Αγοράς (στο νότιο τμήμα της οποίας φέρεται πως οι «Μαγεμένες» ήταν τοποθετημένες στη «στοά των ειδώλων»).

Εκ νέου επανήλθε προ πενταετίας όταν ο πρώην δήμαρχος ανακοίνωνε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου την πρόθεση του δήμου να επαναδιεκδικήσει τα αγάλματα με αφορμή την προετοιμασία της πόλης για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε τελικά χάρη στην προσφορά – χορηγία της Θεσσαλονικιάς επιχειρηματία Ελένης Αμβροσιάδου, αλλά «κόλλησε» λόγω διαφωνιών σε όρους που προσέθεσε η χορηγός.