Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα

Πού δημιουργούνται θέσεις εργασίας


ΕΛΛΑΔΑ
11:15
24/10/2018
Αυτά είναι τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη δυναμική στην Ελλάδα
5
loading

Την υπερσυγκέντρωση της απασχόλησης σε μόλις τρία από τα συνολικά 126 επαγγέλματα που υπάρχουν στη χώρα μας, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών για την αγορά εργασίας που παρουσιάστηκε χθες.

Επάγγελμα πωλητής, αγρότης ή υπάλληλος γενικών καθηκόντων, δηλώνει το 1/4 του συνόλου των εργαζόμενων στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το άλλο 1/4 των μισθωτών είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες πολυετών και μη καλλιεργειών, εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο σε ειδικευμένα καταστήματα, καθώς και εργαζόμενοι στην παροχή υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο.

Οι μελετητές αναγνωρίζουν, αφενός, πως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι ίσως το πιο θετικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου, πως αγρότες και δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά το διάστημα 2015-2016, είναι οι δύο κλάδοι με τους περισσότερους εργαζόμενους.

Ως προς τη δυναμική, τα επαγγέλματα με τον μεγαλύτερο δυναμισμό είναι οι υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, οι πωλητές σε καταστήματα, οι σερβιτόροι και οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων.

Ακολουθούν επαγγέλματα όπως οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (βοηθοί λογιστών).

Αναλυτικά, οι μελετητές της έκθεσης καταγράφουν τα στοιχεία που δείχνουν πως το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016.

Οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας από το 2014 έως το 2017 (με διακυμάνσεις μεταξύ των ετών), κάτι που δεν εκπλήσσει, δεδομένης της αυξανόμενης αντιπροσώπευσης στην αγορά εργασίας επαγγελμάτων που συνδέονται με τον τουρισμό, με αυξημένη ωστόσο την επισφάλεια ως προς τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν και την έντονη εποχικότητα που τα χαρακτηρίζει.

Το λιανικό εμπόριο είναι ο αμέσως επόμενος κλάδος βάσει ισοζυγίου από το 2014-2017 (επίσης με διακυμάνσεις, λόγω της μείωσης του ισοζυγίου το 2017), εύρημα που ερμηνεύει και την ευρύτερη δυναμική στο επάγγελμα των πωλητών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Σκιζουμε παλι!

  Υπαλληλοι γενικων καθηκοντων και βοηθοι παρασκευης τροφιμων!
  Στην αιχμη της τεχνολογιας ειμαστε παλι!
  Παλι καλα που δε γιναμε γκαρσονια

 2. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Το ζήτημα είναι πόσες θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης και με κομπλέ μισθούς. Ο φιλελευθερισμος τα [...] ολα

 3. avatar dim78

  χχαχχχαχαχχα..... Νεες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με μισθούς 300-500 ευρω ....Αυτό κι αν είναι ΑΝΑΠΤΥΞΗ......

 4. avatar κακος

  Αν ποτέ αποφασίσουν να ακουμπήσουν τα "επαγγέλματα της νύχτας", τα στατιστικά στοιχεία θα αλλάξουν τελείως...
  Αρκεί να λάβουν υπόψη τις "αιτήσεις" που δέχεται ο Σειρηνάκης ή να κάνουν μία βόλτα στην παραλιακή και θα ανακαλύψουν ότι μεγαλύτερη αύξηση (τζίρου και απασχόληση εργαζομένων) τα τελευταία χρόνια έχει η "ροζ βιομηχανία".

 5. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Γιουπιιιιιιιιιι

  Η ελπίδα ήρθε!
  Σωστά Lxi?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει