Ζορμπά: Νέοι και παιδιά, ένας από τους στρατηγικούς μας άξονες

Το ΚΑΣ επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού


ΕΛΛΑΔΑ
23:58
25/09/2018
Ζορμπά: Νέοι και παιδιά, ένας από τους στρατηγικούς μας άξονες
1
loading

«Ένας από τους στρατηγικούς άξονες που θα έχουμε στην καινούργια χρονιά θα είναι οι νέοι και τα παιδιά, διότι διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα γι' αυτούς. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την υποστήριξή του, ώστε σύντομα να ανοίξει τις πόρτες του στο θέμα αυτό και στη συνέχεια όλης της χρονιάς να μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του για να προωθήσουμε το ζήτημα. Διότι "παιδιά και νέοι" μάς παραπέμπει επίσης σ' έναν πολιτισμό των ευάλωτων.

Φυσικά ισχύει για όλους, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και να αναδείξουμε θέματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, στις φυλακές, στους Ρομά, στους μικρούς μετανάστες και πρόσφυγες, δηλαδή σε ειδικές κατηγορίες παιδιών που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ». Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά την πρώτη, ως υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, εθιμοτυπική επίσκεψή της στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η κ. Ζορμπά ανέφερε ότι «θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καθώς και με πολλούς άλλους φορείς» για την προώθηση του ζητήματος, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν πρόκειται για έναν νέο θεσμό, απάντησε: «Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να τον κάνουμε θεσμό. Ωστόσο, θα δείξουμε τη σημασία που έχει το θέμα, διότι είναι ανύπαρκτο μέσα στο προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ. Ως τώρα έγιναν απόπειρες, αλλά ήταν μικρές. Εμείς θέλουμε να το προωθήσουμε, διότι το μέλλον είναι τα παιδιά».

«Πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η σχέση και δεν εννοούμε μόνο με τις τέχνες και τη δημιουργικότητα. Φυσικά εννοούμε τη δημιουργικότητα που είναι συμμετοχική, αλλά και να προβάλλουμε τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής. Δηλαδή, το πώς συμπεριφερόμαστε, ποια είναι η ταυτότητά μας, πώς νιώθουμε απέναντι στον άλλον, το διαφορετικό» πρόσθεσε.

Για το θέμα του Υπερταμείου και τη μεταβίβαση ακινήτων, όπως μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι μίλησε γι'αυτό με τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος «δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ξέρει καλύτερα πως ό,τι προστατεύεται από το Σύνταγμα δεν έχει πρόβλημα. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η φασαρία θα ευνοήσει το να μπορέσει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο να φτάσει στους πολίτες. Γιατί ζήτημά μας δεν είναι να το έχει κλειστό το Υπουργείο. Το ζήτημά μας είναι εσείς κι εγώ που έχουμε ένα σπίτι, ένα ακίνητο κάπου, να μπορούμε να μπαίνουμε (σσ. στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο) και να το ελέγχουμε».

Σε ερώτηση εάν θα γίνουν κάποιες επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις για την προστασία των μνημείων, όπως αυτές που ζητούν οι αρχαιολόγοι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, η κ. Ζορμπά απάντησε ότι «χτες τους είδαμε και είπαμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στον βαθμό που παραμείνει μια δυσπιστία ενώ εξαιρούνται, να μπορέσουμε να θωρακίσουμε θεσμικά ακόμα καλύτερα. Γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση. Είναι ολοφάνερο». Η ίδια τόνισε πως «δεν θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη μέσα στο ΥΠΠΟΑ» για το θέμα. «Ξέρουμε πώς γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, όταν είναι κωδικοποιημένα, όταν είναι μια στιγμή που ζητάνε έναν κατάλογο ή οτιδήποτε» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι νομικοί θα εξετάσουν πάρα πολύ σοβαρά» την οποιαδήποτε επιπλέον προστασία, «αφού αναλυθούν οι κωδικοί».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η κ. Ζoρμπά επισήμανε τη σημασία του ΚΑΣ, το οποίο χαρακτήρισε «ένα όργανο όχι μόνο με ιστορικότητα, αλλά και με μια διαρκή παρουσία και μάλιστα πανελλαδική». «Είναι ένα σημείο αναφοράς, οι καιροί αλλάζουν, αλλά είναι φανερό ότι αυτό που λέμε πολιτιστική κληρονομιά έχει ανάγκη από αυτόν τον άξονα, γύρω από τον οποίο γυρίζουν διάφορα θέματα» υπογράμμισε, κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο για τις αυτεπιστασίες οι οποίες, όπως είπε, «είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση, που δεν πρέπει να απειληθούν». «Όταν έρχεται μια απόφαση από εσάς (σσ. τα μέλη του ΚΑΣ), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η σωστή απόφαση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar roufas fouskas john

    Μίλησε και η μακρά χειρ του Γερμανοτσολιά σημίτη. Ρε ουστ από κει κι εσύ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει