Μέσα στο 2019 αναμένεται να «πατήσει πόδι» στην αγορά της Αττικής ο αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός «Μενοίκιο» με το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του, ενώ εξελίσσονται πολύ θετικά οι συζητήσεις που γίνονται με ενδιαφερόμενους για εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Ντουμπάι, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μελενεκλής, ένας εκ των τεσσάρων γιων του ιδρυτή και προέδρου του, Βασίλη.

«Το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του έχουν βγει από την αφάνεια και κερδίζουν ολοένα και περισσότερους καταναλωτές, κυρίως εκείνους που είναι εκπαιδευμένοι και ψηφίζουν ποιότητα και υψηλή διατροφική αξία» επισήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «ήδη γίνονται εξαγωγές, αν και σε μικρές ποσότητες, σε Γερμανία, Ολλανδία και Βουλγαρία».

‘Οπως τόνισε ο κ. Μελενεκλής, «το άνοιγμα στην αγορά της Αττικής θα αφορά στην έναρξη διάθεσης προϊόντων του συνεταιρισμού σε ορισμένα καταστήματα τόσο της μικρής αγοράς όσο και των super market». Πρόσθεσε ότι ο οικογενειακός συνεταιρισμός «Μενοίκιο» από την Προσοτσάνη Δράμας, «έβαλε το κατσικίσιο στα ράφια των μεγάλων σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας, χάρη στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε και εξακολουθεί να μας δείχνει η αλυσίδα σούπερ μάρκετ “Μασούτης”. Οπουδήποτε μας καλέσει ο Μασούτης, εμείς θα είμαστε παρόντες» επισήμανε.

Σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για περαιτέρω εξαγωγές, ο κ. Μελενεκλής επισήμανε, «δεν είναι εύκολο να μπει κάποιος σε μεγάλες αγορές, όπως οι προαναφερθείσες, αλλά εκτιμούμε ότι η ποιότητα των προϊόντων μας θα πείσει και τους πιο δύσπιστους». Στο πλαίσιο μάλιστα αυτό, ο ίδιος υπογραμμίζει «εμείς από την πλευρά μας εγγυόμαστε την ποιότητα των προϊόντων μας, ενώ είμαστε πανέτοιμοι να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από τη ζήτηση της αγοράς, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων».

Επικεφαλής του συνεταιρισμού είναι ο ιδρυτής του, Βασίλης Μελενεκλής, και συνοδοιπόροι οι τέσσερις γιοί του. Ο μεγαλύτερος γιος, Γιώργος Μελενεκλής είναι απόφοιτος του τμήματος Γεωπονίας Τεχνολογίας Τροφίμων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ο δεύτερος με βάση την ηλικία, γιος, ο Δημήτρης, σπουδάζει στο τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ το τρίτο παιδί σπουδάζει στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο μικρότερος είναι ακόμα μαθητής.

 Η ιστορία του «Μενοίκιο»

«Την ονομασία Μενοίκιο, εμπνευστήκαμε από το όρος Μενοίκιο στη Δράμα, όπου στη σκιά του εκτείνεται όλο το λεκανοπέδιο του δήμου Προσοτσάνης. Χωρίζει το νομό Δράμας από αυτόν των Σερρών και αποτελεί το βουνό που έχει στηρίξει την κτηνοτροφία της περιοχής, “ταΐζοντας” πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων» επισήμανε ο κ. Μελενεκλής. Η όλη προσπάθεια για τη δημιουργία του συνεταιρισμού, όπως επισήμανε ο ίδιος, ξεκίνησε το 2007, από τον πατέρα του, τον Βασίλη Μελενεκλή, ο οποίος «ήταν αγρότης και καλλιεργούσε σιτηρά από το 1992. Η αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά οδήγησε την οικογένεια Μελενεκλή στο σήμερα» επισήμανε.

Πρόσθεσε δε, ότι «εκτός από το γάλα που παράγουμε οι ίδιοι με τα ζώα που διατηρούμε, συνεργαζόμαστε με 60 παραγωγούς- κτηνοτρόφους του νομού Δράμας. Μάλιστα, τους περισσότερους από αυτούς, τους προμηθεύουμε τις ζωοτροφές, με σκοπό να διατηρούμε ομαλή συνέχεια στην ποιότητα του γάλακτος κατά τη διάρκεια της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου».

Έτσι, με το «νερό να έχει μπει στο αυλάκι”, δημιουργήθηκε η σύγχρονη κτηνοτροφική μονάδα αιγοπροβάτων στην Προσοτσάνη Δράμας, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2008. Στο μεταξύ, η ιδέα ενός τυροκομείου «υπόβοσκε ολοένα και πιο έντονα» και έτσι από το 2014 τα προϊόντα «Μενοίκιο» αποκτούν θέση στην αγορά των γαλακτοκομικών προϊόντων. «Σήμερα ο πατέρας μου νοιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του» επισήμανε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μελενεκλής, προσθέτοντας: «δεν μπορώ να περιγράψω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στην ποιότητα».

Ο Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Μενοίκιο» αποτελεί ένα πρότυπο σχήμα παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων, μέσω πιστοποιημένων διαδικασιών ISO 22000, ενώ τα βιολογικά του προϊόντα πιστοποιούνται από την BioHellas. Οι πρώτες ύλες και οι ζωοτροφές που χρησιμοποιούνται είναι ιδιοπαραγόμενες, με αποτέλεσμα να είναι πλήρως ελεγχόμενες, αφού είναι οι ίδιοι κτηνοτρόφοι που φροντίζουν για τη σωστή διατροφή και διαβίωση των ζώων που δίνουν το γάλα.

Η συλλογή του γάλακτος γίνεται με ιδιόκτητα, φορτηγά – βυτία που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή μεταφορά του. Ακολουθείται αυστηρό πρωτόκολλο κατά την παραλαβή του γάλακτος και πραγματοποιούνται όλες οι διαδικασίες σύμφωνα με το HACCP και ISO 22.000. Σε ό,τι αφορά την παράδοση των προϊόντων στα τελικά σημεία, ο κ.Μελενεκλής εξηγεί πως «η διανομή των τελικών προϊόντων στα σημεία πώλησης γίνεται έξι ημέρες την εβδομάδα και καθημερινά βελτιώνουμε το δίκτυο διανομής μας».

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού φτάνουν τους 20 κωδικούς και ως επί το πλείστον παράγονται από κατσικίσιο γάλα. Γάλα – τυρί – γιαούρτι είναι οι κύριες κατηγορίες, συμβατικά και βιολογικά. Συγκεκριμένα πρόβειο γιαούρτι, συμβατικό και βιολογικό, γάλα φρέσκο κατσικίσιο έξι ημερών και φρέσκο κατσικίσιο γάλα με κακάο έξι ημερών. Παράγονται επίσης μια σειρά λευκών τυριών (φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί, παραδοσιακής συνταγής Μενοίκιο, μυζήθρα, ανθότυρο) και ένα ημίσκληρο τυρί σχάρας με δυόσμο (τύπου σαγανάκι), αλλά και γραβιέρα, κεφαλοτύρι και το κατσικίσιο κεφίρ. Πάντως, όπως τόνισε ο κ. Μελενεκλής, «το προϊόν που έχει συστήσει το Μενοίκιο στη μεγαλύτερη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, είναι το Φρέσκο Κατσικίσιο Γάλα, συμβατικό και βιολογικό, έξι ημερών».

Το κατσικίσιο γάλα κερδίζει ολοένα και περισσότερους…οπαδούς

«Πιστεύω ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του θα καταλαμβάνουν μερίδιο αγοράς 7% από 2,5% με 3,5% που είναι σήμερα αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η οικονομική κατάσταση που θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μελενεκλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε, “η κατανάλωση κατσικίσιου γάλακτος βρίσκεται διαρκώς σε ανοδική πορεία».

‘Οπως διευκρίνισε, «αν και μεγάλη μερίδα των καταναλωτών, δεν είναι σωστά ενημερωμένη για τα πλεονεκτήματα και τα οφέλη του κατσικίσιου γάλακτος και των προϊόντων του, αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερους φαν». Το κατσικίσιο γάλα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε «είναι το γάλα που παρουσιάζει αρκετές συγγενείς ιδιότητες με αυτές του μητρικού γάλακτος, δεσμεύοντας αποτελεσματικότερα το ασβέστιο στον οργανισμό μας».