Μερικές ημέρες μένουν μόνο για το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος», το οποίο θα διεξαχθεί στη Σκόπελο από τις 25 έως τις 27 Αυγούστου. Χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου θα δώσουν ραντεβού στο πανέμορφο νησί των Σποράδων, κάνοντάς το να χορεύει στους ρυθμούς της παράδοσης.

Η Κωνσταντίνα Αγγελέτου, διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Πλέγμα», που διοργανώνει το Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μίλησε γι’ αυτή τη μεγάλη γιορτή παράδοσης και πολιτισμού.

Γιατί κάποιος να δώσει το παρόν στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Διαμαντής Παλαιολόγος»;

Από τους χορευτές γιατί θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να δει επί σκηνής εξαιρετικά χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.  Παράλληλα θα γνωρίσει πολλούς νέους ανθρώπους με μεράκι την παράδοση και τον χορό.  Θα πάει εκδρομές μαζί τους, θα πάνε για μπάνιο, θα χορέψουν παραδοσιακά αλλά και σε disco party.

Για τους θεατές αξίζει να έρθει κάποιος στη Σκόπελο εκείνη την περίοδο ειδικά καθώς θα έχει την ευκαιρία να συνδυάσει διακοπές σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο νησί με πλούσια παράδοση με μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού.  Χοροί, φορεσιές και πολύ θετική διάθεση κατακλύζουν όλο το νησί εκείνες τις ημέρες.   Γλέντια, σεμινάρια, πάρτι μεταμορφώνουν όλο το νησί σε ένα τεράστιο φεστιβαλικό σκηνικό με την αίσθηση της γιορτής παντού.

Τι θα συναντήσουμε στο φετινό Φεστιβάλ; Υπάρχουν ιδιαιτερότητες ή εκπλήξεις σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Φέτος θα έχουν την δυνατότητα οι συμμετέχοντες να μάθουν παραδοσιακούς χορούς άλλων πολιτισμών και λαών.  Σεμινάρια χορών από την Ρωσία, την Πολωνία αλλά και από την Ελλάδα θα περιλαμβάνονται στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ.

Πείτε μας κάποιες από τις χώρες και τις περιοχές της Ελλάδας που συμμετέχουν;

Φέτος συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα από το Βόρειο Αιγαίου, την Πελοπόννησο, το Ιόνιο, την Μακεδονία, την Θράκη, την Εύβοια και την Θεσσαλία.  Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν χοροί από τον Πόντο, την Κρήτη, την Μικρά Ασία και την Καππαδοκία, ενώ όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και συμμετοχή από την Κύπρο. Φέτος θα συμμετέχει επίσης ένα συγκρότημα από την Τουρκία ενώ έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν από το Νεπάλ, την Ρουμανία, την Ουκρανία και έχουν παρουσιαστεί χοροί από την Ιταλία και Φλαμένκο.

Τι σημαίνει για τη Σκόπελο το συγκεκριμένο Φεστιβάλ;

Το Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη γιορτή.  Είναι μια ευκαιρία να βρεθούνε άνθρωποι από όλη την Ελλάδα στο τέλος της σεζόν και μαζί με τους κατοίκους να γλεντήσουν σε ένα τεράστιο κυκλωτικό χορό.  Το τουριστικό αποτύπωμα που αφήνει για τον προορισμό της Σκοπέλου είναι πολύ μεγάλο για αυτό και το Φεστιβάλ έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια και Πανεπιστήμια ως καλή πρακτική.  Το φεστιβάλ γίνεται όχημα προβολής του τόπου ενώ προβάλλονται και ο λαογραφικός πλούτος του νησιού σε επισκέπτες και συμμετέχοντες.  Επίσης οι διεθνής διακρίσεις όπως το EFFE Label,  η αναγνώριση από διεθνή οργανισμούς όπως το European Festival Assocation, World Folklore Festival Association, European Netwrork of Cultural Centers  αλλά και η σήμανση του και η καταχώρηση του ως μια από τις εκδηλώσεις  για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομίας είναι μεγάλες κατακτήσεις για το μικρό νησάκι των Σποράδων.

Πόσο κοντά φέρνει ο χορός και η παράδοση τους ανθρώπους; Υπάρχουν φιλίες και σχέσεις ζωής που γεννήθηκαν μέσα από το Φεστιβάλ;

Στον έκτο χρόνο του Φεστιβάλ μαθαίνουμε για οικογένειές που δημιουργήθηκαν μέσα από το Φεστιβάλ μεταξύ χορευτών, βιώνουμε δυνατές σχέσεις και φιλίες που δημιουργήθηκαν μέσα στο Φεστιβάλ ενώ οι εθελοντές και η διοργανωτική ομάδα είναι κάθε χρόνο σχεδόν η ίδια.  Απλά εμπλουτίζεται.  Αυτό σημαίνει πολλά για εμάς.  Ότι όσοι περνάνε από αυτή την προσπάθεια την εκτιμούν. Το βασικό μας μότο είναι να γελάμε πολύ.  Νομίζω ότι το καταφέρνουμε για αυτό και οι αιτήσεις των εθελοντών είναι πάρα πολλές κάθε χρόνο και το έργο του συντονιστή εθελοντών πολύ δύσκολο προκειμένου να κάνει την επιλογή. Αυτό πιστεύουμε θα ήταν και η χαρά του Διαμαντή Παλαιολόγου, προς τιμή του οποίου διοργανώνουμε το φεστιβάλ.  Τα μέλη της οικογενείας του φεστιβάλ να έχουν τόσο γερό μεταξύ τους δέσιμο μέσα από την ένταση μιας διοργάνωσης.  Ακριβώς όπως ο ίδιος μας έμαθε με την στάση ζωής του και την ενασχόλησή του με τον πολιτισμό.