Απαρχαιωμένος στόλος οχημάτων, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, περιορισμένα εναέρια μέσα. Ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα είναι το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η οικονομική κρίση, οι καθυστερήσεις και οι… πολιτικές αμέλειες έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό, που αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Έθνος, από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν είναι παραπάνω από 18. Υπάρχουν ευτυχώς 18 αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ, που βρίσκονται διάσπαρτα σε Καλαμάτα, Λαμία, Κεφαλλονιά, Αγρίνιο, Τρίπολη, Κέρκυρα, Ανδραβίδα και Μυτιλήνη, που επειδή είναι ευκολότερη η συντήρηση τους, «σώζουν» συχνά την κατάσταση.

Επίσης, φέτος μισθώθηκαν δέκα ελικόπτερα, δύο λιγότερα από πέρσι, από τα οποία μόλις πέντε είναι στη χώρα και συμμετέχουν σε κατασβέσεις.

Την ίδια στιγμή, καθηλωμένα θα παραμείνουν για ακόμα μια χρονιά, τα πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής για τα οποία, παρότι λύθηκε το θέμα της τεχνικής τους συντήρησης, τα πτυχία των 11 εκπαιδευμένων πιλότων χρειάζονται ανανέωση, η οποία καθυστερεί και λόγω οικονομικών δυσχερειών, με συνέπεια να αδυνατούν να τα «πετάξουν».