Γιατί το υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τα κινητά και τα tablets στα σχολεία

Ζητήματα προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επικαλείται ο Κώστας Γαβρόγλου


ΕΛΛΑΔΑ
16:49
25/06/2018
Γιατί το υπουργείο Παιδείας απαγορεύει τα κινητά και τα tablets στα σχολεία
27
loading

Την πλήρη απαγόρευση της κατοχής κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στα σχολεία από μαθητές προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, επικαλούμενη ζητήματα προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, την οποία υπογράφει ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, «για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου», ορίζονται τα εξής:

 1. «Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.
 2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.
 3. Οι εκπαιδευτικοί εκτός από τις διαθέσιμες από το σχολείο ηλεκτρονικές συσκευές (H/Y, laptops, tablets, διαδραστικούς πίνακες κτλ), δύνανται να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους προσωπικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και για τις ανάγκες αυτής, αλλά και στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα, τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας και τις σχετικές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των μαθητών και των εκπαιδευτικών (νόμοι 2472/1997 (ΦΕΚ 50/τ.Α’/1997) και 3471/2006 (ΦΕΚ 133/τ. Α'/2006).
 4. Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων. Οι φωτογραφίες αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη διάταξη του άρθρου 2 στοιχ. α΄ του ν.2472/1997, στο μέτρο που από αυτές δύνανται να προσδιοριστούν, άμεσα ή έμμεσα, τα υποκείμενα των δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου νόμου, η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητριών-μαθητών) έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Πρότυπο έντυπο γονικής συναίνεσης όσον αφορά στη γονική συγκατάθεση πριν από την αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα και την ανάρτηση, εικόνων και βίντεο με μαθητές στις ιστοσελίδες και ιστολόγια του σχολείου, καθώς και άλλο χρήσιμο υλικό που αφορά στην ασφάλεια των μαθητών στο διαδίκτυο και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μπορείτε να βρείτε στον ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: http://internet-safety.sch.gr/).
 5. Δεν επιτρέπεται η χρήση – λειτουργία καμερών ασφαλείας στους σχολικούς χώρους κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. Γ/ΕΞ/2274/31.3.2011 (ΦΕΚ 548/τ. Β΄/7-4-2011) οδηγία της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ειδικότερα το άρθρο 18, παρ. 2, που ορίζει επιπλέον ότι οι ώρες λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να αναγράφονται με σαφήνεια σε σχετικές ενημερωτικές πινακίδες έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι οι μαθητές και φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας ότι κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στο σχολείο δεν παρακολουθούνται».

Ολόκληρη η εγκύκλιος

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

27
σχόλια
 1. avatar Λευτέρης1983

  1) Αφού επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα θα έπρεπε να επιτρέπεται η κατοχή talkphone (η αλλιώς κινητά GSM) χωρίς κάμερα και η χρήση του μόνο για λόγους ασφαλείας.
  2) Πολλά σχολεία εδώ και χρόνια προσπαθούν να βάλουν τάξη στο θέμα των κινητών τηλεφώνων αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, μακάρι να αλλάξει κάτι σε επίπεδο νοοτροπίας και παιδείας και στους μαθητές και στους γονείς.

 2. avatar Maria256

  Εσείς φταίτε που ψηφισαψηφίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ.. ντροπή...Εύχομαι να βγει η χρυσή Αυγή να φύγετε όλοι...να γίνει τίποτα στον δρόμο να μην έχω κινητό να επικοινωνήσω με την μάνα μου..έχεις κινητό;Στο αρπάζουν και τρως 2ημερη...οι καθηγητές να καπνίζουν να μιλούν στο τηλ..ωραία παραδείγματα...Τι να πω...Όσοι ζείτε ακόμα στον 20ο αιώνα πήγεντε να χτυπήσετε το κεφάλι σας στον τοίχο...Σας ευχαριστώ

 3. avatar Maria234

  ΕΜΜ..ΒΈΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΒΓΕΝΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΛΩΡΟΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 1960 ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ...ΑΜΑ ΕΧΕΙΣ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;ΧΑΛΛΟΟΟ 21ο ΑΙΩΝΑ ΖΟΥΜΕ..ΤΩΡΑ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΈΣ ΣΥΣΚΕΥΈΣ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΆ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΏΠΟΥ...ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ 4 Km ΜΑΚΡΥΆ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ...ΠΩΩ ΠΩΣ ΜΠΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ...ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΚΑΠΝΊΖΟΥΝ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΣΤΟ ΤΗΛΈΦΩΝΟ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ 5ΗΜΕΡΕΣ..ΜΠΡΆΒΟ ΡΕ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΆΔΕΙΓΜΑΤΑ...ΑΑ ΡΕ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ [...] ΟΛΟΙ..ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΊΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΊΣΑΤΕ..ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ..
  Μαρία 15 ετων

 4. avatar Μaria

  Καταλαβαίνουμε ότι είναι πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα με τα κινητά (πχ φωτογράφηση, ηχογράφηση χωρίς άδεια), όμως το ίδιο δημιουργούνται προβλήματα χωρίς το κινητό. Το παιδί μου πάει σε μουσικό σχολείο και το λεωφορείο το αφήνει αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι. Υπήρξαν φορές βλάβης του λεωφορείου, όπως και φορές που σχόλασαν νωρίτερα. Θυμάμαι δυο φορές που δεν μπόρεσα να πάω στην στάση γιατί είχε βλάβη το αυτοκίνητό μου. Πείτε μου με ποιον άλλο τρόπο θα μπορούσα να επικοινωνήσω με το παιδί μου και να συνεννοηθούμε χωρίς κινητό (συγκεκριμένα μέσετζερ μια και δεν είχαμε και μονάδες; Με sms ή με ομιλία; Ίντερνετ υπήρχε λίγο από κάποιο "δώρο"). Αφήστε τα μπράβο λοιπόν. Απλά να μάθετε τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται σωστά! Όσο για τους υπουργούς, το κάπνισμα είναι πιο επικίνδυνο, αλλά κάποια παιδιά καπνίζουν, πολλές φορές παρεούλα με τους καθηγητές!

 5. avatar criskalts

  Πολύ σωστό μέτρο η απαγόρευση των ιδιωτικών κινητών, τάμπλετ κλπ στα σχολεία.
  Αντίθετα επιβάλλεται η ψηφιοποίηση των σχολείων με σχολικά υπολογιστικά συστήματα.

 6. avatar Στράτος εύλογων

  Η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί όπως εφαρμόζεται και η απαγόρευση του καπνίσματος ...

 7. avatar MeaQulpa

  Προετοιμάζει το έδαφος για την νέα αλλαγή του τσιπρα, θα γίνει χρυσαυγιτης..

 8. avatar LWL

  Ίσως η μόνη θετική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 3.5 χρόνια. Η μόνη και το εννοώ.
  Αν είναι να σώσουν τα παιδιά μας από αυτή την καταστροφική εξάρτιση είμαι έτοιμος να πω μπράβο στην πιο ξεδιάντροπα άχρηστη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα.

  1. avatar Κωστας111

   Εμενα το παιδι μου πρεπει να παιρνει λεοφωρειο για να πηγαινει και να γυριζει απο το σχολειο γιατι δεν υπαρχει καποιος να το παει.Ποιος θα μου απαγορευσει να εχει κινητο μαζι του για να μπορει να το χρισημοποιησει οταν χρειαστει?

 9. avatar Monk

  Όλος ο κόσμος τείνει να αντικαταστήσει τα βιβλία με tablets στα σχολεία, εμείς εδώ...
  Πίσω ολοταχώς!! Μπράβο Υπουργέ.

  1. avatar criskalts

   Άλλο είναι αυτό που λες, όχι στα ιδιωτικά κινητά και τάμπλετ στα σχολεία.

  2. avatar Skynet

   Ρε [...], τα tablet που ανηκουν στα σχολεια δεν θα απαγορευτουν , [...]

  3. avatar Βαγγέλης Λιοπυρος

   Μηπως θελεις και να τα κάψουμε τα βιβλια? τι λεει το [...]. Να αντικαταστήσουμε τα βιβλια με ταβλετ. Καλα εισαι [...]...? Τι ρωτάω τα αυτονόητα κι'εγω ο βλαμενος

 10. avatar Blind Guardian

  αυτό ίσχυσε το 1999.ποιος αητόςτο κατήργησε κι έρχεται τωρα ο υπουργάκος και υπογράφει ως δικο του και καινοφανές το αυτονόητο;

 11. avatar niο

  Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο!

 12. avatar AGIOS21

  Επιτέλους Αυτό έπρεπε χρόνια πριν να είχε γίνει γιατί όλα τα παιδιά παίζουν με τα κινητα

 13. avatar Φιδίσιο κορμί

  Εύκολο ε ; Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένα παιδί έχει ανάγκη τη συσκευή να συνεννοηθεί με τη μαμά του μετά το μάθημα....Απαγόρευση χωρίς λογική και πρόνοια....κάντε σταθμούς συγκέντρωσης συσκευών.....αλλά βέβαια...ευθυνόφοβοι όλοι...πιο εύκολη η ολική απαγόρευση

  1. avatar Βαγγέλης Λιοπυρος

   Πριν το 2000, δηλαδή μολις 18 χρόνια πριν, που ΔΕΝ υπηρχαν κινητα, το παιδί σου τι έκανε? Έπαιρνε τηλεφωνο τη μαμακα του απο το ΤΗΛΕΦΩΝΟ. Ξύπνα [...].Και καρτοκινητα υπαρχουν στα σχολεια και παρα πολλα τηλεφωνα με καλωδιο.Δεν υπαρχει αναγκη για εναν ανθρωπο να εχει κινητο παντα μαζι του.Η αναγκη ειναι τεχνητη, επιπλαστη,ψευδαισθηση.

   1. avatar Μaria

    Όπως βολεύεται ο καθένας! Εσύ μπορεί να βολεύεσαι όπως και τον προηγούμενο αιώνα, όμως κάποιοι άλλοι βολεύονται με την τεχνολογία της εποχής! Κι εσύ 20 χρόνια πριν δεν είχες ίντερνετ και η μητέρα ή η γιαγιά σου δεν είχαν τηλέφωνο, ούτε τηλεόραση, ούτε πλυντήριο, ούτε ηλεκτρική σκούπα, ούτε ηλεκτρική κουζίνα. Να κλείσετε το ίντερνετ, το τηλέφωνο και την τηλεόραση και η μαμά σου να πλένει με τα χέρια, να σκουπίζει με βούρλινη σκούπα και να μαγειρεύει στα μαγγάλια. Υπάρχουν ακόμα και σίδερα σιδερώματος με κάρβουνα!

    1. avatar Βαγγέλης Λιοπυρος

     Χρειαζεσαι επειγόντως σεξ. Και μάλιστα καλό.Φαινεται απο το παραληρημα σου οτι δεν ικανοποιείσαι αρκετα.Παω να πλυνω τις φλοκατες μου στο ποταμι... χα χα χα χα!!!

     1. avatar Maria.

      Σίγουρα ξέχασα κι άλλα, όμως δεν έζησα εκείνη την εποχή και δεν την γνωρίζω τόσο καλά, όπως μερικοί άλλοι ... αρχαίοι ... Να πας στο ποτάμι με γάιδαρο, γιατί τότε δεν υπήρχαν αυτοκίνητα! Και κόψτε πια την καραμέλα για την "έλλειψη" σεξ ... έχει καταντήσει κάπως γελοία! Θα μπορούσα να την αντιγυρίσω το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο. Δεν το κάνω όμως! Ούτε παραληρώ, αλλά επιχειρηματολογώ. Λυπάμαι, αν ορισμένοι δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν και μπερδεύονται τόσο πολύ.

  2. avatar Με δεδομένο

   Ότι πολλά σχολεία βρίσκονται εκτός οικισμών αλλά και λειτουργούν χωρίς πλήρες πρόγραμμα για μεγάλο διάστημα τα παιδιά πώς θα επικοινωνούν με τους γονείς; Με καπνούς;

   1. avatar Βαγγέλης Λιοπυρος

    Είναι αυτονόητο φίλε μου.Αφού βαριέσαι να το σκεφτεις εσύ,αντε θα στο πω εγώ. Δεν υπαρχει σχολειο που δεν εχει τηλεφωνικη γραμμή.Αν υπαρχει, τοτε δεν ειναι σχολειο, και αφου σαν σχολειο δεν εχει τηλεφωνο, τοτε δεν εχει και αλλα πολυ βασικότερα πραγματα.Στις 10-15 μεγαλες πολεις της Ελλαδας, συγκεντρώνεται το 99% ολων των μαθητων Ελλαδας.Ξερεις εσυ πολη που δεν εχει τηλεφωνο και wi-fi? Ψάξε, Και αμα βρεις, ελα να μας γραψεις.

    1. avatar Και που ‘σαι,

     Όταν προσγειωθείς στο μέρος που λέγεται Ελλάδα θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πόλεις 15 και 20 χιλιάδων κατοίκων που ΔΕΝ διαθέτουν τηλεφωνικές γραμμές σε επάρκεια. Για να μη σκέφτεσαι πολύ και το καις

    2. avatar Για να γράφω

     Αυτά που γράφω προφανώς έχω παιδιά και προφανώς έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές να μη τους έχει δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσουν από σταθερό στο σχολείο όταν για παράδειγμα αντί για εφτάωρο να προκύπτει πεντάωρο. Και έχει χρειαστεί επίσης πολλές φορές να έχουν να διαλέξουν να περιμένουν 2 ώρες στο προαύλιο ή να περπατήσουν στην ερημιά για 4 χιλιόμετρα. Αλλά ο ξερόλας πετάγεται παντού...

 14. avatar Μακαρονάς

  Ίσως και το μόνο σωστό που πρότεινε μέχρι σήμερα αυτή η κυβέρνηση.... μήπως εχουν πυρετό; Δεν εξηγείτε αλλιώς αυτή η αναλαμπή που τους ήρθε και πρότειναν επιτέλους και κάτι σωστό.

 15. avatar Κλεων

  GDPR....απο το Γαβρογλου!!!
  Μεσαιωνας τα σχολεια!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει