Τα δύο αρνητικά σημεία στη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»

Τι επισημαίνει ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος


ΕΛΛΑΔΑ
14:31
14/06/2018
Τα δύο αρνητικά σημεία στη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία»
14
loading

Σε δύο σημεία πάσχει η συμφωνία της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελο Συρίγο, ο οποίος τη χαρακτηρίζει «έντιμο συμβιβασμό σε γενικές γραμμές. »

Ένα σημείο στο οποίο πάσχει είναι η χρήση του όρου «Μακεδόνες» για τους κατοίκους των Σκοπίων και ο ίδιος διερωτάται κατά πόσο θα είναι δυνατό ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει πράγματι, υπό τις παρούσες συνθήκες, στη συνταγματική αναθεώρηση, για την ψήφιση της οποίας χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο της χώρας του.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Συρίγος επισημαίνει: «Σε γενικές γραμμές η συμφωνία αποτελεί έναν έντιμο συμβιβασμό, υπό την έννοια ότι είχαμε εδώ και χρόνια καταλήξει στο ότι θα υπάρχει σύνθετο όνομα για τη γειτονική χώρα. Αυτό το καλύπτει η συμφωνία. Το όνομα του κράτους θα εφαρμόζεται μεταφρασμένο σε όλες τις περιπτώσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Το αρνητικό σημείο είναι η χρήση του όρου "Μακεδόνες" για τον προσδιορισμό της ιθαγένειας/υπηκοότητας των κατοίκων της πΓΔΜ. Δεχόμαστε ότι η ιθαγένεια του γειτονικού μας κράτους θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας". Στην πραγματικότητα, όμως, κανένας δεν πρόκειται να πει ποτέ όλα αυτά. Θα λέει είμαι "Μακεδόνας"».

Το δεύτερο αρνητικό στοιχείο σχετίζεται, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, με την αναγνώριση της εθνοτικής ταυτότητας. «Μέσα στο Σύνταγμα των Σκοπίων υπάρχουν τουλάχιστον πέντε άρθρα, τα οποία αναφέρονται σε εθνοτική ταυτότητα Μακεδόνα, τα οποία εμμέσως πλην σαφώς τα δεχόμαστε. Το πώς θα αυτοπροσδιορίζεται κάποιος είναι δικό του δικαίωμα και αφορά στην εθνοτική του ταυτότητα.

Είναι όμως διαφορετική η εθνοτική ταυτότητα, όπου κάποιος αυτοπροσδιορίζεται ελεύθερα με την υπηκοότητα/ιθαγένεια του κράτους, που ορίζεται αποκλειστικώς από το κράτος. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Βελγίου. Στο Βέλγιο κατοικούν δύο εθνοτικές ομάδες: οι Φλαμανδοί και οι Βαλόνοι. Είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πολίτη του Βελγίου να αυτοπροσδιοριστεί εθνοτικά ως Βαλόνος ή Φλαμανδός. Ο νομικός δεσμός του όμως είναι με το κράτος. Θα πάρει την ιθαγένεια του Βελγίου είτε του αρέσει το όνομα είτε δεν του αρέσει».

Το λογικό θα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αφού η χώρα θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, οι κάτοικοί της να αποκαλούνται Βορειομακεδόνες και η γλώσσα τους βορειομακεδονική. «Δεν μας πολυαρέσει, αλλά εκεί θα ήταν ο πραγματικά έντιμος συμβιβασμός. Τώρα έχουμε μια κατάσταση στην οποία η χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και οι κάτοικοί της λέγονται Μακεδόνες. Και στη νότια Μακεδονία ποιοι μένουν; Οι Έλληνες.

Προκύπτει αυτομάτως το ερώτημα γιατί δεν μένουν Μακεδόνες στη νότια Μακεδονία; Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε έναν όρο προχθές, Ελληνομακεδόνες. Είναι λίγο αδόκιμος, αλλά θα περιμέναμε κατ' αντιστοιχία να χρησιμοποιήσει τον όρο Βορειομακεδόνες. Ουσιαστικά, δηλαδή, επιβεβαιώνουμε το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού, το οποίο λέει ότι υπάρχει μια ενιαία χώρα, η Μακεδονία, η οποία είναι διαμελισμένη σε τρία κράτη.

Στο ένα κράτος μένουν Μακεδόνες, στα άλλα δύο δεν μένουν Μακεδόνες. Φοβούμαι ότι όλη αυτή η προσπάθεια κουβαλά μέσα της τον σπόρο της αστάθειας. Θα μου πείτε, θα έχουμε άμεσο πρόβλημα; 'Οχι βέβαια! Ακούγεται αστείο. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα πράγματα διαιωνίζονται. Το πρόβλημα δεν λύνεται. Παραμένει πίσω ως αγκάθι και ίσως κάποια στιγμή το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα στάδια της συμφωνίας, σε σχέση με τη γειτονική χώρα, ο κ. Συρίγος επισημαίνει ότι το ένα από τα στάδια είναι το δημοψήφισμα. Το επόμενο είναι η συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή θα γίνει μετά το δημοψήφισμα. Εκεί απαιτείται πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. «Δεδομένου ότι δεν θα έχουμε εκλογές και το κοινοβούλιο θα παραμένει το ίδιο πάνω- κάτω, αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι δυνατόν ο Ζάεφ να προχωρήσει πράγματι στη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί θα χρειαστεί τα 2/3, αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο. Στο δημοψήφισμα ίσως τα βγάλει πέρα. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει στη συνέχεια, όταν πάει στη Βουλή όπου παραμένει ίδια η εσωτερική ισορροπία».

Ο ίδιος υπενθυμίζει πως η χώρα έχει δύο εθνότητες. «Το 25% είναι Αλβανοί, αυτοί θα ψηφίσουν υπέρ. Έχουμε και το 75% που είναι Σλαβομακεδόνες. Αυτοί ψηφίζουν τα κύρια κόμματα των Σκοπίων. Ο Ζάεφ προσπαθεί να αποσπάσει από τους Σλαβομακεδόνες το 1/3 για να έχει πλειοψηφία.

Ακόμη και κάτι τέτοιο να συμβεί, ο όγκος των Σλαβομακεδόνων θα παραμένει αρνητικός κατά το δημοψήφισμα. Ελπίδα του Ζάεφ, ώστε να πείσει για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης, είναι να επιτύχει ένα συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ της συμφωνίας της τάξης του 70%-80%. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν υπέρ. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν το θεωρώ πιθανό κάτι τέτοιο» κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Εμμμανουηλ και Σοφια Τερζοπουλος

  Τυχαιο που συμβαινουν ολα αυτα (Μακεδονικο,Τσαμουρα,ΕλληνοΤουρκια) με τουτην την κυβερνηση..?Εεε οχι...μονο η ανικανοτητα προσελκύει ταβαντζηδες..

 2. avatar Μ. Κοράλης

  Εάν δεν δεχόμαστε το Βόρεια Μακεδονία ,μπορεί κανείς να μου εγγυηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα άλλαζαν το καταστατικό του ΝΑΤΟ όπου με ενισχυμένη ή ακόμα και απλή πλειοψηφία θα έβαζαν μέσα όποιον ΄ήθελαν ; Το ίδιο με τους Γερμανούς στην Ε.Ε.

 3. avatar Gianni Bas

  H αναγνώριση του τίτλου παίζει πρωτεύοντα ρόλο.Ειναι σαν τα πτυχία για να φέρεις τον τιτλο της ειδικότητας πρέπει νάχει την υπογραφή του πανεπιστημίου που φοίτησες.Μετά την κατάκτηση του τίτλου Βόρεια Μακεδονία οι Σκοπιανοί θα αρχίσουν να υποκινούν τους εγκάθετους στην Μακεδονία μας για δήθεν σκλαβωμένη πατρίδα από τους Έλληνες. Με την βοήθεια της ίδιας Δυτικής κλίκας θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν το όνομα Νότια Μακεδονία για την δήθεν σκλαβωμένη πατρίδα τους.Στην συνέχεια όλοι μαζία ένα ΝΤΟΥ για την ένωση των Μακεδόνων ως μια πατριδα με το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αδιαίρετη και ανεξάρτητη...Το στημένο σχέδιο βέβαια έχει και συνέχεια και ακούει στο όνομα ΘΡΑΚΗ..ως ενιαία και αδιαίρετη κόβοντας κομάτια από τρείς χώρες..Ελλαδα-Βουλγαρία και Τουρκία...η οποία λόγω του μουσουλμανικού στοιχείου θα παίξει ρόλο πίεσης και διαχείρησης του ... Όσο για την Βόρειο Ηπειρο πιθανόν να είναι το κερασάκι της τούρτας που θα αποδοθεί στην Ελλάδα για τις σχετικές απώλειες....Πάντως τα κοιτάσματα και οι δρόμοι πετερελαίου και αερίου θα αποτελέσουν την πραγματική αιτία να αλλάξουν τα σημερινα σύνορα στις χώρες που επηρεάζονται άμεσα....ΔΗΛ. το ΚΕΡΔΟΣ..ΤΟ ΧΡΗΜΑ...ο θεός επι της ΓΗΣ...αυτό που προκαλεί τις αυτοκτονίες των πολιτών , τις καταστροφές και τον βαθύ πόνο στους ανθρώπους...ΕΤΟΙΜΑΤΗΣΤΕ λοιπόν για ακόμη πεισσότερες θυσίες.......ο ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ της κρίσης θέλει και άλλο αίμα.....

 4. avatar σκετος

  Μακεδόνας και Σλοβομακεδόνας
  και εις τους αιώνας
  όσους κι αν κάνουνε αγώνας.
  Σαν να λέμε πως
  αφού ζούμε στην Ευρώπη
  είμαστε όλοι Ευρωπαίοι.
  Το διαμέτρημα του καθενός είναι διαφορετικό.
  Αυτό είναι αρκετό.
  Πας Ευρωπαίος δεν σημαίνει πως είναι και ΕΛΛΗΝ.

 5. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  Αν βαλει καποιος στο ματι την γυναικα σου,
  εσυ θα κανεις εναν ''εντιμο συν-βιβασμον'' ?
  ΘΑ ΔΕΧΤΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΜΙΣΗ-ΜΙΣΗ ?

  1. avatar διπλωματης

   φιλαρακι υπαρχουν πολλοιθ προοδευτικοι που θα την εδιναν γι αυτο μοιραζονται και τα ξενα πολυ ευκολα

 6. avatar ΝΑ’ΤΑΝ ΜΟΝΟ ΔΥΟΟΟ

  Εδω η συμφωνια (βλ. ΞΕΠΟΥΛΞΗΜΑ!) μπαζει απο παντου, αυτος λεει οτι... 2 μονο σημεια ειναι ... αρνητικα!
  Μας επεισες!

 7. avatar SER 30

  ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΣΑ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΩΣΤΑ , ΠΟΥ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΑΠ ' ΟΞΩ ΚΙ ΑΝΑΚΑΤΩΤΑ , ΠΑΝΤΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΦΥΣΙΚΑ , ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΑΡΑΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΑΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑΡΕΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΑΡΕΣ ΕΘΝΟΔΙΕΘΝΟΛΟΓΑΡΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΥΝΑΡΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ '' ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ '' ΤΗΝ '' ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΛΟΥ '' ΤΗΝ '' ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ '' ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ / ΤΕΡΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ '' ΘΕΜΑ '' ΤΣΟΥΠ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΠΕΤΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΟΥΝΕ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΛΕΝΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΔΙΚΙΑ . ΠΟΥΣΤΕ ΣΕΙΣ ΩΡΕ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝΕ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΟΧΙ ΜΕΤΑ ? ΠΟΥΣΤΕ ΣΕΙΣ ΒΡΕ ? ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΟΧΙ ΑΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΣΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ . ΑΙΝΤΕ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΤΙΚΑ .

 8. avatar ΣΥΡΙΓΟΣ

  Ο καθηγητης τι λες ρε φιλε απο ποτε αρχισες να μιλας και εσυ,
  που ησουνα τοσα χρονια

 9. avatar Χαχα

  Καθε ενας λεει το μακρύ του και το κοντό του. Αλλα όπου λαλούν πολλοί κοκόροι λεει μια παροιμία μας αργεί να ξημερώσει.
  Ας αφήσουν λοιπόν τις "κοκορομαχίες " κι ας στρωθούμε στην δουλεια.
  Διότι μέχρι τωρα πάνω απο 150 χωρες την αποκαλούσαν ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ακόμα και σε διεθνείς οργανώσεις και όταν εκεί δεν βρισκόταν Ελλην για να διαμαρτυρηθεί αυτό περνούσε ντούκου.

  1. avatar Παρ΄όλα αυτά όμως…

   Παρ' όλα αυτά όμως (αν και 140 τόσες χώρες ονόμαζαν το κράτος αυτό με το συνταγματικό του όνομα) δεν είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τώρα οι κάτοικοί του θα λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονική με ελληνική υπογραφή.

   1. avatar ΜΑΙΚ 62

    ΣΥΜΦΩΝΨ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΟΥ

  2. avatar rnwsperr

   οπότε αφού την αποκαλούν έτσι κι αλλιώς τι καίγονται για την υπογραφή μας ρε μεγάλε; Προφανώς ξέρουν ότι δεν έχει επίσημη εγκυρότητα το πώς την αποκαλεί ο κάθε προσωρινός Γιούνγκερ και άλλοι τέτοιοι περαστικοί. Η επίσημη βούλα όμως θα μένει στους αιώνες, αυτό δεν έχετε καταλάβει εσείς που κοιτάτε να υποβαθμίσετε το θέμα για να επανέλθουμε σε μια δήθεν ηρεμία. Βλέπετε πολύ κοντόφθαλμα και όχι μακροχρόνια δυστυχώς και αυτό θα το πληρώσουμε ιστορικά

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει