«Άμεσα όλοι μαζί ενωμένοι να επιδιώξουμε και να πετύχουμε την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί μια πράξη ανθρωπισμού και ειρήνης, αλλά και προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο μέλλον».

Στην ομιλία του, μετά την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «το κεντρικό μήνυμα και στις φετινές εκδηλώσεις ήταν η σταθερή διατράνωση του αιτήματος και η αταλάντευτη διεκδίκηση για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατά τις χθεσινές εκδηλώσεις μνήμης στην Αγία Σοφία, για πρώτη φορά οι Ποντιακές οργανώσεις και ομοσπονδίες συμμετείχαν όλες μαζί ενωμένες εκπέμποντας ενιαία το μήνυμα της αναγνώρισης και της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι «στο παρελθόν, έγιναν λάθη, υπήρξαν καθυστερήσεις και παραλείψεις» τονίζοντας ότι «η γενοκτονία των Ποντίων άργησε πολύ, αναγνωρίστηκε στην Ελλάδα το 1994».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε και να διασφαλίσουμε ότι σήμερα και στο μέλλον θα πορευθούμε όλοι ενωμένοι χωρίς λάθη και πάνω απ’ όλα έχοντας ως φάρο την ανάγκη με ομοψυχία να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα» τόνισε.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι «η άρνηση της ιστορικής αλήθειας από την Τουρκία δεν εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών». «Αντίθετα, προκαλεί υποψίες και βάζει εμπόδια στην οικοδόμηση υγιών σχέσεων για το μέλλον. Η Ελλάδα -το γνωρίζουν όλοι- είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Θέλουμε να αποφεύγουμε τις εντάσεις. Σεβόμαστε πάντα τα συμφωνημένα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης. Δεν ενδίδουμε σε επιπόλαιες προκλήσεις, διατηρούμε πάντα την ψυχραιμία μας. Μην κάνουν το λάθος όμως κάποιοι, αυτή την ψυχραιμία και την υπευθυνότητα να την εκλάβουν ως αδυναμία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω, στα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Εθνική μας κυριαρχία είναι αδιαπραγμάτευτη» ανέφερε.