«Να επιδείξει πολιτική γενναιότητα και να ακούσει την αυτοδιοίκηση» κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευσή της, με μοναδικό αντικείμενο το νομοσχέδιο « Κλεισθένης Ι».

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό να το αποσύρει, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης «λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές “‘Οχι” στο σχέδιο απορρύθμισης της αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στον θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι και χθες είχαν φθάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ τα ψηφίσματα, από 129 δήμους, εκ των οποίων οι 121 υπερψήφισαν την απόφαση της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο, το νομοσχέδιο. Παράλληλα δήλωσε ότι εφόσον αποσυρθεί, η αυτοδιοίκηση δεσμεύεται να καταθέσει εντός 40 ημερών «ένα σχέδιο νόμου που θα είναι κοστολογημένο και το οποίο θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία έγκριτων νομοτεχνικών συμβούλων αλλά και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η ΚΕΔΕ, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο, όπως και ενημέρωση των βουλευτών, όλων των κομμάτων. Επίσης έχει ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Την Τρίτη 14 Μαΐου, οπότε και λήγει ο τυπικός χρόνος διαβούλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα επισκεφθεί τον υπουργό Εσωτερικών και θα του παραδώσει τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα «πολιτικής ήττας» καθώς όπως τόνισε «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα». Ξεκαθαρίζοντας πως «αν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία, ενώ αν γίνουν πράξη όλα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα παραλύσουν οι δήμοι, δεν θα γίνονται έργα, δεν θα λειτουργούν κρίσιμες υπηρεσίες».