«Η Τουρκία επιδιώκει θανατηφόρο γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας»

Ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας αναλύει γιατί δεχόμαστε ολοκληρωτική επίθεση από την Άγκυρα


ΕΛΛΑΔΑ
15:07
20/04/2018
«Η Τουρκία επιδιώκει θανατηφόρο γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας»
51
loading

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στο Αιγαίο μετά το επεισόδιο με την ελληνική σημαία στη νησίδα Ανθρωποφάγος θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα πανεπιστημιακής διδασκαλίας πάνω στη θεωρία εφαρμογής της Αποτροπής (Deterrence) έναντι του Κατευνασμού (Appeasement).

Του Κωνσταντίνου Γρίβα*

Συγκεκριμένα, αυτό που συνέβη σήμερα αποτελεί εκδήλωση μιας ενέργειας που έγινε το 1996 και αυτή ήταν η επιλογή της Ελλάδας να αποδεχθεί το «γκριζάρισμα» της εθνικής κυριαρχίας στα Ίμια έτσι ώστε να «εξασφαλισθεί η ειρήνη». Στην πραγματικότητα όμως, όπως πολλοί ειδήμονες των Διεθνών Σχέσεων επεσήμαναν από τότε, δεν επρόκειτο για «γκριζάρισμα» της εθνικής κυριαρχίας μόνο στα Ίμια αλλά σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Αυτό που συνέβη τότε ουσιαστικά αποτέλεσε μια ρωγμή στην εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο, η οποία σιγά σιγά διευρυνόταν και εμείς δεν το αντιλαμβανόμασταν, συνεχίζοντας να είμαστε εγκλωβισμένοι στις φαντασιώσεις της «ευρωπαϊκής προοπτικής» της Τουρκίας, την «ελληνοτουρκική φιλία», τη βούληση και την ικανότητα των ΗΠΑ και της Ε.Ε. να «φρενάρουν» την Τουρκία, εάν χρειαζόταν και όλα τα συναφή.

Έτσι, φθάσαμε στο σήμερα όπου αρκούσε η κίνηση μερικών νεαρών να υψώσουν την ελληνική σημαία σε κάποια νησάκια του Αιγαίου, τα οποία θεωρούσαμε ότι αναντίρρητα είναι δικά μας, με αποτέλεσμα να προκύψει η τουρκική αντίδραση και να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο βασιλιάς ήταν γυμνός και εμείς κάναμε ότι δεν το βλέπαμε. Δηλαδή είχαμε επιλέξει να αρνηθούμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί απλώς κάποιες «ασήμαντες βραχονησίδες», όπως έλεγαν κάποιοι υποτιθέμενοι «ρεαλιστές» τότε το μακρινό 1996, αλλά ολόκληρη την ελληνική εθνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Με άλλα λόγια δεχόμαστε ολοκληρωτική επίθεση από την Άγκυρα, η οποία ξεπερνά πλέον και την έννοια του πολυχρησιμοποιημένου όρου «υβριδικός πόλεμος». Η Τουρκία επιδιώκει θανατηφόρο γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα πριν είναι πολύ αργά.

Το τραγικό όμως της υπόθεσης είναι ότι ενώ, βδομάδα με τη βδομάδα, μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, η αμφισβήτηση της ίδιας της γεωπολιτικής υπόστασης της Ελλάδας από την Άγκυρα εκδηλώνεται με ολοένα και πιο έντονες επιθετικές ενέργειες, μεγάλο μέρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος, των ΜΜΕ αλλά και της κοινής γνώμης, επιμένει να θεωρεί ότι όλα είναι «υπό έλεγχο» και κατακρίνει κάθε αντίθετη άποψη ως ύποπτη «κινδυνολογία».

Ακόμη πιο κωμικοτραγική είναι η αντίληψη ότι οι ενέργειες της Άγκυρας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και εντάσσονται στην προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν. Όμως, η αδυσώπητη πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία οδηγείται σε αυτήν την ακραία επιθετική πολιτική γιατί έχει αλλάξει η γεωπολιτική της ταυτότητα. Λειτουργεί πλέον ως φιλόδοξος πόλος ισχύος σε ένα πολυπολικό διεθνές σύστημα, επιδιώκοντας να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε να εξελιχθεί σε ρυθμιστή των εξελίξεων σε ολόκληρη την ευρασιατική σκακιέρα.

Και η Ελλάδα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία, της κλείνουν τον δρόμο. Άρα, θα προσπαθήσει να τις ακρωτηριάσει. Τόσο απλά. Και ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθειά της. Κατά συνέπεια, αν δεν θέλουμε να υποστούμε αυτόν τον ακρωτηριασμό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις άμυνες μας. Και για να το κάνουμε το πρώτο και αναγκαίο βήμα είναι να αντικρύσουμε κατάφατσα την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεχόμαστε επίθεση. Και η επίθεση αυτήν δεν θα σταματήσει.

(*) Ο Κωνσταντίνος Γρίβας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Διδάσκει επίσης Γεωγραφία της Ασφάλειας στην Ευρύτερη Μέση ανατολή στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο news.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

51
σχόλια
 1. avatar Μιχάλης 1

  Όλοι είναι [...]

 2. avatar GiaNaDoulepsoumeLigaki

  Και οι Έλληνες τί επιδιώκουν κύριε καθηγητά? Ποιοί κατακερματήσανε το κράτος για να βολευτούν αυτοί και τα βλαστάρια τους? Ποιοί πνίξαν την παραγωγική τάξη στην υπερφορολόγιση για να απολαμβάνουν τις ρεμούλες τους με όλες τις ολέθριες συνέπειες? Ποιοί διαλύσανε την αμυντική βιομηχανία? Πόσες θείες ήρθανε από τα χωριά τους και σήμερα έχουν τριόροφα? Ο Τούρκος είναι ο μπούλης της γειτονιάς που σουτάρει μόνος του σε κενή εστία. Όσο η παραπάνω κατάσταση διατηρείται για τα ψηφαλάκια από τους πολιτικούς μας ο Τούρκος δε θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ για να πάρει αυτό που θέλει, μόνο του θα πάει το πράγμα.

 3. avatar Φατεκαλαθαπεσειπεινα

  Όλοι οι Θεοί κοιτούν στην Γη και κλαίνε, άλλοι γελάνε, λένε,
  κι άλλοι λένε πως, αρκούμαστε στο μίσος,
  κι ίσως αν δεν ήταν ύφος, το δήθεν ήθος,
  ίσως να τιμούσαμε ανθρώπους πιο πολύ...

  Όταν καταλάβουμε πως εμείς είμαστε το σύνολο,
  και πως τώρα πια κανείς μας δεν παλεύει μόνος,
  τότε ο ήλιος θα απλώσει τις ακτίνες του ξανά,
  που ως χέρια θα σηκώσουν τις γροθιές μας ψηλά.
  Κι όλοι τότε ενωμένοι σαν ένα θα διώξουμε την σκοτεινιά,
  που σαν λοιμός πάνω απ' τις πόλεις των ψυχών πετά,
  θα αφουγκραστούμε τα όρη των χρωμάτων, την μιλιά,
  και θα πιστέψουμε πως έχουμε φτερά, αδέρφια μου.
  Δεν φταίτε εσείς για όλα αυτά του καθρέφτη τα μάτια
  που ζουν θλιμμένα μυστικά, δεν φταίτε εσείς,
  για τα στερεμένα ποτάμια, τα καμμένα δάση,
  των δειλών τα παρακάλια..
  Όλοι οι Θεοί φυλάν τα δάκρυά τους,
  να τα μοιράσουν στον λαό να ξεδιψάσει, μα μέχρι τότε,
  κρατάμε τα χάπια κάτω απ' την γλώσσα
  κι όταν θα πιούμε απ' τον ουράνιο ζωμό,
  θα σημάνει της γνώσης αφετηρία.

  Razzastar - Ολοι οι Θεοι

 4. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

  Μια είναι η λύση. Πόλεμος, όποιος δε μπορεί να πέσει για ύπνο

  1. avatar Μην λες μεγάλα λόγια

   Γιατί μπορεί να βρεθείς ο μόνος ξύπνιος ανάμεσα σε ωραίες κοιμωμενες

   1. avatar Ορθόδοξη Δύναμη

    Πολύ ποιητικό και γι' αυτό σου κάνω λάικ.

 5. avatar ΒΑΡΕΘΗΚΑ…ΞΑΝΑ

  Τρία χρόνια τα λέω, και οχι μονο εγώ, βγήκε και ο καθηγητής να τα επιβεβαιώσει. Λύση: Πόλεμος, πριν βρεθούμε χωρίς χώρα. ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΉΣΕΙ.

 6. avatar περιπτερας

  Γριβας: " Η Τουρκία επιδιώκει θανατηφόρο γεωπολιτικό ακρωτηριασμό της Ελλάδας και πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα πριν είναι πολύ αργά."
  ναι Γριβα πρεπει, οπως πρεπει να εχουμε δωρεαν υγεια, εχεις καμια προταση για αντιδραση?

 7. avatar Ανθέλληνες πολιτικοί

  Η Ελλάδα έχει περάσει σε ξένα χέρια, ανθελληνικών συμφερόντων. Από που νομίζεται φύτρωσαν όλοι αυτοί οι ανθέλληνες πολιτικοί ξαφνικά; Αφού είναι σχέδιο εδώ και 30 χρόνια να ξεπουληθεί-υποδουλωθεί ο Έλληνας και η Ελλάδα. Δείτε πόσοι πολιτικοί έχουν καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ στο εξωτερικό, αδέρφια-συζύγους-γονείς με ξένη υπηκόοτητα, με ξένες εταιρίες, με δύο διαβατήρια, με δύο υπηκοότητες, και θα καταλάβετε τι εννοώ. Το τέλος της Ελλάδος είναι εδώ σήμερα και σας έχει δέσει όλους χειροπόδαρα κακομοίρηδες.

 8. avatar dick

  Αγορές όπλων σύντομα και προσπάθειες ανάπτυξης εγχώριας βιομηχανίας.
  Ταφόπλακα στο δίκιο είναι το δίκιο του εργάτη οπού εργάτες είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι!!!!!!

 9. avatar Όχι στον πόλεμο

  Αντιπολεμικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία. Να μην ξαναπεθανει κανένας φαντάρος για τα συμφέροντα των λίγων. Κανένας πατέρας, καμιά μάνα και κανένα παιδί να μη θυσιαστεί για συμφέροντα από τα οποία ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Εχθροί μας, είναι αυτοί που μας βάζουν να σφαζόμαστε. Ο Τσίπρας, ο Ερντογάν, ο Πούτιν, ο Τραμπ και τα αφεντικά τους.

  1. avatar Φώτης Τ

   Αλλά λόγια να αγαπιόμαστε. Να πάμε να πολεμήσουμε κρατώντας τριαντάφυλλα και γαρύφαλλα.

  2. avatar Θανάσης.

   Εχθροί σου είναι αυτοί που θα έλθουν να σε σφάξουν. Και δεν θα έλθουν ο Ερντογάν,ο Γιλντιρίμ ή ο Πούτιν, αλλά οι τούρκοι φαντάροι που αυτοί θα στείλουν. Όταν λοιπόν σου χτυπήσουν την πόρτα για να βιάσουν τη γυναίκα σου,την κόρη σου και να σε σκοτώσουν,εσύ τί θα τους πείς; Περάστε,εγώ έτσι κι αλλιώς τα έχω με τον Πρόεδρό σας;...

   1. avatar ελεν

    Οχι θα τους βάλω μέσα να δούμε παρέα όλα τα Τουρκικά έργα που παίζει αυτή τη στιγμή η
    Ελληνική τηλεόραση.Οι 9 στους 11 Έλληνες μιλούν απταίστως την Τουρκική και 99 στις 100 νοικοκυρές έχουν κάψει το φαγητό τους για να δουν τα σίριαλ...............πως θα το ονόμαζες αυτό????? να σου πω εγώ ενίσχυση στις αγορές της γείτονος και ο νοώ νοήτω......

  3. avatar αριστερά φασιστερά

   Ναι πώς... μετά το αντιπολεμικό κίνημα που θα γίνει επιπλέον και στη Τουρκία (...) είναι σίγουρο οτι όλοι οι προαναφερόμενοι θα κάνουν πίσω! (...) Μετά απο αυτό το αντιπολεμικό συλλαλητήριο θα σταματήσουν οι εκατοντάδες/χιλιάδες εταιρείες όπλων ανα τον κόσμο να παράγουν όπλα. Πολεμικά αεροπλάνα / πλοία / και όπλα του στρατού ξηράς δεν θα ξανακατασκευαστούν (...). Τα κάποια εκατομμύρια των ανθρώπων που δουλεύουν σε όλα τα άμεσα ή παρεμφερή επαγγέλματα ανα τον κόσμο θα αλλάξουν δουλειά μετα το συλλαλητήριο (...) και τα εμπλεκόμενα κράτη θα αναπληρώσουν το χαμένο ΑΕΠ παράγοντας ελαιόλαδο ή με άλλους ειρηνικούς τρόπους (...)

   Τράβα πιές καμιά πορτοκαλάδα κυρά μαρίκα, κλείσε τα μάτια και συνέχισε να ονειρεύεσαι στην δική σου ουτοπική κοσμάρα μέχρι ο πόλεμος να σου χτυπήσει τη πόρτα.. όπως έπαθαν και στη Συρία.

 10. avatar SofiAlex

  Πίστη παιδιά, μόνο πίστη. Θα έρθει η ώρα τους. Ο Θεός δεν θα επιτρέψει να παραδοθεί η Ελλάδα σε κάποιον που χωρίς δισταγμό σκοτώνει ανελέητα παιδιά στο Ισραήλ. Η ώρα πλησιάζει, ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν οι προφητείες των μεγάλων γερόντων της εκκλησίας μας. Και αν είναι να βγει πιο δυνατή η Ελλάδα μέσα από έναν πόλεμο, ας γίνει να τελειώνουμε. Ευτυχώς ο λαός μας είναι ακόμα στην πλειοψηφία του βαθιά θρησκευόμενος.Ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει.

 11. avatar Μαυρος αραχνος

  Εδώ κάναμε συλλαλητήρια για το σκοπιανό και οι πολητηκοι μας λέγανε εθνικιστές και χρυσαυγιτες ,τι περιμένεις από εκεί και μετά .

 12. avatar βασιλης κουι

  μετα θα πουν σε μενα και στον γιο μου πηγαινε να πολεμησης για την πατριδα αφηνοντας πισω μονες με 2-3 εκατομυρια μουσουλμανους την γυναικα και την κορη μου, και οταν και αμα γυρισουμε η τραπεζα θα μου παρει το σπιτη και και θα με πεταξει στον δρομο. ερωτηση λοιπον προς ολους τι πρεπει εγω να κανω;

 13. avatar ΝΤΙΑΝΑ

  ΘΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ!!!
  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ!!!ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.....

  1. avatar βασιλης κουι

   τι ειναι εδω; ελλαδα, καποτε μπορει τωρα ειναι μουσουλμανισταν. σκεψου ποσοι ξενοι μουσουλμανοι ειναι εδω. οποτε το ερωτημα ειναι απλο, ο εχθρος ειναι εκτος η εντος των πυλων

 14. avatar Οδηγίες

  Σύσταση απο τον πολιτικο κοσμο των τουρκικών καναλιών στην Ελλάδα. : Εαν οι τούρκοι καταλαβιυν τη χώρα να κάνανε οτι κοιμαστε και δεν έχετε καταλάβει τίποτα

 15. avatar Μπριλάκις Κων/νος [email protected]

  O Θουκιδίδης στον διάλογο Αθηναίων -Μηλίων γράφει ότι:
  Ο ισχυρός προχωρεί όσο του ειτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος όσο του
  επιβάλλει η αδυναμία του. Η Τουρκία έχει ΑΕΠ πάνω από τριπλάσιο της
  Ελλάδας. Εμείς έχουμε αδίκημα να προοδεύεις και να γίνεσαι πλούσιος
  δηλαδή όποιος παράγει έιναι ένοχος. Οι συνταξιούχοι απαγορεύεται να
  εργάζονται αλλά πρέπει να τους ζούν οι υπόλοιποι. Οι πρόωρες συντάξεις
  είναι επιδίωξη κάθε ψηφοφόρου. Το 25% των Συνταξιούχων έχουν πάρει
  πρόωρη σύνταξη, δεν παράγουν, κάθονται στα καφφενεία και ζούν από
  τους υπόλοιπους που δουλεύουν.

  1. avatar greg

   θεος!!!!!!!

  2. avatar Πρόωρη απόσυρση

   Στο τέλος θα κοπούν όλες οι συντάξεις και θα ησυχάσουμε όλοι. Αφού οι πρόωρες θα είναι ο λόγος που θα βουλιάξουμε. Παίρνουν πρόωρες, παίρνουν και 3 επιδόματα, παίρνουν και 5 ενοίκια, δουλεύουν και με μαύρα και κλαίγονται όλοι στα καφενεία και στα μπουζούκια.

  3. avatar Συγχαρητήρια

   Παράλληλα θα ήθελα καθε φορά να προτείνουμε και λύσεις.
   Ευχαριστώ Κώστας 45 ετών

 16. avatar Καραμπατακης Νικόλας

  Παιδιά μην ξεχνάτε την ορκωμοσία Παπουλια....
  Για όσους δεν την έχουν δει να μπούνε και να την δούνε...

 17. avatar ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΜΗΝ

  ΜΑΣΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ!!!!!!

 18. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις άμυνες μας..................................................................................................................................................................................................................................
  υποθετω τελειωσε η μπαταρια στο ταμπλετ του κ.Γριβα....
  Δηλαδη κυριε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Αντι τον δεκαρικο του αερα θα προτιμουσα να μας παραθεσετε πηγες για τιτλους επικράτειας-παραχωρησης - ιδιοκτησιας του νεοελληνικου κρατους για το οτιδηποτε ισχυριζεται ο απεναντι οτι ειναι ιδιοκτησίας του εδω και 600 χρονια απο την καταλυση της ανατολικης ρωμαικής αυτοκρατοριας (ορος βυζαντιο και βυζαντινη αυτοκρατορια βρισκεται σε ταινιες φινος φιλμ και τζων παππας)
  ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΦΑΙΔΡΟΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΠΛΑΣΤΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΚΙΑΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΜΙΑ ΣΦΑΙΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΡΙΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ ΣΤΟΝΕΠΟΜΕΝΟ ΟΘΩΝΑ
  ΕΝΑ ΜΟΡΦΩΜΑ ΘΕΜΕΛΙΩΜΕΝΟ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΟΛΑΓΝΕΙΑ ΚΑΙΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΚΡΗΧΕΝΛΑΝΤ
  ΤΟ ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ ΚΥΝΗΓΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΑΠΟΤΟΥΣ ΓΥΠΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ''ΠΑΝΟΠΛΙΑΣ ΤΟΥ'''

 19. avatar Λεβέντης

  Σπίτι δίχως νοικοκύρη έρμαια τα παιδιά και η μάνα.

 20. avatar Anny

  Τ ο θετικό της υποθέσης είναι ότι κάποιοι από εμάς ,ο καθένας με την κρίση του και την άποψη του σωστή η λάθος ,ξυπνήσαμε και ασχολούμαστε με την χώρα μας. Καιρός ήταν να πάρουμε θέση στην ζωή μας, στη πολιτική και φυσικά στα εθνικά μας θέματα.Ομως είμαστε άβουλη πλέον και ας ευχόμαστε αυτοί ...που κυβερνούν να περνούν τις σωστές αποφάσεις για τα εθνικά θέματα της χώρας.Η ιστορία θα δείξει....

  1. avatar rnwsperr

   Αυτό είναι το μόνο θετικό που βλέπω. Ότι περισσότερος κόσμος βλέπει πια με ρεαλισμό τις καταστάσεις, ούτε με τον ωχαδερφισμό ούτε με την ένοχη ουδετερότητα/απραξία των προηγουμένων δύο δεκαετιών. Και αυτό είναι το μόνο αισιόδοξο για την Ελλάδα. Τα εθνικά θέματα αφορούν εμάς, όχι συμφωνίες με ξένες δυνάμεις από εθνοπροδότες πίσω από κλειστές πόρτες!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει