Ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού

Στο ΣτΕ το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση φαρμακείων - Η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις


ΕΛΛΑΔΑ
17:53
23/01/2018
Ανοίγει πλήρως το επάγγελμα του φαρμακοποιού
3
loading

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, το οποίο προβλέπει το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Με το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, κ.λπ. για τη χορήγηση άδειας σε:

 1. Φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού,
 2. Φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί ) και
 3. Συνεταιρισμούς μέλη της «Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας».

Το περασμένο καλοκαίρι η Ολομέλεια του ΣτΕ  ακύρωσε υπουργική απόφαση η οποία περιέγραφε αυτές τις προϋποθέσεις καθώς είχε κρίνει πως έπρεπε να ρυθμίζονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα  Έτσι, το υπουργείο επανήλθε με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο ορίζει πως:

 • ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός   μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας  του φαρμακείου.
 • Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου.
 • Όταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό τότε το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.
 • «κάθε άδεια αντιστοιχεί σε ένα κατάστημα ή υποκατάστημα φαρμακείου. Ο ανώτερος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγουμένων αδειών στο ίδιο φυσικό πρόσωπο αυξάνεται κατά μια άδεια κατ' ανώτερο όριο κατ' έτος μέχρι το 2020, οπότε ορίζεται ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός οι 10 άδειες σε πανελλαδική κλίμακα».

Για το έτος 2018 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρις 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Το Κεντρί

  Συγχαρητήρια στο ΣΤΕ,μπράβο:-)

 2. avatar EYXARISTHMENOS

  Κύριε Πρόεδρε των Φαρμακοποιών άσε τις γαλιφιές προς το ΣτηςΕ ότι θα σας δικαιώσει. Τώρα το λόγο τον έχουν οι Ευρωπαίοι αφεντάδες μας και όχι ο πρωθυπουργεύων Αλέξης Τσίπρας. Ναι κ. Πρόεδρε των φαρμακοποιών θα μπορεί ο οιοσδήποτε να ανοίξει φαρμακεία 8, 9 και 10, αρκεί να έχει το χρήμα και θα βάλει μέσα παιδάκια που μόλις τελείωσαν τη φαρμακευτική και θα τους δίνει 800 ευρώ το μήνα συν την ασφάλειά τους και θα πηγαίνει η δουλειά ρολόι. ΄Ασε που θα ανοίξουν φαρμακεία και Βερόπουλοι, ΑΒ Βασιλόπουλοι κλπ μέσα στα σούπερ μάρκετ που έχουν.Τότε θέλω να σας δω όπου θα ανοίγετε τα δικά σας φαρμακεία εφτά μέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Δεν πάει άλλο η κατάσταση με σας. Τα φαρμακεία δεν ειναι μαγαζιά όπως τα εμπορικά καταστήματα και τα υποδηματοποιεία που κλείνουν Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο απόγευμα και ολόκληρη την Κυριακή. Τα φαρμακεία πρέπει να είναι ανοιχτά 365 ημέρες το χρόνο. Ναι κ. Πρόεδρε το φαρμακείο σώζει μια ζωή σε εσχάτη ανάγκη.΄Οπως δεν κλείνουν τα Νοσοκομεία έτσι δεν πρέπει να κλείνουν και τα Φαρμακεία.΄Ενα παράδειγμα προσωπικό θα σας αναφέρω, πριν αρκετούς μήνες έτρεχα ημέρα Κυριακή μεσημέρι στη Πεύκη που διαμένω να βρω φαρμακείο ανοιχτό για να αγοράσω ένα επείγον φάρμακο και ήταν όλα κλειστά και έγραφαν στη πόρτα τους .ότι εφημερεύει το τάδε φαρμακείο στο Μαρούσι πόυ βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ΙΚΑ. Σας ερωτώ κ. Πρόεδρε, πόσα φαρμακεία υπάρχουν στη πόλη της Πεύκης; 20, 30, 50 και να μην υπάρχει ούτε ένα ανοιχτό την Κυριακή; Ντροπή

 3. avatar EngineerGuy

  Τελικά δεν είμαστε 100% σοσιαλιστική κοινωνία (με την κακή έννοια) αλλά 99... πάλι καλά!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει