Πρόταση νόμου για την καθιέρωση κινήτρων σχετικά με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών και κυρίως των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, κατέθεσαν στη Βουλή 70 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο στόχος, όπως τονίζουν οι βουλευτές, είναι η προώθηση κοινωνικά ισοδύναμων μέτρων για την ανακούφιση των πολιτών σε περίοδο μακράς κρίσης και ύφεσης, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς νέους φόρους και με μείωση του ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, ως κίνητρο μέσω της μείωσης φόρου ή της επιστροφής του.

Οι βουλευτές προτείνουν ανάμεσα στα άλλα:

– Εφαρμογή του ηλεκτρονικού προγράμματος άμεσης και ταυτόχρονης με τις συναλλαγές είσπραξης του ΦΠΑ με την καθιέρωση χωριστού λογαριασμού ΦΠΑ για τους εμπόρους.

– Καθιέρωση υποχρεωτικών μέτρων, όπως η μείωση του επιτρεπτού ορίου συναλλαγών με μετρητά από 1.500 ευρώ σε 300 ευρώ.

– Μείωση ΦΠΑ κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε όσους επιλέγουν τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών για τις συναλλαγές τους, ιδιαίτερα για αυτές κάτω των 300 ευρώ.

Την πρόταση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, όλοι οι αντιπρόεδροι της Βουλής από το ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης, Ροδούλα Ζήση και Βαγγέλης Αργύρης, καθώς και ο γραμματέας του κόμματος, Μιχάλης Καρχιμάκης.