Για να μην παίρνεις άδειες… από τη σημαία, μάθε τα είδη τους και ξεκοκάλισέ τες!

Τα περί αδειών στον στρατό καθορίζονται κυρίως από την Πάγια Διαταγή 4-2/1993 και τις προσθήκες της. Αν και δεν είναι απόρρητη, είναι μάλλον απίθανο ο οποιοσδήποτε φαντάρος να την πάρει ποτέ στα χέρια του.

Οι άδειες που δικαιούσαι ως φαντάρος είναι:

-η κανονική
-η ειδική
-η τιμητική
-η αναρρωτική
-η γονική
-η άδεια επικίνδυνης εργασίας

Σχετικά με τη γονική και την άδεια επικίνδυνης εργασίας δεν θα υπάρξουν αναφορές, γιατί είναι εξειδικευμένες και τις παίρνεις μόνο αν τις δικαιούσαι (αν έχεις παιδιά δηλαδή ή αν σου χορηγήσουν ειδικότητα που εμπίπτει στην επικίνδυνη εργασία, π.χ. χειριστής ακτινολογικού).

Απ’ όλες τις άδειες, μόνο την κανονική είναι υποχρεωμένος ο στρατός να σου χορηγήσει κι αυτή όποτε κριθούν οι συνθήκες ευνοϊκές. Μέχρι να απολυθείς πάντως θα την έχεις πάρει στα σίγουρα!

Κανονική άδεια.
Για κάθε πλήρες δίμηνο θητείας, δικαιούσαι 3 ημέρες κανονική άδεια. Δεν είναι απαραίτητο βέβαια να έχεις υπηρετήσει τα δίμηνα θητείας που δικαιολογούν την άδεια προκειμένου να την πάρεις.

Μπορείς, κοντολογίς, στον τρίτο μήνα να τη ζητήσεις όλη (άσχετα που δεν θα την πάρεις!). Πριν ολοκληρώσεις βέβαια τη βασική εκπαίδευση, κανονική άδεια δεν προβλέπεται, με εξαίρεση την ορκωμοσία, όπου παίρνεις 4 μέρες κανονική άδεια (και δεν μπορείς μάλιστα να μην τις πάρεις).

Ειδική άδεια.
Για κάθε πλήρες δίμηνο θητείας, ο στρατιώτης δικαιούται 3 ημέρες ειδική άδεια. Η ειδική άδεια περιλαμβάνει τη φοιτητική (χρειάζεται χαρτί από τη γραμματεία του τμήματος που φοιτάς και δίνεται μόνο για εκκρεμότητες εξεταστικής), την αγροτική (πρέπει να είσαι αγρότης κατ’ επάγγελμα και απαιτείται βεβαίωση από το δήμο ή την κοινότητά σου), την άδεια λόγω θεομηνίας (θέλει βεβαίωση από τη νομαρχία, την οποία βέβαια και προσκομίζεις αφού επιστρέψεις στη μονάδα σου) και τέλος την άδεια για προσωπικούς λόγους.

Προσωπικοί είναι οι λόγοι που περιλαμβάνουν ιατρικά θέματα και μια σειρά… εχέμυθων ζητημάτων! Με την ειδική άδεια έχεις βέβαια το δικαίωμα να πάρεις περισσότερα από ένα είδη ή και όλα. Το άθροισμα ωστόσο της διάρκειάς τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 ημέρες ανά δίμηνο θητείας.

Τιμητική άδεια. Την παίρνεις όποτε ο λοχαγός ή ο διοικητής σου θεωρήσουν ότι έκανες κάποια πράξη που τη δικαιολογεί! Τέτοιοι λόγοι είναι ότι έβαψες όλο το στρατόπεδο μόνος σου ή ακόμα καλύτερα αν ο θείος σου είναι στρατηγός.

Θεωρητικά, η διάρκεια της τιμητικής άδειας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 10 μέρες, αλλά οι διοικητές δίνουν όσες θέλουν. Βέβαια, οι άδειες αυτές ουσιαστικά είναι άγραφες και όχι τιμητικές, μιας και για να βγει τιμητική άδεια χρειάζεται ειδική διαταγή για συγκεκριμένο λόγο (μέχρι και σε αντίστοιχο βιβλίο γράφεται). Τμήμα της τιμητικής άδειας είναι και η αιμοδοτική, που επισύρει 4 μέρες ελευθερίας! Δώσε αίμα λοιπόν: σώζει ζωές, και τη δική σου.

Υπάρχει επιπλέον και η άδεια παραμεθορίου (2 μέρες επιπλέον άδεια για κάθε μήνα που υπηρετείς στα σύνορα), είναι όμως μια πονεμένη ιστορία, καθώς εμπίπτει στις τιμητικές και οι τιμητικές δίνονται μόνο αν θέλει ο διοικητής…

Αναρρωτική άδεια.
Είναι η μόνη άδεια που δεν σου δίνει ο διοικητής σου, αλλά τα αρμόδια στρατιωτικά νοσοκομεία. Κι εδώ θέλει προσοχή: αν το πρόβλημα υγείας του στρατιώτη προκύψει από εκτέλεση της υπηρεσίας και εξαιτίας αυτής, τότε η άδεια αυτή δεν έχει όριο.

Αν όμως δεν υπάρχει ευθύνη του στρατού, τότε η άδεια αυτή υπάγεται στην ειδική και εμπίπτει στον ίδιο κανονισμό: το σύνολο δηλαδή ειδικής και αναρρωτικής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 μέρες ανά δίμηνο θητείας.

Υπάρχουν ακόμα και οι 24ωρες άδειες και οι άδειες μικρής διάρκειας, θέλουν ωστόσο ειδική μεταχείριση. Δεν είναι εύκολο πάντως να τις πάρεις.

Για περισσότερα θέματα για τον άντρα επισκεφτείτε το delamagen.gr