«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το γεγονός ότι οι κουκουλοφόροι εισβάλλουν μέσα στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Γεγονός που έχει ως συνέπεια η Αστυνομία να μη μπορεί να εισχωρήσει στο ειρηνικό πλήθος γιατί θα κατηγορηθεί για διάλυση των συγκεντρώσεων», λέει, μιλώντας στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Θανάσης Κοκκαλάκης.

Και γι’ αυτό προτρέπει τους διαδηλωτές να μην επιτρέπουν στους βάνδαλους να εισέρχονται στα μπλόκα τους. «Πρέπει οι πολίτες να τους εμποδίζουν την είσοδο και να τους παραγκωνίζουν για να μπορούν οι αστυνομικοί να κάνουν τη δουλειά τους και να τους συλλαμβάνουν χωρίς να κινδυνεύουν οι πολίτες».

Ο κ. Κοκκαλάκης επισημαίνει ότι η έφοδος των κουκουλοφόρων στα μπλόκα ειρηνικών συγκεντρώσεων αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους έχει γίνει θέμα σε πολλά αστυνομικά φόρουμ αλλά για να συλληφθούν οι κουκουλοφόροι χρειάζεται και η αυτο-οργάνωση των διαδηλωτών.

«Μήπως πρέπει να οριοθετήσουμε ορισμένους κανόνες για το πώς θα διαδηλώνουμε ειρηνικά χωρίς να παρεισφρέουν κακοποιά στοιχεία; Γιατί με το να διαδηλώνουν ειρηνικά οι πολίτες, εκείνη τη στιγμή διαδηλώνουν, υπερασπιζόμενοι και τα δικά μας εργασιακά ζητήματα».

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί ότι πριν από το κάλεσμα της Κυριακής, γίνονταν προληπτικοί έλεγχοι και κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων υπήρχαν αστυνομικοί που επιτηρούσαν το χώρο έξω από τη Νομική, μόνο που δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτή. «Δεν μπορούσαμε εμείς μόνοι μας να πάρουμε την πρωτοβουλία να εκκενώσουμε το χώρο. Η πρωτοβουλία εκκένωσης του κτιρίου ανήκει καθαρά στον πρύτανη. Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία από μόνοι μας» σημειώνει.

Και τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 3.000 αστυνομικοί από ταραχοποιούς-βάνδαλους κατά τη διάρκεια τέτοιων κινητοποιήσεων, οι οποίοι εμπλέκονται με τον κόσμο και τον χρησιμοποιούν ως ασπίδα».

«Δεν υπάρχουν προβοκάτορες στην ΕΛ.ΑΣ»

Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. στέκεται και στις κατηγορίες μερίδας του κόσμου ότι δηλαδή υπάρχουν κουκουλοφόροι στην Αστυνομία, οι οποίοι προκαλούν επεισόδια. «Είχε αφεθεί να πιστεύεται ότι υπάρχουν κουκουλοφόροι μέσα στην Αστυνομία. Αυτά είναι αφέλειες! Φυσικά και δεν υπάρχουν προβοκάτορες στην Αστυνομία. Όσοι τα λένε αυτά, τα αναφέρουν μόνο για να τα πουν ή εξυπηρετούν σκοπιμότητες», σημειώνει.

Και λέει στους καταστηματάρχες να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας, παρά τη λεηλασία που δέχθηκαν. «Μόνο επηρεασμένος από το συναισθηματικό φόρτο, θα σκεφτόμουν να μην το κάνουν. Τα καταστήματά τους δεν κινδυνεύουν καθημερινά. Η καθημερινότητα διασφαλίζεται γιατί υπάρχει μεγάλη αστυνομική παρουσία στο κέντρο. Ξέρετε; Εάν θέλει ένας 18χρονος και ένας 20χρονος να καταστρέψει, θα βρει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο να το κάνει. Εμείς καλούμαστε να περιορίσουμε τις ευκαιρίες εμποδίζοντάς τον», καταλήγει.