«Είναι σαν να έχεις πόλεμο. Και να χάνεις, τετράγωνο-τετράγωνο, την πόλη», δηλώνει, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθηναίων Ανδρέας Βαρελάς, δυο μέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή που έγινε στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Έχουμε ζημιές που δεν είχαμε ποτέ πριν. Ούτε τον Δεκέμβριο του 2008, δεν είχαν ξηλώσει φανάρια. Τώρα, το έκαναν. Έχουν ξεκολλήσει ολόκληρα ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ και του δημοτικού φωτισμού, από τα οποία έχουν απομείνει μόνο καλώδια. Δεν μας είχαν ξεκολλήσει ποτέ κάγκελα από τα πεζοδρόμια. Κι όμως, αυτή τη φορά ξεκόλλησαν κάγκελα και κολονάκια από τους δρόμους», λέει ο κ. Βαρελάς, που επισημαίνει ότι θα χρειαστούν μέρες για να γίνει ολοκληρωμένη αποτίμηση του ύψους των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ζημιές αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατ. ευρώ.

«Θλίβομαι βαθιά. Ζω σ’ αυτή την πόλη και την αγαπώ. Είμαι από τρεις γενιές Αθηναίος. Δεν αντέχεται αυτό» εξομολογείται ο αντιδήμαρχος.

Το κομμάτι ανάμεσα στην Αιόλου και την Αθηνάς είναι η χειρότερη εικόνα που αντίκρισε ο κ. Βαρελάς.

«Στο μικρό αυτό κομματάκι, υπήρχαν 20 μικρά μαγαζιά, που λειτουργούσαν όλα. Τα επτά είναι, πλέον, κατεστραμμένα. Χτες το πρωί, είδα εργαζόμενους, που πιθανώς μέχρι τότε ζούσαν με την αγωνία πόσο θα πέσει ο μισθός τους και που ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι πλέον είναι άνεργοι. Τα βλέμματά τους ήταν απελπισμένα. Η καταστροφή σ΄αυτά τα μαγαζιά είναι ολοσχερής. Και δεν φαίνεται πάντα απ’ έξω. Μπήκα σ’ ένα από αυτά, νομίζοντας ότι είχε γίνει ζημιά μόνο στη βιτρίνα. Και διαπίστωσα ότι είχαν κάψει τον ημιώροφο του μαγαζιού. Πώς θα ξαναλειτουργήσει αυτός ο άνθρωπος;» αναρωτήθηκε.

Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον εμπορικό σύλλογο και περιμένει τη συνολική αποτίμηση των ζημιών, ενώ θα συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο κλειστά μαγαζιά. Αν κλείσουν κι άλλα μαγαζιά, απειλείται η ζωή της πόλης. Η Ομόνοια έχει ξεκινήσει να χάνεται από καιρό. Αυτή τη στιγμή, στο τετράγωνο από τη Χρήστου Λαδά μέχρι τη γωνία της Κλαυθμώνος, δεν λειτουργεί τίποτα. Κάποιοι επαγγελματίες θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να λειτουργήσουν σε 20 ημέρες. Καταστράφηκαν κι άλλα μαγαζιά παρακάτω» τονίζει.

«Ξέρετε τι μου είπε χθες το πρωί ένας μαγαζάτορας; “Έβλεπα παιδιά να σπάνε τη βιτρίνα του μαγαζιού μου και να παίρνουν πράγματα. Δεν διέφεραν σε τίποτα από τα δικά μου παιδιά”. Ξέρετε τι έγινε με τον άνθρωπο που έχει το ΑΣΤΥ; Αναγκάστηκε να πληρώσει αυτούς που πήγαν να σπάσουν τον κινηματογράφο. Κι όταν ξανακατέβηκαν από την άλλη είσοδο, διότι δεν ήξεραν καν τον κινηματογράφο και ότι έχει δυο εισόδους, ξέρετε τι του είπαν; “Α! Είσαι εσύ που μας πλήρωσες ήδη. Φεύγουμε”. Κι έτσι γλίτωσε ο άνθρωπος τη λεηλασία» καταλήγει ο κ. Βαρελάς.