Μερικούς μήνες μετά την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας, η χώρα προσπαθούσε να βρει ξανά τον βηματισμό της. Οι μνήμες από τον τραγικό Νοέμβρη του 1973 ήταν ακόμα όχι απλά νωπές αλλά ολοζώντανες.

Η δημοκρατία είχε αποκατασταθεί από τον περασμένο Ιούλιο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιλέγει ως ημέρα που θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 1974.

Ημέρα που θα ήταν η πρώτη επέτειος από την εξέγερση. Τελικά για μια και μοναδική φορά από τότε οι εκδηλώσεις μνήμης μεταφέρθηκαν μια εβδομάδα αργότερα.

Κατά το τριήμερο του επίσημου εορτασμού εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πέρασαν από το ιστορικό ίδρυμα της Πατησίων. Τα λουλούδια και τα σημειώματα στην κυριολεξία σκέπασαν τα κάγκελα. Ιστορική έχει μείνει η ανάγνωση στίχων της «Ρωμιοσύνης» από τον Γιάννη Ρίτσο στο προαύλιο του Πολυτεχνείου, ενώπιον λαοθάλασσας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24/11, με την περίφημη πορεία του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων προς το ΕΑΤ-ΕΣΑ (Ειδικό Ανακριτικό Τμήμα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αστυνομίας) και την Αμερικανική πρεσβεία.