Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά ο σχολικός εκφοβισμός

Το 8,5% των εφήβων έχει πέσει θύμα bullying


ΕΛΛΑΔΑ
12:18
23/01/2012
Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά ο σχολικός εκφοβισμός
5
loading

Μέσα σε οχτώ χρόνια το ποσοστό των θυμάτων του σχολικού εκφοβισμού -γνωστό και ως bullying- έχει διπλασιαστεί δείχνει έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.

Το φαινόμενο παίρνει, πλέον, ανησυχητικές διαστάσεις αφού ποσοστό 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δυο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι, δηλαδή το 15,8%, ομολογούν ότι εκφοβίζουν οι ίδιοι άλλους.

Οι θύτες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αγόρια, ενώ τα θύματα προέρχονται και από τα δύο φύλλα. Ο πιο δημοφιλής τρόπος εκφοβισμού είναι τα λεκτικά πειράγματα και ακολουθούν τα πειράγματα/ χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και τα πειράγματα/ ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς φαίνεται να είναι και οι λεγόμενοι «τσαμπουκάδες» στο σχολείο, αφού ένα στα τέσσερα αγόρια, δηλαδή το 23,9%, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους, τουλάχιστον τρεις φορές. Το «σπορ», πάντως, φαίνεται να έχει κατακτήσει και τα κορίτσια, αν και σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (8,3%).

Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο εκφοβισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά: οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τα μεσαία ή ανώτερα οικονομικά στρώματα.

Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία το bullying. Τα θύματα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μαθητές, ότι έχουν κακή υγεία ή ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ψυχολογικές διαταραχές δεν εμφανίζουν πάντως μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες. Οι πρώτοι αναφέρουν ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους ή ότι δεν έχουν καλή σχέση με τους συμμαθητές τους και οι δεύτεροι ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και ότι έχουν αυστηρούς ή αυταρχικούς γονείς.

Σύμφωνα με πολλές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για το φαινόμενο του bullying, η θετική αντίληψη των μαθητών για το σχολικό κλίμα, καθώς και το «δέσιμο» που νιώθουν με το σχολείο τους δρουν ως προστατευτικοί παράγοντες στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού τόσο για τους θύτες όσο και για τα θύματα. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν επίσης οι καλές σχέσεις μέσα στην οικογένεια, ο χρόνος που περνούν οι έφηβοι με τους γονείς τους και η ευκολία στην επικοινωνία μεταξύ γονιών και παιδιών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας (ΣΤ' Δημοτικού, Β' Γυμνασίου και Α' Λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες όλων των περιοχών της χώρας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Hλιακά παιχνίδια

  Κατ΄αρχήν, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα πρέπει να τονίσουμε τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον εκφοβισμό (bullying) και στο απλό πείραγμα. Έτσι, ενώ ο εκφοβισμός πραγματοποιείται από πρόθεση, συστηματικά και με σαφή στόχο να πληγώσει κάποιον – σωματικά, ψυχολογικά ή και τα δύο – , το απλό πείραγμα γίνεται συνήθως μεταξύ φίλων και δεν έχει πρόθεση να προκαλέσει πόνο. Επιπλέον, ο εκφοβισμός συνήθως χαρακτηρίζεται από ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των ατόμων που εμπλέκονται, αφού στόχος είναι ο θεωρούμενος ασθενέστερος.
  Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και διαφόρων φορέων, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωση και συνεργασία, με στόχο την αποδοχή της διαφορετικότητας. Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι περιστατικά εκφοβισμού και βίας είναι πολλές φορές αποτέλεσμα παρόμοιων καταστάσεων που βιώνουν τα παιδιά στο οικογενειακό τους περιβάλλον ή πλημμελούς εποπτείας από τους γονείς τους. (www.solar-toys.gr)

 2. avatar panos

  ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΝΘΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΕΚΤΟΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ?ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΠΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ 14 ΧΡΟΝΩΝ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΤΑ ΜΑΛΑΚΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΟΝΟΝΤΑΙ ΝΩΡΙΣ ΑΠΟ ΥΠΕΥΘΗΝΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ. ΑΣ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ , ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΡΔΗΝ.

 3. avatar kiekeboe

  περίεργα πράματα αυτά ....... θυμάμαι δευτέρα λυκείου εναν συμμαθητή μας σε κάθε διάλειμμα τον επαίρνανε σηκωτό 4 συμμαθητές και αυτοί και τον βαστάγανε ο ένας απο κάθε πόδι και οι αλλοι δυο απο πλάτη και τον εσέρνανε πάνω στην κολώνα που χαμε για τα δίχτυα του βόλευ.... το παιδί αυτό ήταν 2 μέτρα πανηψηλος παρ΄οτι μικρός , μαθητής του 19-20 ποτέ δεν έφευγε απο την τάξη ουτε στα διαλείματα , και άνηκε σε μια απο τις πλουσιοτερες οικογένειες της περιοχής.... τα έβλεπα αυτα και λυπόμουνα αλλα ποτέ δεν είπα σε αυτά τα παιδια που εμένα τουλάχιστον με συμπαθάγανε "εεεεεεεεπ αφήστε τον"

 4. avatar pp

  Τα θεατρικά μαθήματα τους μάρανε να κόψουν, με την βία στα σχολεία δεν έχουν τα κότσια να ασχοληθούν ! Άλλωστε, τα δικά τους παιδιά πάνε σε ιδιωτικά σχολεία .........

 5. avatar Παναγιώτης

  τόσο μικρο ποσοστό δεν τρέχει τίποτε . Πάντα υπήρχε από τα χρόνια μας , Συνήθως οι τσαμπουκάδες μαθητές είναι όσοι έχουν αδιάφορους γονείς και καταλήγουν καρπαζοεισπράχτορες στον ενήλικο βίο τους .Το θύμα τέτοιας πράξης είναι πρόσκαιρα θύμα , το μεγάλο θύμα της υπόθεσης είναι ο ψευτοτσαμπουκάς ( από ότι είδα εγώ στη ζωή μου )

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει