Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τον εγχώριο τουρισμό και τη φετινή σεζόν. Ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος, εκτιμά ότι για το 2011, η εγχώρια ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 20% σε σχέση με το σεζόν του 2010.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τον περασμένο Νοέμβριο οι αεροπορικές αφίξεις στις πτήσεις εσωτερικού υπέστησαν σοβαρή μείωση της τάξης του 18,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2010 φθάνοντας τις 340.805 από 423.653. Συνολικά, στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου η πτώση των αεροπορικών αφίξεων στις πτήσεις εσωτερικού έφθασε σε ποσοστό 9,5% σε σχέση με το εντεκάμηνο του 2010.

Ωστόσο, στελέχη της τουριστικής αγοράς σημειώνουν ότι η μείωση των αφίξεων Ελλήνων είναι υψηλότερη. Και αυτό γιατί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μεγάλος αριθμός επιβατών στις πτήσεις εσωτερικού ήταν ξένοι τουρίστες.

Ο κ. Ρέτσος τονίζει στην Καθημερινή ότι ο εγχώριος τουρισμός έχει υποστεί μείωση τρεις διαδοχικές χρονιές την περίοδο από 2009-2011. Την εξέλιξη αυτή αποδίδει στην οικονομική κρίση και τη γενικότερη κατάσταση της χώρας και θεωρεί ότι οι επιπτώσεις στα ξενοδοχεία είναι μεγαλύτερες.

Για το 2012 θεωρεί ότι θα ακολουθήσει, επίσης, πτωτική πορεία ο εγχώριος τουρισμός, επισημαίνοντας ότι η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και η ψυχολογία στο ναδίρ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο της χειμερινής περιόδου προβλέπει ότι οι επιλογές θα είναι της τελευταίας στιγμής και, σίγουρα, αφού πρώτα ξεκαθαριστεί η κατάσταση με το PSI και την αναχρηματοδότηση της οικονομίας της χώρας. Για την περίοδο των εορτών υπογραμμίζει ότι κινήθηκαν πολύ λίγες περιοχές με μειωμένες τιμές από τα ξενοδοχεία και μειωμένες πληρότητες σε σχέση με πέρυσι. Προτιμήθηκαν, κυρίως, προορισμοί σε κοντινή απόσταση με την Αθήνα καθώς ακόμη και τα υψηλότερα βαλάντια λαμβάνουν υπόψη τους το κόστος της βενζίνης στις μετακινήσεις τους.