Κατασχέθηκαν 9.800 τόνοι «μαϊμού» προϊόντων

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με την Interpol και την Europol


ΕΛΛΑΔΑ
16:18
10/05/2017
Κατασχέθηκαν 9.800 τόνοι «μαϊμού» προϊόντων
loading

Μεγάλη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με την Interpol και την Europol βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Δεκέμβριο του 2017. Η κοινή επιχειρησιακή δράση με κωδική ονομασία «OPSON VI» είχε σαν στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης «μαϊμού» τροφίμων και ποτών.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από τον Δεκέμβριο 2016 μέχρι τον Μάρτιο 2017, με τη συμμετοχή 61 χωρών, ενώ συνολικά κατασχέθηκαν 9.800 τόνοι, πάνω από 24,6 εκατομμύρια λίτρα και 13 εκατομμύρια τεμάχια απομιμητικών και υποβαθμισμένων προϊόντων, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 230 εκατομμύρια ευρώ.

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι συναρμόδιες Αρχές της Χώρας μας

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετείχε ενεργά στην κοινή επιχείρηση, ενώ με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας συμμετείχαν σε αυτή και οι συναρμόδιες Αρχές της Χώρας μας (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ), Διεύθυνση Στρατηγικής Τελωνειακών Ελέγχων και Παραβάσεων Τελωνείων).

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων αναπτύχθηκε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, τη Διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής, την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, καθώς επίσης με ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις κατά τόπους τελωνειακές Αρχές.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και οι αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας χειρίσθηκαν 71 υποθέσεις, για τις οποίες συνελήφθησαν 82 άτομα και κατασχέθηκαν:

  •  περίπου 47.439 λίτρα και 7.570 μπουκάλια διάφορων αλκοολούχων ποτών και ελαιόλαδου,
  •  900.000 νωπά αυγά,
  •  1.391 κιλά νωπό κρέας,
  •  750 κιλά αχιβάδες
  •  160 κιλά χέλια, του προστατευόμενου είδους Anguilla Anguilla και
  •  1.794 τεμάχια αναψυκτικών.

slakfo2

Τα κατασχεθέντα απεστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει