Σε ειδική εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, απένειμε στον διακεκριμένο καθηγητή, Γεώργιο Μπαμπινιώτη, το Βραβείο του Κοινωφελούς, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Φώτος Φωτιάδης, είπε ότι σε ειδική συνεδρία του το Ίδρυμα, αποφάσισε παμψηφεί να τιμήσει τον καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη με το Βραβείο και να τον ανακηρύξει σε Επίτιμο διά βίου πρόεδρό του.

Σημείωσε πως τα μέλη του ΔΣ του ιδρύματος κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, εκτιμώντας την πολύχρονη, πολύπλευρη και πολυσήμαντη προσφορά του Έλληνα πανεπιστημιακού, καθηγητή της Γλωσσολογίας στη συστηματική επιστημονική έρευνα, τη μελέτη, την ερμηνεία, την ετυμολογία και την ορθογραφία αναρίθμητων λέξεων της νέας ελληνικής γλώσσας καθώς επίσης και τη μακρά και ευδόκιμη, επί μισό σχεδόν αιώνα, προσφορά του ως καθηγητή της γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του από το αξίωμα του πρύτανη του ίδιου Πανεπιστημίου, του λειτουργήματος τού υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και του προέδρου των Ιστορικών Αρσάκειων Σχολείων ανά την Ελλάδα, πολλών εκπαιδευτικών και άλλων ιδρυμάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι λήφθηκαν υπόψη «τα σπάνια ερευνητικά ενδιαφέροντα και η επιστημονική δράση του με ενεργό συμμετοχή σε επιστημονικές εταιρείες, συμβούλια και σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά συνέδρια».

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι ως περαιτέρω έκφραση αναγνώρισης, σεβασμού και αγάπης, το Ίδρυμα σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Άμυνας, απεφάσισε να προσφέρει αντίγραφα του νέου λεξικού του καθηγητή Μπαμπινιώτη, «Λεξικό των παραγώγων και συνθέτων της Νέας Ελληνικής.

Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της γλώσσας μας», σε όλα τα πανεπιστήμια, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στη νεοσυσταθείσα Ακαδημία Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Κώστας Καδής, ανέφερε ότι ο τελευταίος καρπός της εργασίας του κ. Μπαμπινιώτη, το νέο λεξικό του, με τον εύστοχο τίτλο του, θεωρείται για το αναγνωστικό κοινό και ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και τους μαθητές «ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσεων ως προς την ακριβή σημασία και την ορθή χρήση των λέξεων».

Το οργανωμένο υλικό και τα εμπεριστατωμένα στοιχεία που συγκεντρώνονται στην έκδοση αυτή, καταγράφουν την ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και αποδεικνύουν τον δομημένο, λειτουργικό και δημιουργικό της χαρακτήρα, προσέθεσε ο κ. Καδής.

Ο κ. Μπαμπινιώτης σε ομιλία για το νέο έργο του ανέφερε ότι «τα σύμβολα με τα οποία εκφράζεται ο ελληνικός λαός με την ελληνική γλώσσα όπου Γης, είχα τη φιλοδοξία, την προσπάθεια, την τόλμη, να θέσω τη ζωή μου στην υπηρεσία της αποτύπωσης της ελληνικής γλώσσας».

Χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα με «γίγαντα» και ανέφερε: «Ένας ταπεινός γλωσσολόγος στάθηκε απέναντι και προσπάθησε να τον περιγράψει και να γράψει.

Η προσέγγιση που θέλησα να κάνω και που φαίνεται από το αποτέλεσμα ότι κάτι κατάφερα», ανέφερε, «ήταν μια προσπάθεια ανθρώπων που είναι ειδικοί στα θέματα της γλώσσας, αφοσιωμένοι γνώστες της γλωσσικής επιστήμης κι αυτό διακρίνει και ξεχωρίζει τα λεξικά μου από άλλα παλαιότερα ή και νεότερα λεξικά που επίσης είναι σημαντικά».

«Τα παιδιά και τα εγγόνια των λέξεων της ελληνικής» είναι η συνέχεια, η διαχρονικότητα της γλώσσας, πώς από τα πρώτα στοιχεία της γλώσσας έρχονται και δημιουργούνται τα νέα στοιχεία, επεσήμανε και τόνισε: «Αυτό είναι η δεύτερη διάσταση της δύναμής μας, η διαχρονία 40 αιώνων ελληνικής γλώσσας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό που διαφοροποιεί την ελληνική γλώσσα, είναι η συνέχεια, προφορική και γραπτή, για 40 αιώνες στον προφορικό λόγο, για 35 αιώνες στον γραπτό λόγο. Αυτό, συνέχισε, «είναι μοναδικό, είναι δύναμη και αλίμονο αν δεν το πιστεύουμε, αν δεν το αξιοποιούμε και αλίμονο αν δεν το διδάσκουμε».

Είπε ότι, όταν προσπάθησε να συντάξει το συγκεκριμένο λεξικό, είχε κατά νου να δώσει μια ακτινογραφία του λεξιλογικού θησαυρού της ελληνικής γλώσσας. «Να πάρω κάθε λέξη και να δώσω το φάσμα στο οποίο υπάρχει ως πυρήνας, η λέξη. Να δώσω το φωτοστέφανο κάθε λέξης», σημείωσε.

Ο κ. Μπαμπινιώτης ανέφερε ότι κύρια χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας είναι η τριαδικότητα, γλώσσα-νους-κόσμος, που καθορίζει την ανθρώπινη ύπαρξη και την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες μορφές του ζωικού κόσμου.

Επίσης τόνισε ότι η γλώσσα πάνω από όλα είναι «αξία» και «εθνική ταυτότητα», και σημείωσε ότι η γλώσσα κάθε λαού είναι ο πολιτισμός του, η ιστορία του, είναι η σκέψη του, είναι ο ψυχισμός του, είναι τα πάντα, δηλαδή έχει ένα υπαρξιακό χαρακτήρα».