Απρόκλητες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών σημειώθηκαν χθες, σε μία ακόμα διαδήλωση κατά των μέτρων λιτότητας, από κουκουλοφόρους κατά τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Σύνταγμα με αίτημα την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Με θεατή την αστυνομία ξέσπασαν και εξελίσσονταν επί ώρα χθες το μεσημέρι τα σοβαρά επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους.

Η αστυνομία για περισσότερο από τρεις ώρες απουσίαζε από το πεδίο της μάχης το οποίο στήθηκε στη Λεωφόρο Αμαλίας, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων πολιτών που βρέθηκαν εκεί για να διαδηλώσουν.

Το χτεσινό «ντου», ωστόσο, για όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις και φυσικά για όσους έζησαν από κοντά τα γεγονότα, προβληματίζει τόσο για τον τρόπο που έγινε όσο και για την μορφή που έλαβε.

Και τι εννοούμε;

Η ομάδα κουκουλοφόρων που επιτέθηκε στα συντεταγμένα μπλόκα του ΠΑΜΕ που διαδήλωναν ειρηνικά από τις 9 το πρωί συμμετέχοντας στην περικύκλωση της Βουλής, ήταν δομημένη ορθά και είχε ξεκάθαρο στόχο. Η επίθεση, με άλλα λόγια, έμοιαζε να είχε στηθεί από «έμπειρα» άτομα κάτι που δε συνάδει σε τέτοιες περιπτώσεις. Λες και μια οργανωμένη φάλαγγα είχε αναλάβει κάποιο συγκεκριμένο ρόλο, ενώ όσοι έζησαν από κοντά τα γεγονότα σύγκριναν τη συγκεκριμένη επίθεση των κουκουλοφόρων με τον τρόπο που δρουν τα ΜΑΤ, τα οποία λειτουργούν με κανόνες.

Η ομάδα των αντιεξουσιαστών δε λειτούργησε αυτή τη φορά με την λογική του όχλου. Ξαφνικά, οι νεαροί εμφανίστηκαν με κουκούλες και άρχισαν συντονισμένη επίθεση με κλομπ, καδρόνια, σφυριά μολότοφ και ό,τι άλλο είχαν στη διάθεσή τους.

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι αντιεξουσιαστές ξεκίνησαν την επίθεση: Επιχείρησαν να κινηθούν προς το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από την μεριά των Λουλουδάδικων στη Βασιλίσσης Σοφίας, κάτι που δείχνει προσχεδιασμένη επίθεση.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού αλλά και ανελέητου ξυλοδαρμού μεταξύ των κουκουλοφόρων και των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ.

Τελικά, οι κουκουλοφόροι πέτυχαν το στόχο τους. Κατάφεραν να διαλύσουν το πλήθος που διαδήλωνε μέχρι τότε ειρηνικά και να αμαυρώσει ακόμα μία μαζική διαδήλωση.