Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του άμεσου οικονομικού προβλήματος του δήμου Πειραιά πραγματοποιήθηκε χθες στο νέο δημαρχείο της πόλης. Αφορμή στάθηκε η παρακράτηση του συνόλου της τακτικής επιχορήγησης του δήμου Πειραιά,του μηνός Ιουλίου, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σχολιάζοντας το συγκεκριμένο γεγονός, ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Το οικοδόμημα του δήμου Πειραιά που χτίσθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, με πάνω από 2 χιλιάδες υπαλλήλους, με πολλές δημοτικές επιχειρήσεις, με πολλές κοινωνικές και άλλου χαρακτήρα δράσεις κινδυνεύει πλέον άμεσα. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Από τη μέρα που αναλάβαμε το αντιμετωπίζουμε βεβαίως το οικονομικό πρόβλημα και τις δανειακές υποχρεώσεις που είχε ο Δήμος μας, που απέκτησε τα τελευταία 16 χρόνια. Φτάσαμε πλέον στο αποκορύφωμα.

Η χρηματοδότηση που περιμένει κάθε μήνα ο Δήμος για τις λειτουργικές του δαπάνες και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και κατ’ επέκταση τη λειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά ιατρεία, τα ΚΑΠΗ και όλα αυτά, δε δόθηκε με συνέπεια να κινδυνεύουν. Γιατί δεν μπορούμε να μην κάνουμε στάση πληρωμών, όταν παίρνουμε έγγραφο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο μας πληροφορεί ότι η χρηματοδότηση του Δήμου μας αυτό το μήνα είναι μηδέν ευρώ, επειδή παρακρατείται για τις δανειακές υποχρεώσεις που δημιούργησε ο Δήμος τα τελευταία 16 χρόνια.

Εμείς αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Το θεωρήσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ζητούσαμε διακαώς μια λύση των υποχρεώσεων που δημιούργησε ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μας δόθηκε αυτή η λύση. Καταφέραμε να κρατήσουμε το Δήμο όρθιο μέχρι τώρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι με μηδέν έσοδα από την κεντρική εξουσία, είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένας Δήμος 2 χιλιάδων ανθρώπων. Καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει σε μια πόλη που η μεγαλύτερη «επιχείρηση» της πόλης του Πειραιά είναι ο Δήμος Πειραιά, με 2 χιλιάδες εργαζόμενους. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναγκαστική στάση πληρωμών, αν και εφόσον βεβαίως η κυβέρνηση δεν δώσει άμεσα μια λύση σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα».