Ο Νίκος Κοεμτζής (ή Κουγιουμτζής) γεννήθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας στις 17 Ιανουαρίου του 1938. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο όταν τον Φεβρουάριο του 1973 σκότωσε εν ψυχρώ τρεις αστυνομικούς.

Όλα ξεκίνησαν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου του 1973, όταν πήγε με την παρέα του στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα». Ο Νίκος Κοεμτζής μόλις είχε αποφυλακιστεί για κλοπή.

Ο αδελφός του, ο Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει. Μαζί του σηκώθηκαν και άλλα άτομα. Ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των ατόμων και ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και σκότωσε με μαχαίρι τρεις αστυνομικούς. Υποστήριξε πως θόλωσε το μυαλό του γιατί νόμιζε ότι σκότωναν τον αδελφό του.

Η υπόθεση τάραξε την κοινή γνώμη εκείνη την εποχή ενώ ο Τύπος τον χαρακτήρισε «κτήνος». Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οχτώ φορές σε ισόβια για ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Λόγω της εποχής, των οικογενειακών φρονημάτων του και του ποινικού του ιστορικού η φυλακή ήταν ιδιαίτερα οδυνηρή κατάσταση για εκείνον.

Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Τελικά αποφυλακίστηκε μετά από 23 χρόνια φυλάκισης στις 29 Μαρτίου του 1996.

Η ιστορία του Κοεμτζή συνέχισε να προκαλεί, να συγκινεί και να ενδιαφέρει την κοινή γνώμη και τους καλλιτέχνες. Το 1979 ο Διονύσης Σαββόπουλος στο δίσκο Ρεζέρβα συμπεριλαμβάνει ένα τραγούδι με τίτλος «Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο».

Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία «Παραγγελιά» με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου που είναι βασισμένη στο επεισόδιο.

Τα τελευταία χρόνια πουλούσε την αυτοβιογραφία του έξω από την «Ευελπίδων» και στο Μοναστηράκι.