Η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) ανακοίνωσε ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συγκροτήθηκε προσωρινό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ).

Πρόεδρος είναι ο Νικόλαος Χατζηχρηστίδης, καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του σαουδαραβικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), ενώ αντιπρόεδρος ο Χρήστος Χατζηιωσήφ, ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΕΚ είναι:

– Αθανασίου Αθηνά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και πρόεδρος του Τμήματος.

– Γιαννέλης Εμμανουήλ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υλικών και αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ.

– Δαφέρμος Κωνσταντίνος, καθηγητής στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Μπράουν των ΗΠΑ.

– Ευθυμιάδης Νικόλαος, πρόεδρος του Ομίλου Ραιδεστός Ευθυμιάδης, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

– Κατσανέβας Σταύρος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού «Ντενί Ντιντερό» και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροσωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας.

– Κυριακού Δημήτριος, επικεφαλής οικονομολόγος της Πλατφόρμας «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Μπάρλος Κλεομένης, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πάτρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και εκπρόσωπος της εταιρείας Chemical and Biopharmaceutical Laboratories of Patras (CBL SA).

– Ντζιαχρήστος Βασίλειος, διευθυντής της Έδρας Βιολογικής Απεικόνισης της Σχολής Βιολογικής Μηχανικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και διευθυντής στο Ινστιτούτο Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης Helmholtz του Μονάχου.

– Οικονόμου Αναστάσιος, Ινστιτούτο Rega, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής Βακτηριολογίας του Τμήματος Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του βελγικού Καθολικού Πανεπιστημίου KU Leuven.

– Παπαδοπούλου Σωσάνη, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Σαββάκης Χαράλαμπος, πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» και καθηγητής Μοριακής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

– Σπυράτος Νικόλαος, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Paris-Sud.

– Σίμος Γεώργιος, καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

– Τσεσμελής Εμμανουήλ, φυσικός και επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων (για κράτη μη μέλη) του CERN και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανγιάνγκ της Σιγκαπούρης.

– Χατζημιχάλης Κωνσταντίνος, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.