Στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Διεθνούς εκθέσεως μεταφέρονται οι διαμαρτυρίες φοιτητών για το νέο νόμο για Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, ενώ συνεχίζονται οι καταλήψεις σε περίπου 300 τμήματα και σχολές σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Συγχρόνως όμως πρέπει να σημειωθεί ότι αρχίζει και η εφαρμογή του νέου νόμου, και υπενθυμίζεται ότι το άσυλο έχει καταργηθεί, ενώ απαιτείται διδασκαλία 13 εβδομάδων για να γίνουν οι εξετάσεις, διαφορετικά το εξάμηνο χάνεται, όπως προειδοποίησε πριν από λίγες ημέρες και η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου.

Παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες για την περίπτωση που κάποιοι πανεπιστημιακοί αρνηθούν τη συμμετοχή τους, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κ. Μουντζούρης και ο αντιπρύτανης Μ. Σπαθής με επιστολές τους στον νυν πρύτανη του Ιδρύματος Σ. Σιμόπουλο, αρνούνται να συμμετάσχουν στις διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής που θα προχωρήσει στην πρώτη πράξη υλοποίησης του νέου νόμου που είναι η συγκρότηση Συμβουλίων Διοίκησης σε κάθε ίδρυμα. Ο νόμος πάντως προβλέπει ότι σε περίπτωση άρνησης των δύο προηγουμένων πρυτάνεων, θα συμμετάσχουν άλλοι πανεπιστημιακοί.

Πάντως ως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες. Το νέο ακαδημαϊκό έτος αρχίζει την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πανεπιστημιακοί προειδοποιούν ότι αν περάσει ο Οκτώβριος χωρίς μάθημα είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο της απώλειας του εξαμήνου, όσο και αν αναπληρωθούν τα μαθήματα σε άλλη χρονική στιγμή, όπως π.χ. στις διακοπές των Χριστουγέννων.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας, κάνει αγώνα δρόμου για να τυπωθούν όλα τα βιβλία και να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα σχολεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Να σημειωθεί ότι στα σχολεία αρχίζουν τα μαθήματα την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.

Πάντως, η υπουργός Παιδείας μιλώντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό, επέρριψε ευθύνες στις καθυστερήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με το θέμα της έκδοσης των βιβλίων.

Το μεσημέρι, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ) με επιστολή της προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, και την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, αλλά και με κοινοποίηση της επιστολής στο γραφείο του Πρωθυπουργού ζητεί να διατηρηθεί το ειδικό μισθολόγιο των Πανεπιστημιακών τονίζοντας : «Οι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας για την κατηγορία των πανεπιστημιακών, ΕΠ -ΤΕΙ και των Ερευνητών, είναι οι μόνες που είναι χαμηλότερες και από τα επίπεδα του 2006. Αυτό μάλιστα συνέβη, παρά την αύξηση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια, επειδή η κατηγορία αυτή είναι η μόνη μεταξύ των δημοσίων λειτουργών στην οποία δεν δόθηκαν την περίοδο 2008-9 αυξήσεις (οι οποίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες του ειδικού μισθολογίου ήταν της τάξης του 25 έως 100% !) Θεωρούμε ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας στη χώρα μας, έχοντας σε εκκρεμότητα το κρίσιμο θέμα του μισθολογίου των λειτουργών του χώρου. Γι’ αυτό ζητάμε από σας προσωπικά, να ενεργήσετε τα δέοντα ώστε στο συντομότερο δυνατό χρόνο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας. Επαναλαμβάνουμε δε για άλλη μια φορά και σε όλους τους τόνους ότι για τους Έλληνες ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές ο χαρακτήρας του μισθολογίου αλλά και οι σχετικές δεσμεύσεις αποτελούν ζητήματα, για τα οποία δεν χωρεί κανένα περιθώριο υπαναχώρησης και αναίρεσης των προσφάτως υπεσχημένων».