Το «AiDlink», μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που φιλοδοξεί να βοηθήσει ουσιαστικά τα ΑμεΑ να αυτοεξυπηρετούνται και να νιώθουν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα, ήταν η ιδέα που κατέκτησε την πρώτη θέση στο Φοιτητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Η ομάδα του «AiDlinK» που αποτελείται από τους τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ολυμπία Κούστα, Κωνσταντίνο Σαμλή και Χριστίνα Τσάκωνα, κέρδισε έπαθλο 9.000 ευρώ και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Enterprise Challenge», του Junior Achievement Europe που θα διεξαχθεί στις 6-8 Ιουλίου στο Βουκουρέστι.

foititk4

Το «ΑiDlink» λειτουργεί ως ψηφιακός ενδιάμεσος που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα ΑΜΕΑ και τους φορείς που μπορούν να τα βοηθήσουν, ενώ καλεί τις επιχειρήσεις να χρηματοδοτήσουν λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα αυτοεξυπηρέτησης που αντιμετωπίζουν», εξηγεί το μέλος της ομάδας Χριστίνα Τσάκωνα.

«Για παράδειγμα, εμείς βοηθάμε άμεσα τη Μαρία που έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει μπάνιο μόνη της, χωρίς την βοήθεια της μητέρας της. Η Μαρία, απευθύνει έκκληση στην ιστοσελίδα μας με τα στοιχεία της, είδος αναπηρίας, διεύθυνση, τηλέφωνο και περιγράφει αναλυτικά ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Στη συνέχεια, οι εγγεγραμμένοι οργανισμοί βλέπουν αμέσως το αίτημα και επικοινωνούν με την Μαρία για να την εξυπηρετήσουν βρίσκοντας μία αποτελεσματική λύση στο καθημερινό της πρόβλημα και από την άλλη πλευρά οι επιχειρήσεις ,εφόσον είναι αναγκαίο, χρηματοδοτούν την έκκληση αυτή, ώστε να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει την Μαρία να αυτοσυντηρείται μόνη της και να νιώθει ανεξάρτητη».

«Συγχαίρω θερμά τους φοιτητές που κατάφεραν να κατακτήσουν την πρώτη θέση με μία διαδικτυακή υπηρεσία που επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο», δήλωσε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μανώλης Γιακουμάκης. «Είναι εκατοντάδες οι ΜΚΟ στην Ελλάδα που μπορούν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια αλλά και πολλές ελληνικές εταιρείες, που με τα ειδικά προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, είναι βέβαιο ότι θα είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις προτεινόμενες λύσεις και να βοηθήσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να αναβαθμίσουν ουσιαστικά την ποιότητα της ζωής τους», προσέθεσε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΟΠΑ, Γεώργιος Δουκίδης.

foititk1

Τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 2.000 ευρώ κατέκτησε η ομάδα «Life Button» από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με την καινοτόμα εφαρμογή τους που αξιοποιεί την τεχνολογία των smartphones και smartwatch για άμεση ειδοποίηση και διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την επιτυχία των φοιτητών με μια ιδέα που αποτελεί το έναυσμα για μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά από ένα καρδιακό επεισόδιο ή ένα τροχαίο ατύχημα, δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής του ΠαΜακ κ. Κωνσταντίνος Φούσκας. «Η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής προσπάθειας και η αξιοποίηση της ιδέας αυτής από ασφαλιστικές εταιρίες μπορεί να επιτύχει την εξάπλωση της σε παγκόσμιο επίπεδο και να σώσει εκατομμύρια ζωές».

foititk3

Το τρίτο βραβείο και το έπαθλο των 1.000 ευρώ απονεμήθηκε στις φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ που δημιούργησαν το «OpticFit» μια διαδικτυακή πλατφόρμα που παρέχει ψηφιακό δοκιμαστήριο γυαλιών οράσεως και ηλίου συνδέοντας παράλληλα τα καταστήματα οπτικών με τους καταναλωτές.

Ο Φοιτητικός Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας/JA START-UP διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Όπως πέρυσι έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συμμετοχή της ασφαλιστικής εταιρίας MetLife, στελέχη της οποίας είχαν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ιδεών των φοιτητών ενώ συμμετείχαν και στην κριτική επιτροπή. Στον τελικό έφθασαν φέτος 7 ομάδες από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και 5 από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ για το 2017 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον κι άλλα Πανεπιστήμια απ’ όλη την Ελλάδα.

«Παρουσιάσατε πραγματικά πολύ έξυπνες, καινοτόμες ιδέες και δυσκολευτήκαμε αρκετά για να επιλέξουμε τις τρείς καλύτερες», είπε στους φοιτητές ο διοικητικός διευθυντής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της MetLife, Γιάννης Βασιλάτος. «Εσείς, τα νέα παιδιά με το ταλέντο και το πάθος σας, μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας μας». Ο κ. Βασιλάτος τόνισε στην ομιλία του ότι η MetLife υποστηρίζει το έργο του ΣΕΝ/JA Greece στο πλαίσιο του δικού της παγκόσμιου προγράμματος, MetLife Life Changer, που έχει στόχο να δώσει ευκαιρίες στους νέους να αποκτήσουν δεξιότητες και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο επαγγελματικό μέλλον.

Σε όλες τις ομάδες που πήραν μέρος στο διαγωνισμό απονεμήθηκαν έπαινοι. Μια επιπλέον προσφορά έκανε η Εθνική Τράπεζα επιλέγοντας δύο ομάδες, την «LikeMe» και την «OpticFit» για να συμμετάσχουν στη β’ φάση του 7ου διαγωνισμού Καινοτομίας και Τεχνολογίας «i-Βank» του 2017.

foititk5

Η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου συνεχάρη θερμά τους φοιτητές, τονίζοντας πως περιμένει να δει τις ιδέες τους να υλοποιούνται. «Τα χρηματικά έπαθλα δίνονται για να σας δώσουν την δυνατότητα να κάνετε την ιδέα σας πράξη και να πειραματιστείτε στον επιχειρηματικό χώρο. Το ταξίδι της επιχειρηματικότητας έχει και πολλές φουρτούνες, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας πτοήσει. Πρέπει να μένετε πάντα προσηλωμένοι στο στόχο σας και είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα τα καταφέρετε».

Το «ΣΕΝ/JA Greece» είναι ο ελληνικός φορέας του παγκόσμιου μη-κερδοσκοπικού οργανισμού «Junior Achievement Wordwide», που προωθεί την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο.