Τον περιορισμό των πτήσεων των στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από την περιοχή του Ακρωτηρίου Χανίων, ζητούν με κοινό τους αίτημα οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Αρωνίου, Καλαθά, Καμπανού, Κορακιών, Κουνουπιδιανών, Μουζουρά και Χορδακίου.

Όπως υποστηρίζουν, εκτός από την ηχορύπανση και τη ρύπανση από τα καύσιμα των αεροσκαφών, ζουν με τον καθημερινό φόβο ενός ατυχήματος ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής στην περιοχή».

Σε κείμενο που συνυπογράφουν, μιλούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνεχείς, όπως λένε, απογειώσεις και προσγειώσεις πολεμικών αεροσκαφών όλο το 24ωρο, αναφέρονται στην μεγάλη επιβάρυνση της περιοχής -καθώς εκτός από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις υπάρχει το εργοστάσιο των απορριμμάτων και λατομεία αδρανών υλικών- ενώ εκφράζουν και φόβους για διακίνηση πυρομαχικών μετά και το πρόσφατο περιστατικό στην Κύπρο.

Αφορμή για το κοινό αίτημα όλων των πολιτιστικών συλλόγων του Ακρωτηρίου είναι η έντονη δραστηριότητα πολεμικών αεροσκαφών από την βάση της Σούδας προς την Λιβύη , όπως σημειώνουν. Η δραστηριότητα, σύμφωνα με την αναφορά αλλά και τα όσα υποστηρίζουν οι φορείς, αφορά πτήσεις που εκτελεί το ΝΑΤΟ.

Οι κάτοικοι ζητούν από κάθε θεσμοθετημένο όργανο, κόμματα, αυτοδιοίκηση, βουλευτές, συνδικαλιστικούς φορείς και επιστημονικά σωματεία να πάρουν θέση για το θέμα.