Εντυπωσιακή αύξηση των ιατρικών περιστατικών στη μονάδα του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στην Ειδομένη γνωστοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

«Μόλις σε διάστημα μιας εβδομάδας προσφέρθηκε ιατρική περίθαλψη σε 441 πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού αντιμετώπισε συνολικά 20.086 περιστατικά από την αρχή της κρίσης στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. Επιπροσθέτως, σε συνολικά 657 περιπτώσεις προσφέρθηκαν επείγουσες πρώτες βοήθειες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Διευκρινίζεται, παράλληλα, ότι η πλήρως εξοπλισμένη ιατρική μονάδα στην Ειδομένη λειτουργεί από γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, Σαμαρείτες Διασώστες, τραυματιοφορείς (επαγγελματίες και εθελοντές), μεταφραστές-διερμηνείς, ενώ εδώ και λίγες ημέρες έχει ενισχυθεί από στελέχη του Ουγγρικού Ερυθρού Σταυρού.

Αντίστοιχη ιατρική μονάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί και στα Διαβατά, όπου έχει ήδη παρασχεθεί ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε 783 περιστατικά. Στις πλήρως εξοπλισμένες ιατρονοσηλευτικές μονάδες που λειτουργούν στη Χίο και στη Σάμο έγινε περίθαλψη σε 8.585 και 10.042 πρόσφυγες αντίστοιχα. Συνολικά στις ιατρονοσηλευτικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού που λειτουργούν ακατάπαυστα στην Ειδομένη, τα Διαβατά, τη Σάμο και τη Χίο, αλλά και στα σημεία της χώρας όπου υπάρχει παρουσία του Οργανισμού, έχει προσφερθεί περίθαλψη σε 43.902 πρόσφυγες.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διασώσεις και παροχή πρώτων βοηθειών σε 40.985 πρόσφυγες, κυρίως στις πύλες εισόδου-νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι περισσότερες διασώσεις αφορούσαν πρόσφυγες που ταξίδευαν πάνω σε φουσκωτές βάρκες στις πύλες εισόδου-νησιά Ανατολικού Αιγαίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός διασώσεων καταγράφηκε στη Λέσβο (39.116) από το κλιμάκιο Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών που επιχειρεί στο βόρειο τμήμα του νησιού στη Σκάλα Σικαμιάς. Επιπλέον καταγράφηκαν 716 διασώσεις στην Κω και 457 στην Κρήτη.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση του έργου του Οργανισμού, ο Πρόεδρός του Αντώνιος Αυγερινός, επισήμανε ότι πάνω από 450.000 πακέτα ανθρωπιστικής βοήθειας (ξηρά τροφή και εμφιαλωμένο νερό, υγειονομικό υλικό για βρέφη, υλικό γυναικείας υγιεινής, κυτία επιβίωσης κλπ) διανεμήθηκαν μέχρι στιγμής σε πρόσφυγες. Από αυτά 170.207 διανεμήθηκαν στην Ειδομένη, 70.935 στην Αθήνα, 14.484 στα Διαβατά , 137.278 στη Λέσβο, 11.004 στη Χίο, 20.108 στη Σάμο, 27.782 στην Κω και τα υπόλοιπα στην Κρήτη και τη Ρόδο. Επίσης μοιράστηκαν συνολικά 126.319 μπουκάλια εμφιαλωμένο νερό και συνολικά 29.313 sleeping bags, στρώματα camping και θερμικές κουβέρτες για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα και την αντιμετώπιση των περιστατικών υποθερμίας.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα διανεμήθηκαν 70.177 ατομικά πακέτα σε όλη τη χώρα εκ των οποίων 3.565 δέματα ανθρωπιστικού υλικού στην Ειδομένη.

Το ευρύ φάσμα των υπηρεσιών εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Επιχείρησης Έκτακτης Ανάγκης που υλοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Ο κ. Αυγερινός επισήμανε ότι «ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε αυτή τη μάχη με το ακατόρθωτο έχει στο πλευρό του σύσσωμο τον Ευρωπαϊκό Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος ενισχύει το έργο αυτό με μια βοήθεια 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, που χορηγείται σταδιακά μέσα από τα κάθε είδους πακέτα ανθρωπιστικού υλικού αλλά και τα έμπειρα στελέχη του». Παράλληλα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Ερυθρού Σταυρού προς τους πολίτες που, όπως είπε, παρά το γεγονός ότι δοκιμάζονται από τις συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής ύφεσης, στάθηκαν και παραμένουν αρωγοί στο δύσκολο έργο του. Ευχαρίστησε, τέλος, τις εταιρίες που συνδράμουν καθημερινά με τα προϊόντα τους και τους χιλιάδες εθελοντές που δίνουν αφιλοκερδώς τον αγώνα τους.