Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα γιγαντώνεται μετά το προκλητικό σφράγισμα των συνόρων και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει σχέδιο για την προσφυγική κρίση. Στην ελληνική επικράτεια έχουν εγκλωβιστεί, σύμφωνα με την Κομισιόν, 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ από την Τουρκία καταφθάνουν καθημερινά 2.000-3.000 άτομα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την κατάσταση που έχει δημιουργεί και βάζει ως προτεραιότητά της την προετοιμασία εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος. Σύμφωνα με την αρμόδια εκπρόσωπο της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό  προσωπικό της Κομισιόν βρίσκεται στην Ελλάδα και συνεργάζεται στενά με τις ελληνικές Αρχές για να καταγραφούν οι ανάγκες. Η Επιτροπή αναμένεται να κινητοποιήσει άμεσα όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς όπως για παράδειγμα χρηματοδότηση από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF).

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει δεσμευθεί ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δημιουργηθούν 20.000 θέσεις προσωρινής υποδοχής για τους πρόσφυγες στη Βόρεια Ελλάδα.

Ηχηρή παρέμβαση του ΟΗΕ

Ο Μπαν Κι Μουν, μέσω του εκπροσώπου του Στεφάν Νουζάρικ, έκανε έκκληση να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε οι χώρες να πάνε στις χώρες που θέλουν. Ο γγ κατήγγειλε τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων και υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Συνθήκη του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων και το Πρωτόκολλο του 1967.

Σχέδιο για… πλωτά hotspots

Όπως γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας τρία κρατικά ναυλωμένα πλοία θα μείνουν στα λιμάνια των νησιών και θα φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες μέχρι να αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς και κάποιοι χώροι μετεγκατάστασης. Η απόφαση όμως αυτή για τη μετατροπή των πλοίων σε χώρους φιλοξενίας φαίνεται ότι είναι αντίθετη με την υπογεγραμμένη σύμβαση του διαγωνισμού στην οποία ορίζεται ότι τα πλοία θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά και τη σίτιση μόνο των προσφύγων και μεταναστών, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.