Όλο και περισσότερο κερδίζουν θέση στις αποσκευές μας κατά την επιστροφή από το νησί τα τοπικά προϊόντα.

Γυάλινα βάζα με θυμαρίσιο μέλι, ματσάκια από μυρωδάτη ρίγανη και φασκόμηλο, φάβα σαντορινιά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τραχανάς και χυλοπίτες από ντόπιο πρόβειο γάλα, κεφαλοτύρια, τσίπουρο, κρασί και ντόπια γλυκά, όλα φτιαγμένα από αγνές πρώτες ύλες και με παραδοσιακές συνταγές είναι τα εφόδια που προτιμούν να φέρνουν από τον τόπο των διακοπών τους αρκετοί παραθεριστές. Προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, που καμία σχέση όμως δεν έχουν με τα τυποποιημένα του εμπορίου.

Τα νησιά των Κυκλάδων δεν ξεχωρίζουν μόνο για τις κοσμοπολίτικες παραλίες και τις γραφικές τους Χώρες, αλλά και για τα τυροκομικά προϊόντα, τα γλυκά και τα εξαιρετικά τους κρασιά. Στη Μεσσηνία και την Κρήτη δεν θα βρείτε μόνο καθαρές θάλασσες, αλλά και εξαιρετικό λάδι, βότανα και σπιτικά ζυμαρικά.

Και επιστρέφοντας από τη Χαλκιδική πάρτε και μερικά βαζάκια πευκόμελο, που θα γλυκάνουν ακόμη περισσότερο τις καλοκαιρινές σας αναμνήσεις.

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε μέρη όμορφα, ξεχωριστά, αλλά και τοπικά προϊόντα που αξίζει να γευτούμε. Αγοράζοντας απευθείας από τον τόπο παραγωγής ο καταναλωτής κερδίζει σε ποιότητα και χρήμα. Τρώει ελληνικά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά και φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές.

Πολλά μάλιστα από αυτά διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και έτσι ο πελάτης μπορεί να προμηθευτεί, αν θέλει, ακόμη και ποσότητες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειάς του για αρκετό καιρό λένε οι παραγωγοί και μας προτρέπουν να αναζητήσουμε τις σπεσιαλιτέ της περιοχής όπου παραθερίζουμε.

ΛΑΔΙ

‘Ενα… φάρμακο πολυτελείας

Ακρως συμφέρουσα είναι η επιλογή αγοράς ελαιολάδου κατευθείαν από τον τόπο παραγωγής. Τι πιο χαρακτηριστικό και χρήσιμο θα μπορούσατε να φέρετε άλλωστε από τις διακοπές σας σε κάποιο από τα τουριστικά μέρη της Μεσσηνίας, της Κρήτης ή της Μυτιλήνης από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;

Και δεν είναι μόνο οι Έλληνες που αναζητούν παραγωγό για να πάρουν καλό λάδι. Είναι και οι ξένοι τουρίστες, που γι’ αυτούς το ελαιόλαδο έχει μεγάλη αξία. «Είναι είδος πολυτελείας και φάρμακο» λέει στο «Έθνος» ο κ. Θανάσης Μαυρούλης, ελαιοπαραγωγός από το χωριό Φαλάνθη στην Κορώνη Μεσσηνίας, που καλλιεργεί κορωνέικη ποικιλία ελιάς.

Πέρα όμως από την ποιότητα, είναι και η τιμή του ελαιολάδου ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί πολλούς στην αγορά του από τον παραγωγό.

ΜΕΛΙ

Ξεχωρίζει από το άρωμα και την περιοχή

Ως καλή επένδυση μπορεί να θεωρηθεί η αγορά του μελιού της χρονιάς απευθείας από τον παραγωγό. Το αν θα προέρχεται το μέλι από άνθη, πεύκο, έλατο, θυμάρι ή άλλα βότανα δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς είναι υποκειμενικά τα κριτήρια που χαρακτηρίζουν ένα μέλι γευστικό και επιπλέον εξαρτάται και από την περιοχή που βρίσκονται οι κυψέλες. Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική το μέλι παράγεται στο μεγαλύτερό του ποσοστό από τον χυμό του πεύκου και στα νησιά (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα) από το θυμάρι.

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο καταναλωτής είναι να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής στο εργαστήριο απ’ όπου θα το προμηθευτεί. Το αγνό μέλι ξεχωρίζει με τα πλούσια αρώματα του. Ακόμη, είναι βασικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι το μέλι που τον χειμώνα παγώνει, μετά τους 6 μήνες από την παραγωγή του, δεν είναι ούτε χαλασμένο ούτε νοθευμένο. Πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, που δεν αλλάζει τις θρεπτικές και βιολογικές ιδιότητες του μελιού. Το μέλι καλής ποιότητας πωλείται από τους παραγωγούς από 8 μέχρι 12 ευρώ το κιλό.

ΣΤΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ


Ποικιλίες τυριών για κάθε γούστο

Ωφέλιμη κρίνεται κατά τις διακοπές σας και μία επίσκεψη στο τοπικό τυροκομείο. Εκεί θα βρείτε παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα που δεν βρίσκονται εύκολα στο εμπόριο και το κυριότερο, παρασκευάζονται από φρέσκο ντόπιο γάλα δίχως χρήση πρόσθετων και συντηρητικών.

Οικογενειακές επιχειρήσεις που συνεχίζουν την παράδοση από γενιά σε γενιά φτιάχνουν ξεχωριστά τυριά, που φημίζονται για την εξαιρετική ποιότητα και γεύση τους.

Αυτά που καταναλώνονται περισσότερο είναι τα πικάντικα τυριά, όπως είναι το περίφημο αρσενικό (κεφαλοτύρι), ο κομός με βότανα ή μπούκοβο, που κάνει για σαγανάκι αλλά τρώγεται και σκέτος, το σκορδότυρο, ο Άγιος Ισίδωρος από αιγοπρόβειο γάλα που έχει ωριμάσει πάνω από 1 χρόνο, το μελανοτύρι και το κρασοτύρι που ωριμάζουν σε κρασί, το μελίπαστο, το λαδοτύρι που ωριμάζει σε λάδι και ρίγανη, το ξινότυρο και η μυζήθρα.

«Τα τυριά μας φτιάχνονται μόνο από ντόπιο αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα, από παραγωγούς Ναξιώτες, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Ωριμάζουν σε άριστες συνθήκες και περνάνε από συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους» ισχυρίζεται η κ. Γρατσία, επιθεωρήτρια Ασφάλειας Τροφίμων στο τυροκομείο του κ. Εμμανουήλ Κουφόπουλου στον Άγιο Ισίδωρο Γαλανάδου.